Mirović se sastao sa ambasadorom Mađarske, LSV traži reakciju zbog Hortijeve biste

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas novoimenovanog ambasadora Mađarske u Republici Srbiji Jožefa Mađara.
Sa njim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje Vojvodine sa Mađarskom u oblastima privrede, turizma, kulture, kao i još aktivnijem zajedničkom apliciranju za sredstva iz evropskih fodnova za prekogranične projekte.
U razgovoru je ocenjeno da je saradnja Srbije i Vojvodine sa Mađarskom na izuzetno visokom nivou, te da su prethodnih godina realizovani brojni konkretni projekti, veoma korisni za obe strane.
Mirović i Mađar su se saglasili da je privredna saradnja Vojvodine sa Mađarskom odlična, ali da postoji prostor za njeno intenziviranje, posebno kroz povezivanje privrednih komora i razvojnih agencija, kao i zajedničkih nastupa na sajmovima i na trećim tržištima.
 
Mirović je istakao da je za Pokrajinsku vladu od velikog značaja unapređenje položaja svih nacionalnih manjina u Vojvodini, te da se iz godine u godinu povećava budžet za programe nacionalih saveta nacionalnih manjina.
 
Sagovornici su se saglasili da je kultura jedna od oblasti u kojima se saradnja može dodatno unaprediti, naročito kroz povezivanje institucija kulture, gostovanja umetnika i razmenu kulturnih sadržaja.
 
Ambasador Mađar je naglasio da je Republika Srbija, a posebno Vojvodina, važan privredni partner Mađarskoj, te da postoji prostor za dalje jačanje ekonomskih veza.
LSV: Mirović da pita mađarskog ambasadora zašto Hortijeva bista i dalje stoji u mađarskom parlamentu
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da prestane sa ćutanjem i pita ambasadora Mađarske u Srbiji Jožefa Mađara zašto bista ratnog zločinca Mikloša Hortija i dalje stoji u zgradi mađarskog parlamenta.
 
"Vlasti u Srbiji, pa i Mirović, niti jednom jedinom rečju nisu osudili skandalozne postupke mađaraskih vlasti, te je njegov današnji sastanak sa ambasadorom Mađarske dobra prilika da pokaže da nije zaboravio na interese svoje države", napominje LSV.
 
LSV podseća na to da je u više navrata pozivala državne organe Srbije i ambasadu Mađarske da reaguju, ali, kako kažu, i Srbija i Mađarska sramotno ćute.
  • Petar, Marek i Tibor

    19.04.2023 16:19
    Severno od Save i Dunava
    Ljudi nikome nisu dosli u goste da se ih naziva pogrdnim imenom "Manjina".
    NACIONALNE ZAJEDNICE zive u VOJVODINI vekovima, govorili oni srpski, madjarski, slovacki ili nekim drugim jezikom koji se govori u Sremu, Backoj ili Banatu!
  • Mirko

    19.04.2023 13:49
    A da nam ligaši kažu za koliko su se oparili u onoj komunalnoj koaliciji.
  • Profa l sektor

    19.04.2023 08:16
    Antifa
    Ne zaboravimo sramnu epizodu kada su odbornici LSV-a dizali rucicu vešto za
    finansiranje spomenika krvnicima na Limanu. Dalje ruke ljigaši od Limana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti