Aktivisti: Novom Sadu ne treba zoološki vrt

Aktivisti udruženja "Prijatelji životinja u Srbiji" organizovali su danas u podne ulični performans u Zmaj Jovinoj ulici. Oni su zatvoreni u kavez, prikazali patnju životinja u zološkim vrtovima i prolaznicima delili letke.
Aktivisti udruženja "Prijatelji životinja u Srbiji" organizovali su danas u podne ulični performans u Zmaj Jovinoj ulici. Oni su zatvoreni u kavez, prikazali patnju životinja u zološkim vrtovima i prolaznicima delili letke.

Oni smatraju da su zoološki vrtovi zatvori puni bede, u kojima se životinje drže u zatočeništvu i gde se u skučenom prostoru, usamljene, daleko od svojih prirodnih staništa dosađuju do ludila, što pokazuju psihotičnim i samodestruktivnim ponašanjem. "Prijatelji životinja u Srbiji upozoravaju da izgradnja zoološkog vrta u Novom Sadu, ne bi doprinela edukaciji dece i građana o životu i prirodnom ponašanju životinja, već bi odaslalo poruku kako je u redu zatočavati životinje i korisiti ih kao izložbene primerke. Pored toga izdvajala bi se ogromna finansijska sredstva koja je bolje usmeriti u rešavanje problema napustenih životinja", navodi se u saopštenju udruženja.

Aktivisti pozivaju građane da ne posećuju cirkuse sa životinjama, zoološke vrtove, akvaparkove i druga mesta u kojima se životinje koriste radi zabave, i da se oštro usprotive ideji osnivanja zoološkog vrta u Novom Sadu jer bi to bilo sramotno i nazadno za sam grad i njegove građane.

Vlasnik cirkusa "Korona" Milan Sliva je još letos ponudio Gradu da zajedničkim snagama investiraju u projekat izgradnje zoološkog vrta u Novom Sadu. Vlasnik cirkusa je predstavio ideju o gradnji zoo vrta, gde bi on i Beogradski zoološki vrt poklonili po 100 životinja, dok bi grad Novi Sad bio zadužen samo za pronalaženje zemljišta.

Ovo nije prva ideja da Novi Sad dobije zoološki vrt, pošto je još šezdesetih godina planirano da se na Dunavu napravi nekoliko veštačkih ostrva gde bi bili kavezi sa životinjama. Nakon odbacivanja ove ideje, devedesetih je priča o zoo vrtu ponovo aktuelizovana, kada je određena lokacija na Sunčanom keju i čak počela nabavka životinja, ali do izgradnje nikad nije došlo.

  • Pezos

    21.11.2011 10:57
    Prijava - ugrožena vrdta
    Ispunjavam sve uslove za prijem u zoo vrt. Kao ugrožrna vrsta ( neradim od 2004 ) nemam para za hranu a kamoli za lekove i komunalije. Srčani sam bolesnik. Te milim da će mi tamo biti mnogo ugodnije, neko će se pobrinuti o meni. A i manje ću se nervirati,
  • S.

    21.11.2011 09:26
    Lalo, upravo tako. NS ima dva zoo vrta, samo su malo dalje na periferiji, u prigradskim naseljima ;)
  • Lala_Neznanov

    21.11.2011 08:58
    Lenčuge
    Imate dva zoološka vrta u krugu od 100 kilometara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti