Gradonačelnik NS povodom ubistava: Proveravamo koliko bi koštalo da Grad plaća privatno obezbeđenje

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je danas da je Grad preventivno delovao u borbi protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.
Gradonačelnik NS povodom ubistava: Proveravamo koliko bi koštalo da Grad plaća privatno obezbeđenje
Foto: 021.rs

Pred sednicu Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama koja je za danas hitno zakazana zbog masovnog ubistva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" koje se dogodilo u sredu, 3. maja, Đurić je izjavio saučešće porodicama poginulih u školi, ali i u sinoćnom masovnom ubistvu u okolini Mladenovca.

"Želim da izjavim saučešće porodicama nastradale dece i radnika obezbeđenja u Beogradu na Vračaru, takođe svim porodicama nastradalih ljudi sinoć na teritoriji Mladenovca. Nadam se da će se svi povređeni vratiti uskoro u svoje škole i na svoja radna mesta i svojim porodicama", naveo je Đurić.
Kako je naveo, cilj hitne sednice je da ustanove šta je do sada urađeno u Novom Sadu, kao i šta može dodatno da se uradi kako bi se predupredili ovakvi slučajevi.
 
"Podržavamo mere koje je predsednik države predložio, i prekjuče i danas. Mi, kao Grad, preventivno smo delovali i ranijih godina u okviru Koordinacionog tela. U svih 39 škola osnovnih škola sprovedena je obuka pedagoško-psiholoških službi, takođe i sekretara, direktora i predstavnika đačkog parlamenta sa temom kako da postupaju u situacijama nasilja, koja su ovlašćenja zaposlenih, a i kada se uključuje policija u takvim situacijama", rekao je Đurić i dodao da ovog meseca počinje obuka i u 16 srednjih škola na teritoriji grada.
 
Takođe, od početka nove školske godine, u septembru, zainteresovani roditelji će prolaziti istu obuku.  
 
Podsetio je da je uveden SOS telefon na koji može da se zove Koordinaciono telo u slučajevima nasilja. Izneo je podatak da je bilo više od 100 poziva na taj broj u poslednjih godinu dana.
 
Na pitanje 021.rs da li se nakon tragedije u Beogradu razmišlja o tome da grad napokon preuzme na sebe obavezu plaćanja privatnog obezbeđenja u školama, Đurić odgovara da će razmisliti.
 
"Videćemo danas šta ćemo odlučiti. Koliko znam nismo u obavezi, Saveti roditelja su unajmljivali obezbeđenje. Naložio sam službi da vide koliko bi to koštalo u svim školama u Novom Sadu. Razmišljamo i o tome", naveo je.
Iako gradonačelnik tvrdi da Grad nije u obavezi da plaća, Zakon, kako je 021.rs već pisao na OVOM LINKU, nalaže da se tim pitanjima bavi lokalna samouprava, a i poznato je da se već godinama unazad veliki broj škola u Novom Sadu muči da obezbedi usluge fizičkog obezbeđenja.
 
On je takođe prokomentarisao vesti o obustavi nastave, tvrdeći da većina škola radi, ali da neki roditelji nisu poslali decu u školu. Dodao je da su u školama razgovarali "o bezbednosti i prijateljstvu i temama koje imaju veze sa prevencijom da nam se ovo ne ponovi".
  • Marija

    08.05.2023 08:40
    policija
    samo izvedite policiju na ulice,bez zaposljavanja novih
  • Novosadjanka...

    06.05.2023 11:26
    Jeste realni da komemtarisete cije pare se daju na zastitu dece, vi roditelji? Evo ja nisam roditelj, zivim u NS i nijednog momenta nisam pomislila na to. Ipak neke stvari zaista idu iz kuce. Saberite se dok nije kasno.
  • Djuri

    06.05.2023 08:45
    VladaNS
    Zelim da verujem da ste vecinu minusa dobili zbog optuzbe SNS a ne zbog konstruktivnog i zdravog stava o resenjima vrsnjackog nasilja.
    Strogi zakoni i pravila treba da budu temelj vaspitanja i obrazovanja.
    Imamo prava na zastitu nase dece,zahtevam da nijedno maltretirano dete nemenja ni razred ni skolu,vec da se nasilna deca u slucaju neuspeha psihologa i pedagoga premestaju u strucnije i stoze skole,a za ucinjeno krivicno delo u maloletnicke zatvore.Covece deca se bave trgovinom narkotika(dilovanje),udruzivanjem radi cinjenja krivicnih dela(mafija)zato sto ih nakaradan zakon oslobadja odgovornosti.
    Mnogi bi uz podrsku drustva(drzave)odustali od kriminala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".