Novi Sad: Izložba akcija vođenih protiv Miloševića

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine danas se otvara retrospektivna izložba "Živela sloboda" koja prikazuje delo Nuneta Popovića i grupe "Magnet".

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine danas se otvara retrospektivna izložba "Živela sloboda" koja prikazuje delo Nuneta Popovića i grupe "Magnet".

Popović za Radio 021 kaže će se prvi put u javnosti predstaviti šira slika onog što je radio on i njegova trupa pred studentske proteste 1996. u Beogradu. - Svi su to nešto videli, neko je nešto čuo ili pročitao, ali je sve to funkcionisalo kao poluinformacija. Ovog puta će moći da se vide fotografije velikog formata, video snimci performansa ili faksimili originalnih optužnica koji su vođeni protiv mene - kaže Nune.

Performansi koje je radio Nune Popović bili su 1996. propraćeni u svim nezavisnim medijima i ujedno su isprovocirali prve velike studentske proteste te godine. Kako kaže, sve njegove akcije rađene uz pomoć novinara saboraca koji su pomogli da se zabeleže performansi pre nego što ga uhapse. Neki od legendarnih su kada je nosio sveže zaklanu svinju Slobodanu Miloševiću na čijom je truplu pisalo Srbija ili kada je za vreme Drugog dnevnika razbio svoj nov televizor.

Nune Popović i grupa "Magnet" su ustvari umetnost i kreativnost pretvarali u efektan model nenasilne borbe protiv totalitarnog režima u Srbiji 90-ih. Kasnije je značajan deo načina i strategije "Magnetovog" rada mogao da se prepozna u delovanju Otpora, koji je prerastao u masovni pokret za svrgavanje diktatora, a posle obaranja Miloševića s vlasti 2000. godine i u nenasilnim pobunama širom sveta.

Izložba se otvara u 19h, a postavku će Novosađani moći da vide do 15. decembra. Više o njemu i grupi Magnet pročitajte ovde.

  • "Posteno"

    18.11.2011 17:56
    Poklon sa kolica je jos tada bio namenjen Srbiji.
    Upozoreni ste na vreme, pa ne saosecam sa vama ni najmanje.
  • 18.11.2011 16:57
    Svako ko tvrdi da je sada bolje nego pre ili je
    a)jako, jako, jako glup, b) laže svesno i zlonamerno, c) deo je lopovskog režima pa mu super sve to, ili d) još uvek piški u gaće pa priča o nečemu o čemu nema pojma.
  • Piplfoks

    18.11.2011 15:45
    Apsolutno je tačno sve što Nenad kaže. Dodao bih još ono što sam ovde desetak puta ponovio: uprkos svoj nemaštini i nazposlenosti sada, ko tvrdi da je 90-tih bilo bolje je ili a)jako, jako, jako glup, b) laže svesno i zlonamerno, c) bio tada deo lopovskog režima pa mu fali sve to, ili d) tada piškio u gaće pa sada priča o nečemu o čemu nema pojma. Moguće je da je neko od njih i više ovih stvari odjednom, ne branim, ali nijednu nije sigurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti