Poništene privatizacije Bačkaputa i ZGOP-a

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji za dve novosadske putarske firme, "Vojvodinaput-Bačkaput" i ZGOP.
Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji za dve novosadske putarske firme, "Vojvodinaput-Bačkaput" i ZGOP. Država je tako, posle višemesečnih protesta zaposlenih u preduzećima članicama "Nibens grupe", rešila da izađe u susret putarima.

Pozdravljajući ovu odluku Agencije, predsednik sindikata "Bačkaputa" Đuro Trivunović kaže za Radio 021 da se sada sve nade polažu u zastupnika kapitala kojeg država treba da postavi i koji treba da vrati firmu u posao.

"Drago mi je što je država, posle šest meseci mukotrpne borbe i gladovanja radnika, rešila da učini ovaj korak. 'Bačkaput' je još koliko - toliko zdrava firma i, ako budemo imali dobronamernog poverioca i stručnjaka, mislim da firma ima dobru perspektivu da nastavi sa radom", ocenjuje ovaj sindikalac. Trivunović očekuje da će se dolaskom državnog poverenika rešiti i problem sa neisplaćenim zaradama. U ovom trenutku radnicima "Bačkaputa" se duguje šest ličnih dohotka.

Osim "Bačkaputa", privatizacija je poništena i za novosadski "ZGOP". Agencija za privatizaciju saopštila je da će u najkraćem roku postaviti zastupnike kapitala, a u preduzećima će biti pokrenut postupak restrukturiranja. Kako se navodi u saopštenju, vlasnik pomenutih preduzeća nije održavao kontinuitet poslovanja, nije ispunio investicione obaveze i dogovoreni socijalni program. Takođe, nije plaćao ni kupoprodajne rate, a imovinom je raspolagao suprotno odredbama ugovora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića, koji je već u pritvoru, i sedmoro njegovih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili državu za 32 miliona evra. (D.B)

  • slavoljub

    08.11.2011 17:28
    zgop
    Konačno da i država uradi nešto pametno. Što se "ZGOP-a" tiče, po mom, a i mišljenju mnogih drugih,nije ni trebao da bude privatizovan. Ali, u ono vreme, ko je nas pitao, jednostavno tako je moralo da bude. Mislim da bi "ZGOP" u okviru preduzeća Železnice Srbije imao posla, ne 24 h nego 25 h dnevo, a Železnice Srbije bi, za male pare, imala kvalitetnog remontera pruga. Svim Zgopovcima želim puno sreće u novim uslovima rada.
  • Bole

    06.11.2011 18:29
    Putari
    Sve najbolje i da se isčupate što pre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti