Oluje u Novom Sadu: Nekoliko pitanja koja otkrivaju manjkavosti u reakciji nadležnih

Novosađani su pretrpeli ogromnu štetu u olujama koje su prošle nedelje pogodile region. Građani svedoče sporoj reakciji pojedinih organa i pitaju se - da li je moglo drugačije?
Oluje u Novom Sadu: Nekoliko pitanja koja otkrivaju manjkavosti u reakciji nadležnih
Foto: 021.rs

Neki i dalje nemaju struju. Zaposleni u preduzećima čiji primarni posao ni nije da uklanjaju štetu su u velikom broju na terenu, ali pripadnici Vojske Srbije nisu viđeni.

Građani su stoga u dilemi da li je sistem civilne zaštite, ukoliko postoji, uopšte aktivan.
Civilna zaštita postoji
 
Srbija ima Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. U njemu je na dosta jasan način navedeno da jedinice lokalne samouprave imaju primarnu ulogu u upravljanju rizikom od katastrofa i tu ulogu podržavaju sve nadležne državne i pokrajinske institucije.
 
Zakon prepoznaje civilnu zaštitu, njene jedinice, poverenike i zamenike, a jedinice civilne zaštite treba da obrazuju lokalne samouprave. Ukoliko na teritoriji lokala postoji dobrovoljno vatrogasno društvo sa najmanje 20 članova, jedinica civilne zaštite ne mora da se formira sve dok Grad finansira to dobrovoljno društvo.
 
U Novom Sadu je briga o sprečavanju katastrofa poverena Gradskoj upravi za komunalne poslove. Na pitanje 021.rs kako je - i da li je u Novom Sadu organizovana civilna zaštita, u ovoj upravi kažu da imaju važeći protokol sa Vatrogasnim savezom Grada Novog Sada za sprovođenje mera civilne zaštite.
 
"U otklanjanju posledica nastalih dejstvom oluja praćenih jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koje su dana 19. i 21. jula 2023. godine zahvatile teritoriju Grada Novog Sada, angažovani su pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali imajući u vidu razmere nevremena evidentno je da angažovanje pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava nije dovoljno, te su angažovani svi raspoloživi resursi Grada Novog Sada", navode u resornoj upravi. 
 
Dobrovoljni vatrogasci iz Bukovca u akciji; Foto: Vatrogasni savez Grada Novog Sada
 
Faktički, nepogoda koja je zadesila Novi Sad dokazala je da saradnja sa vatrogasnim savezom jednostavno nije dovoljna u vrlo ozbiljnim, vanrednim situacijama, zbog čega su na terenu i oni kojima u opisu posla nije sanacija štete od nepogoda.
 
Grad Novi Sad je ispoštovao svoju zakonsku obavezu da donese Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na svojoj teritoriji. U ovom gradskom aktu navodi se obaveza formiranja Situacionog centra - jedne tačke iz koje će delegirani organ pravovremeno informisati građane o situaciji na terenu i o postupcima koje bi građani trebalo da preduzimaju dok traje vanredna situacija.
 
Svedoci smo da je komuniciranje nadležnih sa građanima haotično - na jedno saopštenje koje medijima bude prosleđeno iz Gradske kuće, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić na svom Instagram nalogu objavi barem nekoliko postova sa informacijama koje su neretko od značaja za javnost. 
 
Tako javnost preko društvenih mreža može da sazna gde su odgovorne osobe tog dana i čime se bave o trošku građana, a slično važi i za javno-komunalna preduzeća, koja se takođe sve više oslanjaju na društvene mreže. 
 
Ima i onih koji su bukvalno ispod svakog radara - kao što je Član Gradskog veća zadužen za komunalna pitanja Zdravko Jelušić, za kog je 021.rs saznao da je usred elementarnih nepogoda i borbe sa posledicama otišao na godišnji odmor, sa kog se, u međuvremenu, vratio.
 
Budući da ni mediji, ni građani od nadležnih organa nisu dobili nijednu zvaničnu informaciju iz Situacionog centra, pitanje je da li isti uopšte postoji. U Gradskoj upravi za komunalne poslove u odgovoru citiraju odredbu gradske odluke koja ih obavezuje na formiranje Situacionog centra i njegovu ulogu prema građanima, ali smatraju da je celokupna organizacija nadležnih organa zapravo - situacioni centar.
 
"Za potrebe situacionog centra obezbeđena je posebna telefonska linija za evidentiranje privrednih subjekata koji raspolažu mehanizacijom i koji žele da uzmu učešće u pružanju pomoći građanima Grada Novog Sada i Gradu Novom Sadu u otklanjanju posledica nastalih dejstvom oluja. Takođe, na ovoj posebnoj telefonskoj liniji se podnose i prijave građana u vezi sa prekidima u snabdevanju električnom energijom. Obezbeđeno je svakodnevno dežurstvo u prostorijama mesnih zajednica od 8 do 20 časova, a po potrebi i duže, i dostupna telefonska linija za prijavu posledica nastalih dejstvom oluja praćenih jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem. Svi primljeni podaci i podnete prijave od strane građana dostavljaju se Gradskoj upravi za komunalne poslove koja ih u funkciji situacionog centra prosleđuje nadležnim organima, radi daljeg postupanja", objašnjenje je uprave.
 
Bez plana za smanjenje rizika
 
Prema zakonu, Grad Novi Sad ima obavezu da donese Plan smanjenja rizika od katastrofa. Međutim, Novi Sad ovaj dokument nema jer ni država Srbija nije donela novi Nacionalni plan smanjenja rizika od katastrofa - što znači da u ovom trenutku Srbija nema krovni planski dokument za borbu protiv nepogoda koje mogu da parališu čitav sistem.
 
Nacionalni plan smanjenja rizika od katastrofa donet je davne 2011. godine i istekao je 2021. godine. Vlada Srbije novi plan još uvek nije usvojila, što potvrđuju za 021.rs i u Gradskoj upravi za komunalne poslove.
 
"Ukazujemo da će Grad Novi Sad nakon donošenja Nacionalnog plana smanjenja rizika od katastrofa pristupiti izradi Plana smanjenja rizika od katastrofa, jer će se na taj način obezbediti usaglašenost planova na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Napominjemo da su za teritoriju Grada Novog Sada doneti Procena rizika od katastrofa i Plan zaštite i spasavanja, kao planski dokumenti iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanarednim situacijama", objašnjavaju za naš portal.
Gde su sirene za uzbunjivanje?
 
Nekolicina naših čitalaca upitala se zbog čega - uprkos konstantnim upozorenjima putem medija, građani nisu na opasnost upozoreni i putem sirena za uzbunjivanje ili čak SMS porukama.
 
Gradska uprava za komunalne poslove je prošle godine ugovorila izradu projektne dokumentacije za izgradnju sistema za javno uzbunjivanje, a sirene su nedavno testirane na teritoriji Grada Novog Sada. Ispitali smo zašto se nisu oglašavale uoči najavljenih vremenskih nepogoda.
 
U resornoj upravi navode da Novi Sad razlikuje tri tipa sirena za javno uzbunjivanje - 25 ručnih sirena, 18 sirena koje su radio-vezom spojene na sistem za daljinsko aktiviranje i 16 sirena koje su žičanim putem spojene na sistem za daljinsko aktiviranje.
 
Međutim, sistem za javno uzbunjivanje u gradu nije funkcionalan.
 
"Nabavku, postavljanje i održavanje sirena obezbeđuje jedinica lokalne samouprave, a vrši se u skladu sa procenom rizika, akustičkom studijom, tehničkim normativima i uputstvima za održavanje i drugim propisima i opštim aktima. Shodno navedenom, na teritoriji Grada Novog Sada intenzivno se sprovode aktivnosti u cilju dovođenja sistema za javno uzbunjivanje u ispravno stanje, a koje podrazumevaju izgradnju novog i rekonstrukciju postojećeg sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Grada Novog Sada", navode u Gradskoj upravi o aktuelnim radovima na uspostavljanju sistema za uzbunjivanje.
 
Sirena za javno uzbunjivanje, Foto: 021.rs
 
Postoji Akustička studija, koju Grad po zakonu i mora da ima, a upravo ona treba da bude osnov za izgradnju novog sistema za uzbunjivanje.
 
"U toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Grada Novog Sada", kažu u upravi i dodaju da će ovim sistemom, kad jednog dana bude uspostavljen, upravljati MUP.
  • samo fenjer da okače

    31.07.2023 06:28
    ko će da gasi
    ako vatrogasci seku drveće . Malo li je ono šta već rade?
  • Mihailo NS

    26.07.2023 18:46
    Ovo jeste nešto nepredviđeno i nije se moglo uticati.
    Ali su morali na sva zvona, kroz sve medije, tradicionalne i elektronske da emituju uzbunu, da ne mora niko da strada. A najviše od svega me je razočarala reakcija vojske, koja ne čini ništa. Toliki kamioni, radna snaga, inžinjeriska mehanizacija koja mnogo može da pomogne, ali od njih ni traga ni glasa... Privatnici ustupaju mehanizaciju, a imamo tolike vojnike sa sve silnim kamionima i bagerima, na plati....pa oni da su hteli, očistili bi grad za dva dana!
    Ovo je prvi put da sam se baš razočarao u našu vojsku.
  • Izviđač Futog

    26.07.2023 18:30
    Ocigledno
    Očigledno je da nedostaje civilna zaštita u praksi . Vatrogasci o spasilačke jedinice bez obzira na stručnost nemogu se izboriti sa većom nevoljama. Jednostavno no nema ljudi. Aplikacije, kol centri čovek pored nekog telefona ne može da zameni brojnost ljudstva i desnice koja je potrebna. Ok je kao samo jedan segment odbrane od nepogoda ali to je samo segment.Mora se preći sa reći na dela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti