Novosađanka objavila sliku zelene piletine: Uprava za veterinu objašnjava zašto je meso te boje

Fotografija zelenog pilećeg mesa, koje je na pijaci kupila jedna Novosađanka, a potom objavila na društvenim mrežama, izazvala je zgražavanje i polemiku kako je do toga moglo doći.
Novosađanka objavila sliku zelene piletine: Uprava za veterinu objašnjava zašto je meso te boje
Foto: Pixabay
Stručnjaci objašnjavaju za "Blic" da boja mesa zaklanih životinja zavisi od vrste, starosti i ishrane, kao i načina držanja životinje i funkcije koju mišić obavlja u živom organizmu.
"Meso odmah posle klanja je svetlije boje, dok zrenjem (starenjem), meso može dobiti tamniju ili mat boju. Nepoželjne promene boje mesa mogu biti smeđe, sivo ili zeleno prebojavanje mesa. Ovakva promena mesa zelene boje je najčešće usled fiziološkog poremećaja, koji nastaje usled prekomerne težine životinje, koja provodi dugo vremena ležeći na određenom delu tela, što kod živine predstavljaju grudni mišići, te zbog dugotrajnog pritiska na mišiće dolazi do ovakvog prebojavanja mišića - degenerativna pektoralna miopatija ili zeleni mišić tovnih pilića", objašnjavaju za "Blic" nadležni iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
 
Ovakvo meso, kako kažu, ne sadrži bakterije niti druge štetne materije koje mogu ugroziti zdravlje potrošača.
 
Ipak, napominju da do promene boje mesa, odnosno boje koja nije svojstvena i koja nije jasno ograničena, može doći i usled kvara mesa, što prati i promena mirisa, te zajedno ukazuju na neupotrebljivost mesa.
 
"Apel potrošačima je da meso kupuju od registrovanih proizvođača, na mestima koja ispunjavaju higijenske uslove i gde su jasno istaknute deklaracije sa datumom klanja i nazivom objekta. Odmah po prijavi, veterinarska inspekcija je započela sa sprovođenjem inspekcijskog nadzora nad pijacom i o rezultatima kontrole biće dostavljeno dodatno obaveštenje", kažu nadležni iz Uprave za veterinu.
 
Vrlo često građani kupuju proizvode izložene na otvorenim tezgama za voće, povrće, garderobu, pored pijace i na ulici na improvizovanim tezgama, iz gepeka, misleći da kupuju "domaći" proizvod, ali se tako, prema rečima stručnjaka, izlažu rizicima jer, osim što je takav način izlaganja hrane životinjskog porekla nepropisan, ta hrana je nelegalno proizvedena u objektima koji nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije i nemaju rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti uslova za objekte za proizvodnju.
"Veterinarska inspekcija upozorava i apeluje na potrošače da paze na kojim mestima kupuju hranu, odnosno da to budu specijalizovane prodavnice za promet hrane koje ispunjavaju uslove higijene hrane i u kojima se prodaje hrana kontrolisanog porekla. Ukoliko potrošač kupi hranu u registrovanom maloprodajnom objektu za promet hrane i posumnja u njenu bezbednost, problem može prijaviti veterinarskoj inspekciji ili Kontakt centru koji objedinjuje sve inspekcije", poručuju nadležni iz Ministarstva poljoprivrede.
  • Stefan

    02.05.2023 10:41
    Pa ovo meso i jeste kupljeno kod registrovanog prodavca na Ribljoj pijaci.
  • Fiskalizacija pijace

    02.05.2023 10:18
    Trebalo bi svim registrovanim proizvođačima na pijacama uvesti fiskalne kase, na taj način bi kupci imali dokaz kod koga je i kada kupljena roba, u ovom slučaju meso.
    Ukoliko bi i pored toga ljudi kupovali "na divlje", to bi radili na svoju odgovornost, bez prava na žalbu.
  • Nikola

    02.05.2023 09:54
    Riblja pijaca
    Živim pored riblje pijace,i pazarim tu, nekoliko puta sam kupio pileće belo. Iako nisam video nešto slično ovome, prestao sam da kupujem, nemam poverenja u one frižidere i higijenu. I mlečne proizvode sam kupovao, pa prestao. Smatram da to nije adekvatan prostor za tu vrstu trgovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".