Nevreme u Sremskim Karlovcima: Oštećena već ruinirana osnovna škola, grad pokosio useve

Olujno nevreme je 19. i 21. jula pogodilo i opštinu Sremske Karlovce, a samo troje građana sa ove teritorije je predalo zahtev za novčanu pomoć.
Nevreme u Sremskim Karlovcima: Oštećena već ruinirana osnovna škola, grad pokosio useve
Foto: 021.rs
Kako navode iz ove opštine za 021.rs, građani su zahteve poslali radi pomoći u saniranju štete nastale usled olujnog nevremena, a visina odobrene pomoći koja će biti isplaćena je 132.000 dinara.
 
Iz opštine dodaju da se Štab za vanredne situacije u ovom periodu nije sazivao, a da je budžetskim rezervama planirano 500.000 dinara za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti, a koje do sada nisu trošene.
Iako se Štab nije sazivao, nadležni u Sremskim Karlovcima imali su posla u sabiranju posledica nevremena koja su "protutnjala" i kroz ovu opštinu.
 
U Izveštaju sa terena koji je portal 021.rs dobio preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, posle oba nevremena primetna je određena šteta kako na javnim, tako i na privatnim objektima.
Javni objekti nisu najbolje prošli
 
Najgore je možda prošla Osnovna škola "23. oktobar", koja je već bila u ruiniranom stanju i čija je fasada velikim delom otpadala.
 
U Izveštaju posle prvog nevremena piše da je olujni vetar naneo štetu na već oštećenoj fasadi, a stakla na nekoliko prozora su razbijena od siline vetra.
 
"Boravak ispred obrazovne institucije i u dvorištu je rizičan zbog odrona i otpadanja maltera i ukrasa sa fasade, kao i zbog delova fasade koji vise i nisu bezbedni", navodi se.
 
Ova obrazovna ustanova se ni posle drugog olujnog nevremena nije izvukla, te je vetar dodatno oštetio već uništenu fasadu.
 
 
Zgrada Bogoslovije je u prvom nevremenu prošla neoštećena, ali je tokom drugog oštećeno 11 prozora kojima su polomljena stakla, na krovu je vetar oduvao dva metalna pokrivača na dimnjaku, oštećeno je nekoliko desetina crepova i blokova, a polomljene su i grane na dva zimzelena drveta u dvorištu.
 
U zgradu Tržnog centra je 21. jula grom udario u dimnjak, prilikom čega je došlo do oštećenja krova.
 
  
Foto: Screenshot (Facebook/Sremski Karlovci Aktuelno)
 
Na Karlovačkoj gimnaziji je u oba nevremena oštećeno nekoliko desetina crepova i granje je izlomljeno, dok je i na zgradi Magistrata tokom druge oluje oštećeno nekoliko desetina crepova sa bočne strane krova.
 
Na crkvi na Banstolu je oštećeno tri krsta - jedan je polomljen, dok su dva nakrivljena visila na tornju i kupoli crkve, a oštećeno je i nekoliko gornjih kupolnih prozorskih stakala.
 
U izveštaju posle prvog dana je zabeleženo i da je na obali Dunava oluja pričinila štetu pontonima, odnosno da su prva dva napola zgužvana, dok je peti ponton od siline vetra pomeren i on se zakačio za bunker.
 
  
Foto: Screenshot (Facebook/Sremski Karlovci Aktuelno)
 
Drveće padalo na sve strane
 
Vatrogasno spasilačko odeljenje imalo je nekoliko intervencija tokom prve oluje kada je drveće palo na kolovoze u Sarajevskoj, kod Železničke stanice i na potezu Banstol, ka Sremskim Karlovcima. A dan kasnije su vatrogasci intervenisali kada je pao visokonaponski kabel na put kod Ciglane.
 
Drveće, rastinje i grane su tokom oluja 19. i 21. jula padale na raznim lokacijama širom opštine Sremski Karlovci, a u većem obimu je došlo do pada grana i drveća u parkovima, ustanovama i privatnim kućama na javne površine i dvorišta.
 
  
Foto: Screenshot (Facebook/Sremski Karlovci Aktuelno)
 
Zimzeleno stablo bora je tokom prvog nevremena palo na ulazna vrata u objekat starog vrtića, a drvo je palo i u dvorištu novog vrtića na Dudari. Bilbord kod velikog parkinga je iskrivljen i skoro pao na zemlju. 
 
Veći deo Sremskih Karlovaca je tokom i nakon oluje imao probleme sa snabdevanjem električnom energijom, kao i problem sa fazom i pumpom u crpnoj kanalizacionoj stanici. 
 
Na većem broju porodičnih kuća je došlo do oštećenja krovova usled olujnog vetra, te su crepovi, limovi i bokali sa krova popadali na trotoare i kolovoze.
Šteta po poljoprivredu - velika
 
Kako se može videti u Izveštaju o šteti od elementarne nepogode, koji je nastao 27. jula i u koji je 021.rs imao uvid, tokom olujnog nevremena načinjena je šteta na poljoprivrednom zemljištu, odnosno usevima u različitom stepenu.
 
Štetu je Opštini prijavilo šest meštana, i to pretežno na useve kukuruza i suncokret.
 
Kako se navodi, na ovim usevima su prisutna manja ili veća poleganja, što će uticati na smanjenje prinosa u određenom procentu.
 
Jedan meštanin je prijavio i štetu vinograda koji je kompletno polegao, odnosno stubovi sa živom i biljkama su savijeni do zemlje. 
 
U Izveštaju se dodaje da je i grad koji je pao 25. jula dodatno naneo štetu na grozdovima, što će dovesti do truljenja i gubitka roda, a nastala šteta kod ovog meštanina iznosi između 15.000 i 20.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti