Deca "ispod crte", upis preko veze: Pitali smo vlast i opoziciju kako se rešava problem vrtića u NS

Nakon i ovogodišnjeg konkursa, za državne vrtiće u Novom Sadu postoji lista čekanja. U privatnim vrtićima ima mesta, ali su i cene više, te roditelji traže veće subvencije iz budžeta grada.
Deca "ispod crte", upis preko veze: Pitali smo vlast i opoziciju kako se rešava problem vrtića u NS
Foto: 021.rs
Novi Sad je u protekloj deceniji problem sa smeštajem najmlađih pokušao da reši gradnjom novih i proširenjem postojećih objekta Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i besplatnim boravkom u vrtićima, kao i uvođenjem subvencionisanog boravka u privatnim vrtićima. Međutim, i dalje stotine mališana roditelji nemaju gde da ostave na čuvanje.
Sve što se radi i te kako opterećuje gradsku kasu jer subvencija, kao i sami troškovi rad Radosnog detinjstva, čine oko 10 odsto budžeta, što je najskuplja stavka u budžetu Novog Sada.
 
Rešavanje problema predškolaca je tako sve aktuelnije jer se oseća sve jača ekonomska kriza. Zato je 021.rs odborničke grupe pitao šta treba sada uraditi da se Novi Sad reši lista čekanja za vrtiće.
Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac u izjavi za 021.rs je prvenstveno istakao da je Novi Sad prvi koji je uveo besplatan boravak u objektima Radosnog detinjstva.
 
"Nikada više dece ide u državne vrtiće, a gradimo i nove objekte predškolske ustanove i nastavićemo sa ulaganjima u obrazovanje. Zaista mislim da Novi Sad može da bude ponosan kako se ophodi prema najmlađim sugrađanima. Svakako ćemo razmatrati pitanje visine subvencija za boravak u privatnim vrtićima i mislim da ima prostora za tako nešto", naveo je Crnobarac.
 
 
Šef odborničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević za 021.rs kaže da se aktuelna gradska vlast opredelila da subvencioniše boravak dece u privatnim vrtičima što je na kratak rok bilo dobro jer ih je koštalo manje, a tako su jednostavno "rešili" gorući problem.
 
"Međutim, subvencionisanje nije sistemsko rešenje. Ono što bi trebalo da se uradi je da se uloži više novca i da se naprave vrtići tamo gde su potrebni. Mi smo prethodnih godina pričali da je trebalo iskoristiti godine suficita gradskog budžeta da se taj novac upotrebi za nešto veliko i potrebno, ali to nije urađeno na primer - sa vrtićima. Ponavljam da je dobro što se subvencioniše, ali trebalo je da se reši lista čekanja i da se sagradi dovoljno objekata kako ne bi bilo i dalje te najniže korupcijem da onaj ko je bliže vlasti uspeva da upiše dete u vrtić", priča Radojević.
 
 
Šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić za 021.rs kaže da su radikali godinama insistirali da se na nakritičnijim lokacijama u gradu sagrade vrtići, kao i da se potpuno subvencioniše smeštaj u privatnim i državnim vrtićima.
 
"Nažalost, činjenica je da ovaj problem postoji i decenijama unazad, mada smo mi uvereni da u Novom Sadu postoji i finansijski i svaki drugi kapacitet da se ovaj problem reši. Apsolutno je poznato koji su to delovi grada kritični i gde bi trebalo da se stvore dodatni kapaciteti, i nije sporno da su zadnjih godina sagrađeni pojedini objekti Predškolske ustanove, ali i dalje imamo prilično velike liste čekanja. Mi dakle insistiramo da se, osim besplatnog smeštaja u državnim vrtićima, obezbedi i 100 odsto subvencija za smeštaj u privatnim vrtićima. Zalažemo se za ovo jer mislimo da je diskriminatorski da se sve plaća u državnom vrtiću, a znamo kako se tu deca upisuju i to ne samo na osnovu bodovanja nego i preko veze, tako da se ispostavi da oni koji nemaju dobru vezu i ispod crte su, moraju da plaćaju", kaže Jakšić.
 

On dodaje da postoji prostor da se plati gradnja dodatnih vrtića, a do tada da se finansira boravak dece u privatnim vrtićima.

Projekat "Građani (da se) pitaju" podržala je "Slavko Ćuruvija Fondacija" u okviru granta "Mediji po meri građana".

  • Nema

    02.07.2023 10:00
    Vrtic u svetu je luksuz
    Kod nas je besplatan. Treba podici cenu vrtica i tako ce biti i vise nego dovoljno mesta. Ove besposlene mamike ce umesto na Štrand same da idu, povesti i svoju decu da se socijalizuju umesto da ispijaju kafe i pljuju po vaspitacicama.
  • koferce

    01.07.2023 19:15
    samo kazem
    problem sa vrticima traje decenijama, i umesto da narod shvati da im kradu pare ispred nosa za stadione, fontane, jarbole...oni cute i cekaju, traze vezu i placaju 100e vaspitacici!
    Pa da li ima vazniji prioritet u gradu od gradnje vrtica, kazite mi??!!
    E moj glupi narode, kako vas veslaju a vi cutite i dalje!
  • Aleksandar

    30.06.2023 23:08
    Zašto
    Sistem bodovanja nije javan? Na osnovu čega neko dete upadne u zabavište pored moje zgrade a moje ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".