Jevrejskoj opštini vraćaju dve škole u posed

U toku ove nedelje u posed Jevrejske opštine u Novom Sadu bi trebalo da budu vraćene zgrade Baletske i Visoke škole za obrazovanje vaspitača.
U toku ove nedelje u posed Jevrejske opštine u Novom Sadu bi trebalo da budu vraćene zgrade Baletske i Visoke škole za obrazovanje vaspitača.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić potvrđuje da razgovori sa ovom verskom organizacijom idu u pozitivnom smeru i nada se da će dogovor biti postignut.

"Ne želim da prejudiciram, ali pretpostavljam da će model ići u tom pravcu da se obezbedi neka vrsta zakupnine za ove objekte, koje bi zajednički plaćali Grad i Pokrajina. Isto tako, gledaćemo da te škole nastave normalno da rade u prostorima u kojima su se do sada nalazile", kaže Pajtić za 021.

Jevrejska opština: Kirija će biti simbolična

Kako za Radio 021 kaže predsednik Jevrejske opštine Goran Levi, na pomolu je rešenje prema kom bi ova verska zajednica dobila potvrdu o vlasništvu ovih objekata i simboličnu kiriju na godišnjem nivou, a objekti će zadržati svoju funkciju bez finansijskih opterećenja. "Naš cilj je bio da dobijemo zvaničnu potvrdu da smo vlasnici tih objekata, a što se zakupnine tiče, ona će biti simbolična. Želimo da jednim džentlmenskim dogovorom pokažemo da se restitucija može izvršiti i na takav način", navodi Levi.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić kaže za 021 da je restitucija u slučaju jevrejske zajednice u Novom Sadu stvar kako ekonomske, tako i istorijske pravde. "Mislim da je jako važno da ovo uradimo. Znamo kakvu je golgotu prošla jevrejska zajednica u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu, i smatram da povraćaj imovine naša obaveza ne samo iz formalno-pravnih, već i simboličkih i ljudskih razloga".

Na sličan način rešeno je i pitanje imovine Jevrejske opštine u Subotici, gde je u dogovoru sa direktorom škole i predstavnicima Grada odobreno da se Jevrejskoj opštini isplaćuje nadoknada za zakup zgrade u kojoj je nekada bila jevrejska bolnica, a sada je Srednja ekonomska škola. (M.Sovilj)

miodrag@021.rs

  • Tetka

    22.11.2011 17:50
    :)
    @oki
    Misliš, katoličkoj crkvi?
  • OKI

    22.11.2011 13:22
    Samo da ne bude "simbolična" kirija kao za muzičku školu što grad plaća pravoslavnoj crkvi 3500 eura mesečno
  • Пера

    22.11.2011 09:24
    Јеврејска општина
    Свака част!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti