Vučić pomenuo malog Lava iz Novog Sada, nejasno da li će država pomoći zbog "botovskog" pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 30 miliona evra biti uloženo za lečenje retkih bolesti dece u inostranstvu.
 Vučić pomenuo malog Lava iz Novog Sada, nejasno da li će država pomoći zbog "botovskog" pitanja
Foto: 021.rs
Govoreći o deci oboleloj od spinalne mišićne atrofije (SMA), Vučić je rekao da će najviše osmoro dece moći da se leči o trošku države.
"Mi planiramo i nadamo se da ćemo u naredna dva ili tri meseca doneti pravilnik da takvih petoro do sedmoro ili maksimalno osmoro dece godišnje o trošku države moći da pošaljemo na lečenje", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.
Naveo je da takav lek može da košta između 17.000 i više od dva miliona evra.
 
Vučić je potom spomenuo dvogodišnjeg Novosađanina Lava Teodorovića, kojem je neophodan lek za lečenje ove retke bolesti, ali ga je novinar prekinuo drugim pitanjem.
 
Umesto da pita da li će mali Lav Teodorović dobiti pomoć, jer je potrebno da lek primi u narednih mesec i po, on se odlučio da pita "o struji koju neko traži da se uvede u nelegalnim kućama".
 
Vučić je prethodno najavio skrining dece u porodilištima, te je naveo da je već doneta odluka da genetski testovi za tu bolest budu rađeni na svoj deci u Srbiji, odmah po rođenju
 
"Govori se mnogo o skriningu, mi smo doneli odluku da se ti testovi odmah po rođenju rade na svakom detetu, na nivou cele Srbije, kako bi roditelji mogli da znaju i planiraju život", naveo je on.
 
Dodao je da će od septembra test moći da se radi u svakom porodilištu u državi i da će u to biti uloženo 62 miliona dinara.
  • Blago nama

    14.07.2023 14:20
    Rekao je on i da Srbija ima 35 miliona tona zlata u rezervama... Amerika ima 8.133 tone... a sveukupno na svetu, po nekim procenama, ima od 155.244 tone to 2.5 miliona tona... Ne bilo mi tesko da proguglam... ZLATNO DOBA xD
  • @Vera

    14.07.2023 11:06
    Ajde botuljo ne pričaj gluposti. Tu si da se diviš svom "vladaru". Za decu vas briga inače, uostalom kao i "vladara". A ako ćeš nam ti sad objasniti da je to licitiranje "petoro,šestoro ili osmoro dece" normalna stvar, i da se u normalnoj zemlji tako radi onda si ti stvarno jedno bezdušno i grozno botovsko stvorenje.
  • Isidora

    14.07.2023 10:01
    Hvala,za Lava!
    Hvala svim ljudima dobre volje, a hvala i državi jer je odlučila da uplati preostali deo novca za lek za Lava! Život ili lečenje nažalost ima cena, ali humanost naših ljudi a sada i države se pokazala na delu i drago mi je od srca! Samo da Lav primi lek i da mu se zaustavi progresija te naopake bolesti! Za Lava, uspećeš mališa verujemo u tebe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".