O obraćanju Nebojše Pavkovića iz zatvora đacima u Kaću: "Još jedan skandal srpske prosvete"

Još jedan od skandaloznih događaja koji prate srpsku prosvetu.
Ovako neki od sagovornika Danasa komentarišu vest da se javnom času u OŠ "Đura Jakšić" u Kaću 20. aprila na temu "Košare: Priče heroja", u hali ove osmoletke, preko video linka uključio Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije koji je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na zatvorsku kaznu od 22 godine za zločine protiv čovečnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine.
"U najmanju ruku bi bilo neumesno dovesti u školu čak i nekoga ko je odslužio kaznu za ratne zločine, a tek šta reći da se na čas uključi osoba iz zatvora. Uprkos tome, više me ništa ne čudi i ne iznenađuje imajući u vidu da kao društvo već dugo bezidejno lutamo, bez naznaka da će se nesto u skorije vreme promeniti. Imam utisak da, dok su pojedine države iz regiona otišle kilometrima daleko, mi još nismo okončali ratove devedesetih", navodi profesor istorije u Osmoj gimnaziji u Beogradu Aleksandar Markov.
Dodaje da ne može, a da se ne zapita, kako bismo se osećali i kako bismo reagovali da se ovakav slučaj desio nekom drugom narodu u regionu sa kojim smo vodili ratove devedesetih.
 
Profesor istorije u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu Milan Jevtić smatra da je obraćanje Nebojše Pavkovića na pomenutom skupu potpuno neprimereno. On ističe da se, bez obzira na to šta ko misli o presudama Haškog tribunala, naša zemlja obavezala da sarađuje sa njim i da je dužna da poštuje presude.
 
"Ukoliko je neko pravosnažno osuđen za najteža dela, a ratni zločin je upravo to, potpuno je neprimereno da deci predstavi nekakve svoje vrednosti. Čitava javnost Srbije se nalazi u svojevrsnoj 'aporiji', stanju zbunjenosti i u znaku međusobno suprotstavljenih poruka koje se šalju. Mi smo za članstvo u EU, mi smo za prihvatanje evropskih vrednosti, a radimo sve suprotno. Razlika između reči i dela je veoma upadljiva i zbunjujuća. Relativizuje se na takav način i pojam dobra i zla", kaže Jevtić za Danas.
 
Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kaže da ga nije iznenadila vest da se deci obratio Nebojša Pavković iz prostog razloga što ovo društvo nikada nije procesuiralo i analiziralo tragičnu politiku stvaranja "Velike Srbije" iz devedesetih.
 
"Tridesetak godina kasnije, svi haški osuđenici uživaju ugled u značajnom delu srpskog društva, a najveći zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić imaju gotovo božanski status. Dovoljno slikovit dokaz toga je mural Ratku Mladiću koga otvoreno podržavaju svi, od predsednika Republike, kompletne Vlade do gradonačelnika Beograda. Ja to lično ne mogu da razumem", ističe Vuletić.
On se pita čemu, kao društvo, možemo da se nadamo ukoliko mi budemo od dece stvarali "branioce srpstva" po ugledu na Pavkovića i slične.
 
"Ukoliko želimo da opstanemo, deci moramo da šaljemo neke značajno drugačije poruke. Društva koja decu uče takvim stvarima su društva osuđena da propadnu i nestanu", smatra Vuletić.
 
Inače, kako je 021.rs ranije preneo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je zbog ovog obraćanja haškog osuđenika od Ministarstva prosvete zatražila da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke OŠ "Đura Jakšić" u Kaću zbog učešća Pavkovića na javnom času. 
 
Traže odgovornost i gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, koji se obratio prisutnima na ovom javnom času i, između ostalog, poručio da će Udruženje veterana sa Košara uvek imati podršku Grada.
 
Na sajtu Grada Novog Sada, u izveštaju sa ovog događaja, navodi se da su "na javnom času govorili brojni ratni komandanti, generali, pukovnici i potpukovnici u penziji, vojnici i drugi, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Đurić koji je naglasio važnost sećanja na heroje i približavanje istorije deci". 
 
Ni na jednom mestu se na navodi da je govorio i Nebojša Pavković. Takođe, na fotografijama se ne vidi i da je nekadašnji komandant bio "prisutan".

Komentari 32

  • Zemlja čudesa

    22.05.2023 07:00
    ?
    Mislite da je direktorka škole mogla da odbije, bez obzira na to da li joj se sviđa ili ne??? Upoznajte malo Kać i tamošnje stanovništvo, a razmislite i o tome ko je na vlasti u Novom Sadu pre nego što kažete da je imala slobodan izbor.
  • zgađen

    21.05.2023 18:01
    Novi pucanj u nogu
    Ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni u ratove ne treba dozvoliti da nastupaju u javnosti.
  • Profesor

    21.05.2023 18:01
    Ostavka gradonacelnika i clanice veca zaduzene za obrazivanje ! Zahtevati odgovornist ! Ako ne odgovaraju za propust, ponovice se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti