LSV bi ukinula Đurđic, ali ne i Svetog Savu

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je od Skupštine Novog Sada zatražila ukidanje slave grada, neće na državnom nivou tražiti ukidanje školske slave Svetog Save.
Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je od Skupštine Novog Sada zatražila ukidanje slave grada, neće na državnom nivou tražiti ukidanje školske slave Svetog Save.

Funkcioner ove partije, Aleksandar Jovanović, kaže za Radio 021 da nije reč o uporedivim stvarima. "Što se tiče svetog Save ja ne bih da poredim te dve stvari. Pitanje svetog Save je jedna druga priča, kao i značenje svetog Save u procesu obrazovanja", kaže Jovanović.  

On kaže da gradsku slavu treba ukinuti jer Ustav Srbije propisuje odvojenost crkve od države, te zato što Novi Sad nije samo grad građana pravoslavne veroispovesti. Smatra da je slavljenje slave porodično, a ne institucionalno pitanje. "Ja pretpostavljam da mnogi od tih koji se danas zalažu za slave, nikad to ranije nisu ni radili, pa na taj način i ne znaju kada i gde se slavi slava. To što su nas mnoge političke partije napale da imamo mržnju prema svemu što je srpsko je samo zamena teza. Naprotiv. Mi smatramo da upravo dolazi do zloupotrebe onoga što je srpsko, odnosno onog što predstavlja deo etniciteta", kaže Jovanović. On dodaje da je jasno da je Liga socijaldemokrata Vojvodine pitanje ukidanja gradske slave mogla pokrenuti ranije, ali da je njihov stav poznat od ranije.

Podsetimo da je Đurđic slava Novog Sada od 2007. godine, na osnovu odluke vladajuće većine u gradskoj skupštini, koju su činili radikali, socijalisti i DSS. Tadašnja novosadska opozicija nije glasala za ovu odluku, ali iz različitih razloga. Predstavnici LSV i G17 plus su smatrali da se na taj način unose podele među Novosađane, dok su demokrate imale zamerke na proceduru. (D.S.)

  • 27.01.2012 21:33
    Светосавац - Србин међу Новосрбима


    Грешили смо, и испаштали смо.

    Увредили смо Господа Бога, кажњени смо.

    Укаљали смо се сваким неваљалством, опрали смо се крвљу и сузама.

    Погазили смо све што је прецима било свето, зато смо били погажени.

    Имали смо школу без вере, политику без поштења, војску без родољубља, државу без Божјег благослова. Отуда нам пропаст и школе, и политике, и војске, и државе.
    св. владика Николај Српски
    ("Кроз тамнички прозор")
  • jUSTICIJA

    25.11.2011 22:39
    Pa Vas treba ukinuti!
  • нсадиста

    25.11.2011 15:06
    А где вам је вест о годишњици присједињавања Војводине краљевини Србији?
    Кога брига за дебелог Чанка и његову мизерну партију и њихове жеље?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti