Tri miliona evra za "Park kod Spensa": Pogledajte šta se sve planira

Izgradnja "Parka kod Spensa", na mestu propalog "Dino parka", koštaće gotovo 375 miliona dinara i finansiraće ga AP Vojvodina, saznaje 021.rs.
Tri miliona evra za "Park kod Spensa": Pogledajte šta se sve planira
Foto: 021.rs
Novi Sad je raspisao tender za uređenje parkovske površine pored otvorenih bazena Spensa, uz Bulevar cara Lazara. 
Projekat će se finansirati iz pokrajinskog budžeta, iz kojeg je već preneto 200 miliona dinara za ovu godinu, dok će ostatak biti obezbeđen u 2024. 
Prema projektu, Novi Sad će dobiti park od oko 1,8 hektara umesto neuređene zelene površine koja je planirana kao deo kompleksa bazena još pre četiri decenije kada je izgrađen Spens.
 
 
Ova površina je prethodno bila predviđena za Akva parka, a pre nekoliko godina je korišćena za neuspeli projekat "Dino parka".
 
Prema planu urbanista, prostor će biti hortikulturno uređen. Biće izgrađene staze sa behatonom, amfiteatar od oko 150 kvadrata, fontana, česma, klupe sa punjačima za mobilne uređaje, kante za smeće, veštačka stena, žardinjere i drugi urbani mobilijar.
 
Takođe, u planu je postavljanje tzv. "pametnih ovalnih klupa" sa punjačima za telefone, električne trotinete i bicikle.
 
 
U "Parku kod Spensa", kako se 021.rs uverio pregledom projekta, biće izgrađena i nova vodovodna i kanalizaciona mreža, elektro mreža, javna rasveta i video nadzor.
U okviru uređenja parka, planirano je da bude posečeno 35 stabala, dok će šest stabala biti orezano. Hortikulturno uređenje podrazumeva sadnju 57 novih stabala, stotina žbunova i drugih sadnica, kao i uređenje travnjaka površine veće od 9.800 kvadratnih metara. 
 
Prema dokumentaciji, procenjeno vreme za realizaciju radova je do 600 kalendarskih dana.
 
Rok za dostavljanje ponuda na ovom tenderu je 5. septembar.
  • Zabrinuta

    18.08.2023 10:02
    Novi Sad propo
    Da li ce biti odrzavan kao i park na Novom naselju. Jos od oluje nisu ocistili grad, a hoce nove parkove koje niko ne odrzava. Grad je unisten i prekriven prasinom i smecem i na kraju ga je oluja dotukla i dodala granje i stabla. Uzas…
  • @G pen

    17.08.2023 08:47
    Bravo za komentar! Temisvar nije daleko, svima topla prepuruka da ga posete i da vide kako izgleda zelen grad i parkovi pored Begeja. Oni su ove godine evropska prestonica kulture, tek o tome bi svasta imala reci nasim politicarima. Ali sta vredi...
  • Bumbar

    17.08.2023 07:58
    b
    Novi Sad ima i prigradska naselja da li neko misli da i njima nešto treba?! Kako prethodni gradonačelnik kaže pa i tamo žive ljudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti