Rano za transplantacije srca u Kamenici

Za transplantacije srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine još je rano, jer nisu ispunjeni svi uslovi, pre svega obezbeđivanje organa iz međunarodne mreže za transplantaciju, izjavila je direktorka Instituta Nada Čemerlić Ađić.

Za transplantacije srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine još je rano, jer nisu ispunjeni svi uslovi, pre svega obezbeđivanje organa iz međunarodne mreže za transplantaciju, izjavila je direktorka Instituta Nada Čemerlić Ađić.

Nakon otvaranja novih odeljenja u "Kamenici 2" Institut će za takve intervencije biti tehnički osposobljen. "Završeni su građevinski radovi, sledi opremanje i ja se nadam da ćemo u 2012. godini moći da otvorimo dva sprata, gde će biti elektrofiziološko odeljenje i kardiohirurška intenzivna jedinica", rekla je doktorka Čemerlić Ađić.

Na Institutu su nedavno, u saradnji sa bečkom klinikom, uspešno pripremljene dve pacijentkinje za presađivanje srca, ali za zahvate te vrste još je rano, kaže direktorka. "Mi smo dokazali da smo zreli za to. Sad preostaje gomila zakonskih regulativa, što ne zavisi od nas. Problem je u tome što smo mi mala zemlja i kada bismo sami pokrenuli transplant-program, pitanje je kako bismo našli odgovarajuće srce. Zato treba da se priključimo nekom od velikih centara", objasnila je ona.

  • ZoranNS

    16.11.2011 22:12
    Sistematski napad i uvozni kadrovi
    Na Institut u Kamenici se godinama napada, u tome je prednjačio Beograd i to u godinama kada je ovaj institut imao najveća međunarodna priznanja. Od tada je došlo i do "uvoza" kadrova, na institutu sada skoro da nema zaposlenih sa vojvođanskim naglaskom.
  • Uncut

    16.11.2011 20:32
    Oterati, sve sto valja...
    Ha, Prof. Radovanovic je to, ako se ne varam uradio na Institutu jos pre 10-tak i vise godina. Secam se bila je prva transplatacija u ovom delu sveta...ali oterali smo ga...mislim u Sloveniju. E, zato tamo sad ljudi cekaju u redu...:(
  • aleksa

    16.11.2011 18:38
    rano rani
    nekad je tamo trebalo da se radi to...i tamo je prva uradjena transplatacija..a ko je unistio tu ustanovu..oterao kadrove...To je trebalo da pitate direktorku..kao i to koliko ima krivicnih prijava protiv tog instituta i pojedinih hirurga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti