VIDEO: Još 350 policajaca za Novi Sad

Prilikom otkrivanja spomen-ploče novosadskim policajcima koji su izgubili živote na dužnosti, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će problem nedostatka policajaca u Novom Sadu biti rešen regionalnim konkursima pomoću kojih će vojvođanska prestonica uskoro dobiti još 350 policajaca.

Prilikom otkrivanja spomen-ploče novosadskim policajcima koji su izgubili živote na dužnosti, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će problem nedostatka policajaca u Novom Sadu biti rešen regionalnim konkursima pomoću kojih će vojvođanska prestonica uskoro dobiti još 350 policajaca.

Prema njegovim rečima, sistem gde se svi kadeti obučavaju u Sremskoj Kamenici pa selektivno prebacuju u druga mesta se nije pokazao kao efikasan za veće gradove.

"Očigledno je da ta praksa, ako se gleda generalno, ne rešava specifičnosti pojedinih sredina jer onda broj policajaca zavisi od toga koliko se ljudi gde prijavilo. Iz tog razloga je Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo da vrši separatne konkurse, gde se za određen region mogu javiti samo lica sa prijavljenim prebivalištem u tim mestima. Taj princip ćemo primeniti i na Novi Sad i Vojvodinu, jer mislimo da ćemo na taj način rešiti problem manjka policijskih službenika", kaže ministar.

Dačić se delimično složio sa komentarom Sindikata srpske policije da je tragedija u Ledincima možda mogla biti izbegnuta da su organi reda bili bolje obučeni, sa većom slobodom korišćenja vatrenog oružja u kriznim situacijama. Prema njegovim rečima, policija se nalazi u nezavidnoj situaciji, jer zbog manjka sredstava pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vežbe rukovanja vatrenim oružjem imaju svega dvaput godišnje. "Jedno gađanje, samo iz pištolja, košta milion evra. Čak i tada, policajci zbog stisnutog bužeta smeju da ispale svega 90 metaka. Ipak smatram da država mora da obezbedi policajcima bolju obuku, koja jeste skuplja, ali radićemo na tome da pojačamo taj segment obuke jer ništa nije vrednije od ljudskog života", smatra on.

Izostanak čelnika Grada i Pokrajine nesporazum

Dačić navodi da je činjenica da se niko od predstavnika Grada i Pokrajine nije pojavio na komemoraciji ubijenom policajcu Siniši Hrnjezu, ali smatra da je u pitanju nesporazum. Prema njegovim rečima, predstavnici policije i državne uprave u Novom Sadu imaju odličan odnos i brojne zajedničke projekte.

"Ljudska i moralna obaveza svih nadležnih je da se pojave na komemoraciji. Međutim, od zamenika PU Novi Sad Stevana Krstića sam kasnije saznao da su se zvaničnici Grada i Pokrajine ipak pojavili na sahrani, pa se nadam da je ipak samo došlo do nesporazuma", kaže Dačić za 021.

U holu Policijske uprave u Ulici Kralja Petra I postavljena je spomen-ploča svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili život u Novom Sadu. Od 1977. godine do danas, na dužnosti je poginulo 25 policajaca, a predstavnici MUP-a, Grada i Pokrajine obećali su da će voditi brigu o njihovim porodicama. (Miodrag Sovilj)

  • Svetlana

    12.11.2011 23:31
    Veza
    Kakvi konkursi?Konkurs=veza ,a da li ce biti rodbinska,prijateljska ili stranacka,nije ni bitno,ali cini mi se da ce tu biti najpre primljeni oni sa cl.kartom odredjene partije
  • Satelićanin

    12.11.2011 12:03
    za dačića
    Ministre dačiću,spremaš li se za otvaranje stanice policije na Satelitu?
  • Jo

    12.11.2011 08:35
    Problem
    Nije problem u broju nego u organizaciji,odnosno u starešinskom kadru koji nije sposoban da rasporedi radni dan.samo jedan primer i biće dovoljno.Petak 14h,pola ulica su gradski čelnici raskopali jer treba oprati pare za izbore,gužve gde god se okreneš a nigde nijednog policajca da raščisti gužvu,ne može me niko ubediti da starešine ne znaju za to i da ne mogu da pošalju 10-tak policajaca da to reše.Za to vreme oni stoje na Bul.Osl. i kontrolišu da li imaš operacionu salu i žuti prsluk.Pa ko je tu lud.Da su upalili auto i otišli 500m dalje mogli bi da rešavaju krkljanac u špicu ali to treba neko da naredi,a u to vreme na na salajci nećete naći nikog živog u kancelarijama od starešina.E tu je problem što se policija bavi sporednim zadacima umesto da rešava tekuće probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti