Neka se spreme Jevrejska i Futoška: Novi Sad ide u visinu

Novosadska vlast menja plan dela centra kako bi zgrade koje treba da se grade u delovima Jevrejske i Futoške, kao i okolnim ulicama, bile još veće.
Neka se spreme Jevrejska i Futoška: Novi Sad ide u visinu
Foto: 021.rs

Na javnom uvidu je Plan detaljne regulacije dela novog centra severno od Futoške ulice, odnosno prostor koji se graniči sa Šafarikovom, Jevrejskom i Futoškom do ugla sa Heroja Tepića, Žike Popovića, Lilike Bem, Kosančić Ivana, delom Novosadskog sajma i Pap Pavla.

Ovaj deo grada već decenijama unazad menja izgled, što će se nastaviti novim urbanističkim planiranjem. Veliki broj objekata je predviđen da bude u zoni izgradnje. 
Lokacije na kojima će moći da se izvode radovi na mapi su označene žutom bojom. Može se primetiti da su pod žutom veći delovi Jevrejske i Futoške ulice, odnosno desna strana ovih ulica, posmatrano iz centra grada.
 
 
U odnosu na sadašnje stanje, žutom bojom nisu naznačene lokacije na kojima je bilo izgradnje proteklih godina ili malobrojni objekti koji su pod zaštitom. 
 
Gradski urbanisti su predvideli da novi objekti imaju od četiri do šest etaža, u zavisnosti od lokacije. To je i glavna novina u odnosu na dosadašnji urbanistički plan jer se svuda dodaje barem po još jedna etaža, kao i podzemne etaže za garaže. 
 
Osim navedenog, za pojedina dvorišta predviđa se drugačiji raspored zgrada u odnosu na važeće urbanističko rešenje, a sve u cilju dobijanja dodatnih kvadrata. 
 
Donosi se i nekoliko konkretnih izmena, među kojima je i ta da se plan detaljne regualcije usklađuje sa višim urbanističkim aktom kojim je dozvoljeno da na mestu Dnevnikovog kompleksa kompanija "Galens" sagradi objekte visine do 14 spratova, dok će Dnevnikova zgrada biti rekonstruisana i dobiće još dva sprata. 
 
Ostale izmene se tiču uglavnom povećanja kvadratnog prostora, pa se u Kosančić Ivana 13, umesto prizemnih objekata, dozvoljava izgradnja četvorospratnice sa potkrovljem. 
 
  
 
Urbanisti i dalje planiraju da se u ovom bloku sagrade tri višespratne javne garaže i to u dvorištu unutar bloka Ćirpanova - Lilike Bem, unutar bloka Novosadski Sajam - Kosančić Ivana i na uglu Gajeve i Pap Pavla.
Nacrt plana se na javnom uvidu nalazi do 7. juna i građani ga mogu pogledati u prostorijama JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3, mesnim zajednicama "Žitni trg" (Dimitrija Avramovića 8) i "Narodni heroji" (Majevička 2b). 
 
Plan se može pogledati i na sajtovima Grada i "Urbanizma".
 
Prigovori i sugestije na plan se dostavljaju Upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj 3.
 
Sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prigovori održaće se 22. juna u Plavoj sali Skupštine grada, u Žarka Zrenjanina 2, u 9 časova.  

Komentari 104

  • @Ena

    19.05.2023 11:58
    Zato što ovde ti vlasnici nemaju za to novca. A ako biste pripretili kaznama ili savetovali ih da prodaju ako nemaju novca za takvo održavanje, onda krene graktanje o diktaturi. Eto zašto ne može.
  • Trt

    19.05.2023 08:28
    U korenu svega je bahatost, primitivizam i neznanje, jer bi kvaziambiciozni a nesposobni da ostave pečat gde se nisu dokazali niti mu mesta ima. Naravno nije im dovoljno da to urade čuvajući ono što je došlo pre njih, nego samo rušeći i zamišljajući da je njihovo bolje. To se naravno opravdava tako što se ono pre njih istovremeno prikazuje nedovoljno starim da bi bilo vredno čuvanja, a istovremeno previše staro da bi opstalo. Na kraju krajeva ni zakoni i urbanistički uslovi im nisu važni, sve se to može promeniti tako da hrani njihove beslovesne ambicije i drži vodu - do prve jače kiše. Lek za takve individue jeste gimnastičko-kontaktne prirode, ali je preporučljivo da se aplicira od malih nogu, kako se odrasli pacijent ne bi čudio terapiji.
  • Ena

    19.05.2023 08:15
    Dobri primeri kod suseda
    Možemo se složiti da ima dosta kuća na tom potezu koje su stare,ruinirane,neke i nebezbedne. Možemo se složiti da svašta nešto nije dobro. Ali evo primer grada Budimpešte u koju većina nas ode bar jednom godište,divi se arhitekturi,razvijenoj infrastrukturi...U pitanju je Zakon ili Gradska odluka- vlasnici stanova,kuća,u označenom delu centra grada,a nije baš jako uži deo grada, DUŽNI SU O SVOM TROŠKU DA NA SVAKIH 5 GODINA SREDE FASADU ZGRADE ,OPERU,POPRAVE,PROMENE...KAKO BI ZADRŽALE AUTENTIČAN IZLGED,u to ne smeju da stavljaju svakakav PVC,nego samo onaj koji nenarušava autentičnost. Komisija i inspekcija obilaze zgrade i vodi računa da li se mera sprovodi,jer žele da zadrže autentičnost,od toga cveta turizam,i podiže se svest o čuvanju nacionalnog identiteta...zašto je nama u Srbiji teško da i mi brinemo o svemu tome. Pa žalimo što je broj turista mali...da veći je nego ranijih godina ali i dalje mali...pogledajte gradić kako je lep sa uređenim fasadama, krovovima...pa mislim da i naš centar grada,pogotovo Jevrejska i Futoška zaslužuju istu negu i ljubav. Ne fasada,nego nacionalnog identiteta i autentičnosti. Ali nema više ni Novosađana,starih ni naslednika,grad je postao mahala bosanska, hercegovačka i poprima izgled dotične kulture,što je prirodno kad nema zadržane autentičnosti. Ima obrazovanih i učenih ljudi u našem gradu još uvek,ali gde su i zašto ovo dozvoljavaju.Može se naći mera urbanog i autentičnog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".