Ko se greje na gas, plaća više nego što potroši

Oko 30.000 Novosađana koji se greju na gas svakog meseca dobijaju račune za deset odsto veće od realne cene potrošenog energenta.
Oko 30.000 Novosađana koji se greju na gas svakog meseca dobijaju račune za deset odsto veće od realne cene potrošenog energenta.

Kako za Radio 021 kaže naš slušalac Ljudevit Kolar, na računima za gas koje dobija jasno piše koliko kubika gasa je potrošilo njegovo domaćinstvo, ali i pored toga, konačna cifra koju treba platiti je uvek za oko hiljadu dinara veća od potrošnje.

"Za protekli mesec, koeficijent je 1,082, što praktično znači da se količina potrošenog gasa povećala za deset odsto. Ako je to prema njihovom tumačenju, da je računato prema parametrima poput temperature i pritiska, prošlog meseca je u Novom Sadu bilo leto, a sad je ciča zima", besan je Kolar.

U DP "Novi Sad-Gas" kažu da je u pitanju korektivni faktor, jer se gas leti širi i tada se pokazuje realna potrošnja, a zimi skuplja, te brojila ne mogu da očitaju pravu količinu potrošenog energenta. Prema rečima našeg slušaoca koji se greje na gas, interesantno je kako samo individualni potrošači gasa plaćaju korektivni faktor, dok su računi građana koji se greju preko "Toplane" uvek isti. "Potrošačima koji se greju preko "Toplane", računi se ne menjaju u odnosu na godišnje doba, iako i u tom preduzeću koriste isti energent kao mi. Zašto oni nemaju tu računicu, nego se doplaćivanje vrši o našem trošku?", pita se ovaj Novosađanin.

U objašnjenju DP "Novi Sad-Gas" se navodi da je u pitanju matematička formula koja se primenjuje već godinama, i računica se razlikuje u odnosu na kvalitet gasa, pritisak po kubnom metru i spoljnoj temperaturi. U zavisnosti od tih faktora, svakog meseca se izračunava iznos kojim će račun biti korigovan. (M.S.)

miodrag@021.rs

  • DRAGAN

    23.11.2011 17:03
    ČISTA FIZIKA
    SVA TELA NA TOPLOTI SE ŠIRE SAMO SE MESO U TIGANJU SKUPLJ.
  • Milan II

    23.11.2011 07:47
    KAKO SE ZAŠTITI OD BOŽE
    Ko im je odobrio, a ko verifikovao tu njihovu računicu? Po kojem standardu sve to rade? Sva ova razglabanja Anonimusa i ostalih posetilaca portala imaju elemente tačnosti ali bi udruženje potrošača gasa moralo da angažuje stručnjake
    da stvarno zaštita potrošače po svim pitanjima, a ima ih još osim merenih količina, kvaliteta gasa i "koeficijenata".
  • AleksandarVojvodjanin

    22.11.2011 22:26
    @Sale Novosadjanin
    Sale naš,pa ti si prava sirotinja,molim te ostavi negde na ovom site-u tvoj br.tekućeg da ti uplatimo koji dinar....ipak toliko skromno se grejati i voziti na gas,stvarno nema smisla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti