U ponedeljak nema nastave u školama?

U većini novosadskih škola u ponedeljak možda neće biti nastave.
U većini novosadskih škola u ponedeljak možda neće biti nastave.

Da li će đaci na produženi vikend, a zaposleni u školama u jednodnevni štrajk upozorenja, znaće se nakon današnjeg sastanka Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Mirko Radeta iz ovog sindikata, kaže za Radio 021 da je problem duga države za otpremnine skoro u potpunosti rešen, a za razliku od manjih mesta, u Novom Sadu ne bi trebalo da bude problema ni oko isplate jubilarnih nagrada zaposlenima u prosveti.

Ipak, problem je što za razliku od ostalih školskih uprava, novosadska profesorima ne priznaje nikakav prekonormni rad, tvrdi Radeta. "Obratili smo se ministru prosvete, u očekivanju da reaguje i da ne dozvoli da pokrenemo sudske sporove i proteste. Nadamo se da će ministar reagovati i da će naložiti svom podređenom, Petru Viđikantu, da uradi onako kao što to zakon i posebni kolektivni ugovor nalažu", kaže Radeta.

Načelnik Školske uprave, Petar Viđikant, kaže da je osnovni problem oko podele časova za predmete kod kojih je norma 18 ili 20 časova, odnosno kad norma nije lako deljiva.  

"Onda se javi poneki čas, prvenstveno za profesore srpskog i matematike, koji nije u tom delu normativa koji se odnosi na direktnu nastavu. Prema jednom od upustava, taj deo se može kompenzovati smanjenjem angažovanja nastavnika za dežurstvo ili ekskurziju, ali nikako ne možemo da govorimo o prekovremenom radu koji je izvan četrdesetčasovne radne nedelje", kaže za 021 načelnik Školske uprave.

Viđikant priznaje da je podela u nekim školama urađena lošije, ali da se ti problemi uveliko rešavaju. U slučajevima gde ne dođe do smanjenja angažovanja nastavnika na vannastavnim aktivnostima, oni će biti plaćeni za višak časova, a to će biti rešeno na nivou svake škole pojedinačno. (D.S.)

  • Jeca

    25.11.2011 17:26
    .....
    Treba raditi sa nevaspitanom decom i raspravljati se sa jos gorim roditeljima!samo toliko
  • Slusalac

    24.11.2011 17:44
    hemija
    Dodje dete iz skole i zali se da pri obradi nove lekcije profesor nije hteo da im jedan deo pojasni iako niko u razredu nije razumeo uz obrazlozenje da su to trebali da nauce u osnovnoj skoli.
    Pa dragi moj profesore mozda ste bas u to vreme "kobojagi" strajkovali nekoliko nedelja,a zatim umesto da casove nadoknadite samo ste pretrcali preko lekcija uz opasku da to ucenici kuci nauce.
    Verovatno bi im lepo objasnili ali na privatnim casovima uz simbolicnih 10 eura.
    Rec je o srednjoj medicinskoj skoli i svi upisani ucenici su dosli sa odlicnim uspehom.
    Molim profesore da izjednace kriterijume pri ocenjivanju ucenika u drzavnoj skoli i privatnoj.
  • Lopov

    24.11.2011 11:28
    LAŽOVI
    Kolektivni ugiovor takođe obavezuje da održite 45-min časa a ne zadnjih 10-min.Neka se neki ostave alkohola pa če moči da održe ceo čas i ocenjuju trezni a ne pijani.Pa tek onda da traže svoja prava.Posetite malo nenajavljeno srednje škole u Novom Sad-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti