Nema para za nezaposlene trudnice?

Usvajanje predloga da se trudnicama omogući besplatan javni prevoz u gradu, a mladim nezaposlenim majkama dodatak od 20.000 dinara godinu dana nakon porođaja, doveden je upitanje zbog toga što vladajuća gradska koalicije nema jedinstven stav po ovim pitanjima.
Usvajanje predloga da se trudnicama omogući besplatan javni prevoz u gradu, a mladim nezaposlenim majkama dodatak od 20.000 dinara godinu dana nakon porođaja, doveden je upitanje zbog toga što vladajuća gradska koalicije nema jedinstven stav po ovim pitanjima.

U Demokratskoj stranci nismo uspeli da čujemo kako će se na današnjoj sednici Skupštine grada izjasniti odbornici te partije u vezi sa ovim predlogom Ujedinjenih regiona Srbije, a u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, kažu da će biti uzdržani. Obornica ove stranke u Skupštini grada, Jasmina Nikčević, kaže za 021 da pre usvajanja odluke o besplatnom prevozu za trudnice, predlagači moraju da objasne kako će Gradskom saobraćajnom preduzeću biti nadoknađeno skoro 100 miliona dinara, koliko bi ih takva odluka koštala.

"Smatramo da ne treba praviti dugove javnim preduzećima i stvarati probleme gradu. Sve akcije koje su za dobrobit građana, sugrađanki našeg grada, mi ćemo uvek podržati, ali ne kao politikanstvo", kaže Jasmina Nikčević. Ona podseća da je zalaganjem Lige socijaldemokrata Vojvodine, kada su se stvorili uslovi za to, usvojena odluka na osnovu koje se od oktobra za porodiljsko odsustvo isplaćuje pun iznos zarade, a ne 65 odsto plate kao do tada.

Međutim, da novca za novu vrstu podrške trudnicama i nazaposlenim mladim majkama ima u gradskom budžetu, tvrdi za Radio 021 odbornik Ujedinjenih regiona Srbije u Skupštini grada, Nebojša Korać. On kaže da su akcijom te političke grupacije tokom prošlog leta, obezbedili da se u Novi Sad sliva 22 miliona evra više nego do tada.

"Lokalnoj samoupravi je donedavno ostajalo 40 odsto od poreza na zarade, a danas 80 odsto. Zaista smatramo da prve efekte decentralizacije, pogotovo u svetlu sumornih rezultata popisa, treba da osete trudnice i porodilje u Novom Sadu", kaže Korać. On dodaje da bi odluka trebalo da zaživi od januara, što znači da ima dovoljno vremena da se u budžetu grada obezbedi novac za njenu realizaciju. (Dejan Stojičić)
  • buduca mama 2

    04.05.2012 11:31
    bice bolje tako kazu,a samo lazu
    zar ne vidite da za trudnice,porodilje i osobama kojima je zaista potrebna pomoc od drzave sve uskraceno-osim ako postoji neka mucka i veza.
    Ja sam radila 9 meseci bez prijave.Gazda nije hteo da me prijavi pa cak i za porodijsko bolovanje.Sada sam bez posla u 20 nedelji rizicne trudnoce na birou i gde god sam pitala za bilo kakvu nadoknadu salju me u socijalno,sto je meni jako tesko da odem,a i opet koliko papira pripreiti za podnosenje zahteva(jer sve kosta)-da li se isplati da se cimam za to?Gsp besplatan-mozda u nekim gradovima,pdv kao ukinut za bebe...
    Ima li zaista nade i pomoci za nas mlade mame i kako preziveti sa 1 platom?
    Znam da vlastima na 1 uvo udje na drugo izadje a sta kad bi se skupile sve trudnice i mlade mame pa malo mi na mikrofonu da pricamo i da im bar pola plate skinemo,jer i ovako nista ne rade osim sto spavaju,citaju novine,goje se i po nekad dignu ruku za neki glas.Kako bi se onda oni osecali kao obicni gradjani u borbi za zivot?
  • Trudnica

    02.02.2012 12:11
    Februar
    Prodje i taj januar, a niko se ne oglasava da li je odluka zazivela?
  • Liman

    30.12.2011 17:41
    ???
    100,000,000 dinara ce izgubiti gsp??? bezobrazluk od racunice. Besplatan prevoz u gradu imaju i odbornici Skupštine grada i gradski inspektori, ali ne i trudnice, one bi ga dokrajcile :) SRAMOTA !!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti