Rezultati ankete NSBI: Novosađani misle da u gradu ima više od 55.000 biciklista

Većina Novosađana misli da je broj biciklista u gradu značajno veći proteklih godina, pokazuju rezultati ankete koju je upravo sprovela Novosadska biciklistička inicijativa.

Anketa je sprovedena uoči objavljivanja rezultata revizije Smart plana, strateškog dokumenta koji obuhvata kompletnu saobraćajnu projekciju za Grad Novi Sad.

U anketi, u kojoj je glasalo oko 500 Novosađana, najveći broj (51 odsto) misli da u Novom Sadu više od 15 odsto učesnika u saobraćaju čine biciklisti. Prema podacima Grada iz 2017. godine, u Novom Sadu biciklisti čine devet odsto učesnika u saobraćaju.

"Ako uzmemo u obzir poslednji popis stanovništva u Novom Sadu, taj broj prelazi preko 55.000 biciklista", zaključuju u NSBI.
 
Nešto više od 11 odsto građana misli da se broj biciklista nije značajno povećao, odnosno da je na oko 12 odsto.
 
"Ove godine se sprovodi revizija SMART analize, a sredinom leta bi trebalo da dobijemo podatke kolika je modalna raspodela saobraćaja u Novom Sadu. Kako je tada navedeno u ovoj analizi, broj biciklista godišnje raste za jedan odsto, te bi prema tim podacima danas Novi Sad trebalo da ima negde oko 15 odsto biciklista na svojim ulicama", navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi nakon sprovedene ankete, čiji se rezultati poklapaju sa očekivanjima.
 
Inače, učešće biciklista u ukupnom saobraćaju bitno je inženjerima koji su zaduženi za planiranje saobraćaja - ulaganje u infrastrukturu, a kako bi se u što većoj meri ispunili uslovi za veću mobilnost najznačajnijih učesnika u saobraćaju.
  • Boža

    07.04.2023 11:44
    @CISTAC

    Izuzetno sam lakoverna osoba pa uvek pretpostavim da se individue ograničene pismenosti odlično razumeju u saobraćajne propise jer su ih učili po sličicama...
  • Komšija

    07.04.2023 10:53
    @Aleksa

    Ovde ne govorimo o "biciklistima koji svaki dan idu na posao". I ako 2-3 puta nedeljno voziš bicikl, ti si i dalje aktivni biciklista.
  • Vlada

    07.04.2023 10:51
    @CISTAC

    100% sam siguran da nemaš pojma kako da se ponašaš prema biciklistima u saobraćaju - da ih isecaš ispred raskrsnica, pretičeš dok zaobilaze vozila na putu, da se zalećeš na pešačkom pa onda staneš nasred staze jer moraš ipk preko one stvari da propustiš pešake, itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".