FOTO: U potrazi za savršenim ručkom u Novom Sadu

Kada ogladnite dok šetate centrom Novog Sada, a gradska vreva vam dodatno "iznervira" prazan stomak, gde otići?
Odgovor je jednostavan - pustite vaš nos ili instinkt da vas povuče tamo gde Novosađani prirodno već godinama gravitiraju kada požele da se sklone, a da i dalje ostanu u centru zbivanja.

U pasažu u Zmaj Jovinoj 4, dobro poznatom svim Novosađanima, ušuškan, a dostupan nalazi se pivnica "Gusan"

Ova oaza mira prepoznatljiva je po prostranoj bašti u "debelom" hladu (jednoj zatvorenoj, jednoj otvorenoj), kariranim stolnjacima i nasmejanom osoblju.
 
Ove godine "Gusan" postaje punoletan, a pre njega se u istom lokalu nalazio čuveni restoran "Kec". Nalazi se u jednoj od prvih dvospratnica sazidanih u Novom Sadu. Ovo je i jedna od retkih zgrada koje nisu stradale tokom bombardovanja Novog Sada 1849. godine. Zbog rušenja Gradske kuće, jedno vreme su u njoj radili i gradonačelnici, tako se u njoj smenilo devet gradonačelnika među kojima su i Svetozar Miletić i Stevan Branovački. 
 
 
U dvorištu u kom se nalazi "Gusan" primetićete i druge delove starog Novog Sada kakvi na drugim mestima postepeno iščezavaju. Tu možete videti jedan od prvih novosadskih bioskopa "Korzo", ali i zanatlijske radnje.
 
I veliki podrum u kom je smešten deo restorana, sa prostranim šankom, bogat je unikatnim detaljima od kojih svaki priča svoju priču. Ima tu svega - od dečijih crteža, preko starih porodičnih fotografija, autentičnih vojvođanskih suvenira i novinskih članaka, pa do nečijih diploma. 
 
 
Najvažnije, ipak, što "Gusan" čini posebnim je gurmanska ponuda koju pripremaju kuvari koji iza sebe imaju decenije iskustva. Hrana se priprema po starim recepturama, a rezultat je neka kombinacija "starokafanskih" obroka i domaćih jela, pripremljenih i posluženih na svetski, a vojvođanski način.
 
Upravo zbog takve reputacije, pitali smo jednog od vlasnika "Gusana", Aleksandra Mesaroša, da nam preporuči šta bi bio savršen ručak u "Gusanu". Odgovori slede.
 
Savrešen ručak - od početka do kraja
 
Nema dobrog ručka bez dobrog uvoda. Tako u "Gusanu", za početak, preporučuju rakiju specijalno pripremanu za njihov lokal.
 
 
Rakija, da li šljiva, dunja, viljamovka ili neka druga, se pije kao aperitiv. Ona podstiče apetit i predstavlja uvertiru u hranu koja tek treba da stigne. 
 
A kada nekoliko gutljaja rakije već zagreje stomak, stiže i teleća čorba. Na našim prostorima je inače odavno prisutna tvrdnja da je teleća čorba najbolja "u kafani". Rešili smo da tu tvrdnju stavimo na test. Još jednom se pokazalo da neke legende postoje s razlogom.
 
 
Kremasta teleća čorba u "Gusanu" lagano klizi niz grlo dok se komadići mesa tope u ustima. Parče limuna u tanjiru, po savetu vlasnika iskusno pritisnuto kašikom da ispusti sok, samo dodaje užitku.
 
Posle čorbe, prelazi se na još jedan tradicionalno vojvođanski gurmanluk - gulaš.
 
Gulaš se u "Gusanu" služi sa širokim rezancima i neizostavnom svežom kupus salatom.
 
 
Kuva se od kvalitetne junetine koja se raspada pri samom dodiru sa kašikom. Fantastičan ukus daje mu i dobra paprika, ali generalno je meso protagonista ovog jela i drugi začini ga ne zasenjuju.
 
Ako i posle velike porcije gulaša u vama ima mesta za još jedno zanimljivo jelo, preporuka iz srca "Gusana" je da probate juneći rep u sosu sa pireom. Ovaj recep spada u "pivska jela" i odličan je kad se iskombinuje sa nekim od točenih piva, ali može se jesti i uz vino ili bezalkoholno piće.
 
 
Na prvi mah juneći rep možda ne zvuči kao nešto primamljivo, ali on zapravo spada u najmekše i najsočnije meso. Ono što repu daje izuzetan ukus su kratki, nevlaknasti mišići, koji nakon termičke obrade budu neverovatno meki, kao i obilje hrskavica koje mu daju gotovo želatinski ukus, zbog kog se u nekim delovima zemlje zove još i "lepljivi specijalitet".
 
U "Gusanu" juneći rep se služi u fenomenalnom sosu koji dopunjuje bogatstvo ukusa mesa koje samo otpada sa kostiju. Uz to ide i pire krompir kremaste teksture. Sve zajedno čini idealno glavno jelo, posle kog ćete biti siti i zadovoljni.
 
Za one najhrabrije koji bi se posle ovako obilnog obroka usudili da probaju dezert, preporuka je da se obrok završi gombocama, kako je, uostalom, i red.
 
Šta još može da se jede (i pije) u pivnici "Gusan"?
 
Ovakav ručak samo je jedan od predloga za uživanje u gurmanskoj ponudi pivnice "Gusan".
 
Osim teleće čorbe, gulaša i junećeg repa, ovde možete pojesti i pasulj sa suvim mesom, prebranac sa kobasicom (i bez nje), škembiće, čuvenu novosadsku piletinu i razna jela sa roštilja.
 
Doručak je, isto, najbolji "po novosadski", pa u jutarnjim časovima možete da zamezite garnirane sendviče, ali tu su i "modernije" opcije poput burgera.
 
 
"Gusan" se diči i dobrom ponudom piva. U ponudi je deset vrsta, kako stranih, tako i domaćih. Za dobro pivo, kažu, nije dovoljna samo etiketa, već mora i pravilno da se natoči, a u tome su ovde eksperti.
 
Kako doći do "Gusana"?
 
Pivnica "Gusan" nalazi se u samom centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj ulici. Ušuškana je u pasažu broj 4, odmah do starog bioskopa "Korzo".
 
Ako nemate vremena da uživate u klopi u ovom jedinstvenom ambijentu, hranu možete poručiti o onlajn preko sajta "Gusana" OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

Gusan

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti