Raspisan tender za gradnju Toplane "Majevica", koštaće više od milijardu dinara

JKP "Novosadska toplana" je raspisala tender za projektovanje i izgradnju toplane "Majevica" u vrednosti većoj od milijardu dinara.
Raspisan tender za gradnju Toplane "Majevica", koštaće više od milijardu dinara
Foto: 021.rs
Planirano je da ovaj energetski objekat bude sagrađen na površini od 7.325 kvadrata na Bulevaru Evrope, odmah posle Avijatičarskog naselja, iza stambenog kompleksa "Square garden". 
Nova toplana se gradi kako bi se omogućilo bolje grejanje, kao i topla voda, za stambene i privredne komplekse koji se planiraju ili se već grade na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe.
Potreba za gradnjom toplane "Majevica" je nastala zbog toga što trenutno kapaciteti toplane "Zapad", koja pokriva deo Novog naselja i Detelinari, nisu dovoljni za predviđena širenja u ovom delu grada. Predviđeno je da nova toplana pokrije Jugovićevo i Avijatičarsko naselje.
 
U dokumentaciji se navodi da će tri kotla na gas imati ukupnu snagu 120 MW, a postrojenje za toplu potrošnu vodu sa takođe tri kotla snagu od 28 MW. U okviru toplane bi bila i kogeneratorska elektrana sa dva kotla koja bi proizvodila i struju. 
 
Gradnja energetskog kapaciteta toplane je predviđena u više faza, a u prvoj koja je predmet tendera bi se napravio ceo građevinski objekat i deo pogona koji bi imao gasni blok za grejanje od 20 MW i kotao za toplu vodu od osam MW. 
Ponude na tenderu za gradnju toplane Majeci ce mogu slati do 19. septembra. 
 
U dokumentaciji se navodi i da je procenjeno vreme za ralizaciju investicije od 520 do 550 dana, što znači da bi, ukoliko tender uspe i ne bude odlaganja, nova toplana mogla biti sagrađena na proleće 2025. godine.
  • Ana

    13.08.2023 22:56
    centar
    A zgrada u centru Jovana Subotica br 7 nikako da se prikljuci na toplovod!
  • jovica s brcima

    11.08.2023 20:58
    samo Bocara dobar... uzeo da gradi sqver garden sada ce njegovi i toplanu za njegov kompleks lose izgradjenih stanova po paprenim cenama.... karo karo bocko bocko
  • Marica

    11.08.2023 20:45
    Prave je jer vise nema kapaciteta za prikljucenje novih stambenih objekata!
    A na bul evrope treba da se grade nove zgrade sa stanovima za beznednjake,matijevic tu pravi nebodere i tako .
    To je razlog zasto se uzurbano gradi ova toplana. Nijedan stqn,vise ne moze da se prikljuci na toplqnu u ovom delu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti