Dobija li RTV generalnog direktora, posle dve godine?

Na sednici Upravnog odbora RTV-a dvojica kandidata za generalnog direktora predstaviće programe upravljanja pokrajinskim javnim servisom u narednih pet godina.
Dobija li RTV generalnog direktora, posle dve godine?
Foto: 021.rs
RTV nema generalnog direktora dve godine.
 
Konkurs je zatvoren pre dva i po meseca, a o razlozima odugovlačenja s odlukom može samo da se nagađa, piše Cenzolovka.

Dvojica kandidata koji ispunjavaju sve uslove su Budimir Marković i Željko Dvožak.

Na konkurs za generalnog direktora RTV, koji je trajao od 1. februara do 3. aprila, prijavilo se pet kandidata: penzioner Budimir Marković (nekadašnji šef Centra informativnog programa RTV), reditelji Dragan Guzijan (nekadašnji urednik NS plusa, YU info, TV Politika i TV Super), Zoran Cvetković, Slobodan Mojak, kao i Željko Dvožak, nekadašnji čelnik Opštine Kula, pokrajinski poslanik, a trenutno službenik u Pokrajinskoj vladi.
 
O valjanosti prijava odlučivalo se tek nakon tri nedelje, 24. aprila, i o mišljenju komisije javnost je saznala iz medija, dok zvanična odluka nikad nije saopštena.
 
Stav te komisije, u koji je Cenzolovka imala uvid, potvrdio je pisanje medija da sve uslove iz konkursa ispunjavaju samo Marković i Dvožak. Među tim uslovima je da kandidat dolazi iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa i da ima deset godina iskustva na rukovodećim mestima.
 
Budimir Marković
 
Rođen je 1952. u Foči, penzionisani je radnik RTV u kojem je proveo 38 godina. Apsolvirao je na novosadskom Filozofskom fakultetu – grupa za južnoslovenske jezike, a uz rad je, napisao je, završio Fakultet za menadžment i ima zanimanje diplomirani menadžer u medijima.
 
U RTV je radio kao novinar, urednik, odgovorni urednik, šef centralnog deska i direktor RTV centra Informativnog programa.
 
Bio je tokom 2008. i 2009. savetnik direktora TV Novi Sad, od 2009. do 2011. zamenik direktora Radio Novog Sada, savetnik direktora Radio Novog Sada bio je od 2012. do 2015, potom od 2015. do 2017. šef Centralnog deska, a tokom 2017. direktor RTV Centra informativnog programa.
 
U dva mandata je bio predsednik Samostalnog sindikata RTV-a. Član je Programskog saveta RTV od 2019. godine.
 
Široj javnosti Marković je postao poznat nakon uredničkih smena na RTV maja 2016, nakon pobede SNS na pokrajinskim izborima. 
 
"Nikom neće hvaliti ni dlaka s glave, niko neće ostati bez posla, nikome neće biti smanjen koeficijent za zaradu i neće biti ukidanja emisija. Ali, ubuduće će se morati raditi drukčije, moraćemo se potruditi da budemo objektivniji, da imamo izbalansiranu uređivačku politiku na koju neće uticati ni opozicija ni vlast, ni nevladine organizacije, pa ni Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Ako se za sve ovo izborimo, uspećemo da očuvamo pokrajinski javni servis", poručio je kolegama Marković, u svojstvu šefa Centralnog deska, u burnom razgovoru sa novinarima Informativne redakcije.
 
Željko Dvožak
 
Ubedljivo najveće iznenađenje konkursa bila je prijava Željka Dvožaka. Ovaj Kuljanin (rođen 1966. u Vrbasu), master ekonomista (zvanje stekao na Univerzitetu Edukons), za gotovo sve je pre asocijacija na politiku i državnu upravu, gde trenutno radi, nego na medije.
 
U ranijoj izjavi za VOICE, Dvožak je svoje autsajderstvo među ostalim prijavljenim kandidatima ipak video kao svoju prednost, pomenuvši da su mu ideju da se prijavi na konkurs – dali upravo zaposleni u RTV.
 
"Imam dovoljno iskustva na rukovodećim mestima, podjednako u privatnom biznisu i u javnom sektoru, dobar sam organizator i timski igrač i umem da izaberem saradnike", naveo je tada Dvožak.
 
U zvaničnoj biografiji navodi da ima 32 godine radnog iskustva. Do 2000. radio je u privatnim firmama, kao rukovodilac prodaje i komercijalni direktor, da bi nakon lokalnih izbora 2000. bio izabran na funkciju predsednika Skupštine opštine Kula (što je po tadašnjem zakonu bilo u rangu čelnika opštine). Od izbora 2004. pa u narednih godinu dana obavljao je istu funkciju, ali sada kao prvi među jednakim odbornicima.
 
Od 2008. do 2012. bio je pokrajinski poslanik Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine i tokom tog mandata se, kako navodi, upoznao sa radom RTV-a.
 
U Pokrajinsku vladu ulazi 2013. kao pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Od 2016. do 2018. u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam bio je načelnik sektora za turizam i regionalnu privrednu saradnju i rukovodio odeljenjem za turizam i regionalnu privrednu saradnju. Od 2019. u istom sektoru obavlja dužnost rukovodioca Odseka za turizam i privredne manifestacije.

Prema nezvaničnim informacijama koje se mogu čuti, epilog konkursa ipak neće biti imenovanje direktora, već – novog vršioca dužnosti.

Teme

RTV
  • ukoliko je legao

    20.06.2023 06:27
    na rudu
    @313z - Jasno ko dan
    Dvožak nema šanse pošto je, ili je bio, član demokratske stranke.

    ali prijatelju sa registacije paje patka, zar nas zivot do sada nije naucio da se bivse demokrate najbolje snalaze bas u snsu?
  • komšinica

    20.06.2023 01:06
    Jbt kakvi kandidati!?! Da li se ovde neko zeza? Ovaj prvi, kvalifikacija su mu rukovodeca mesta, a te kvalifikacije su nam odlično poznate. Ovaj drugi je timski igrač, bez skole, odličan je i sposoban na časnu reč. Super, može li gore?
  • Edukons

    19.06.2023 23:40
    I Foca
    Prave preporuke i strucnjaci i ds i sns u sve.
    Bljuc.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti