Novosađani, parkirali ste na prilazu svoje kuće? Može da vas kazni "oko sokolovo"

Novosađani koji parkiraju vozila na prilazu svojih kuća i zgrada mogu da očekuju kazne za nepropisno, odnosno parkiranje na javnoj površini.
Novosađani, parkirali ste na prilazu svoje kuće? Može da vas kazni "oko sokolovo"
Foto: 021.rs

Sve više građana poslednjih sedmica dobija kazne na osnovu snimaka koje je napravio "NS patrol", sistem popularnog naziva "oko sokolovo" koje snima saobraćajne prekršaje.

Otkako je aktivno, od maja ove godine, "oko sokolovo" je viđeno u uličicama na Telepu, Adicama i u drugim delovima Novog Sada u kojima dominiraju kuće i porodične vile. U ovim delovima grada većina građana oduvek parkira na prilazu, što je počelo da se sankcioniše s uvođenjem "NS patrol".
Tako je Novosađanin Ž. K. dobio kaznu za parkiranje na prilazu u Feješ Klare, ispred roditeljske kuće, gde je "oko sokolovo" prolazilo sredinom maja. Ovaj građanin kaže da je porodica uredila tu površinu kao parking mesto, kao i da je pomislio da je načinjena greška kad je video kaznu.
 
"U razgovoru sa komšijama, dobili smo informacije da ih je dosta njih dobilo kazne", navodi on u obraćanju našoj redakciji.
 
Snimak parkiranja koji je napravio "NS patrol"; redakciji ustupio Ž. K.
 
Ovaj Novosađanin, kao i mnogi drugi, smatra da Grad nema pravo da kazni građane koji na ovaj način parkiraju - ispred ulaza u dvorišta, garaža ili na plac jer je ovakvo parkiranje zastupljeno i bez problema tolerisano decenijama. Osim toga, stanari koji na ovaj način parkiraju najčešće ne zauzimaju kolovoz.
 
Međutim, prema gradskim aktima, ovakvo parkiranje jeste nepropisno i zasniva se na dva najčešća prekršaja - zaustavljanje vozila na javnoj ili na zelenoj površini.
 
Ovi prekršaji definisani su u Odluci o uređenju Grada Novog Sada i u Odluci o obavljanju komunalne delatnosti održavanje javnih zelenih površina, koje su dopunjene krajem prošle godine baš kako bi omogućile zaštitu površina od nepropisnog parkiranja.
 
Prema Odluci o uređenju Grada, javnu površinu čine ulice, trotoari, pešačke i biciklističke staze i trake, pešačka ostrva, razdelne trake i pojasevi, trgovi, nadvožnjaci, podvožnjaci, pothodnici, stepeništa...
 
"U cilju zaštite javne površine, zabranjeno je ostavljanje motornih vozila, osim na parking prostorima predviđenim planskim dokumentima Grada i osim ako drugačije nije regulisano propisima iz oblasti bezbednosti i saobraćaja, kao i ostavljanje neregistrovanih vozila, odnosno vozila čijoj je registracionoj nalepnici istekao rok važenja, havarisanih ili odbačenih vozila, priključnih vozila, priključne opreme, kao i jahti, čamaca i poljoprivrednih mašina, kamp-opreme, kamp-kućice i kamp-vozila na javnoj površini", definisano je odlukom. 
 
Kazne za kršenje ovog propisa, odnosno za nepropisno parkiranje na javnoj površini su 5.000 za fizička lica, 25.000 dinara za pravna lica i 15.000 dinara za preduzetnika.
 
Za nepropisno parkiranje na zelenoj površini kazna je viša i iznosi 25.000 dinara.
Građani se sada pitaju da li će uvek biti u opasnosti da dobiju kazne jer su im vozila ispred kuća, a ne unutar garaža, odnosno na njihovom placu.
 
U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove ni nakon 12 dana nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa praksom patroliranja u ovim delovima Novog Sada. Pitali smo nadležne koje su alternativne opcije u ovim situacijama, te da li je Grad razmišljao da na drugačiji način uredi ovo pitanje, ali ostali smo uskraćeni za odgovor.
 
Prema poslednjim podacima koje je 021.rs dobio, "NS patrol" je u maju izdao više od 800 kazni za evidentirane prekršaje. U komunalnoj inspekciji je tada za 021.rs rečeno da se kontrolišu površine koje su i do sada bile najčešći predmet prijava, ali da su sve lokacije "jednako prioritetne" jer je cilj uvođenje komunalnog reda.

Komentari 156

  • Vlada

    30.07.2023 15:41
    Tako ste glasali
    I treba da naplaćuju. I više. Dok ćutite, oni otimaju. Pobunite se masovnije i ukinuće taj lopovski zakon.
  • Dusan

    20.06.2023 16:24
    Srem
    Rade Koncara Sremska Kamenica puna ulica parkiranih vozila nemoze se mimoici.
  • Радован Трећи

    17.06.2023 11:15
    Ееевво рррешшшееењња!
    Један грађевински предузимач са Тајвана, из града Тајчунга се такође разбеснео што га полиција кажњава кад паркира пред зградом у којој живи. Организовао је кран и подигао своја два комбија на равни кров на врху зграде. Забринутим комшијама је објаснио да је то привремено решење; ускоро планира да своја возила паркира на планини изнад града.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti