Novosađani, počelo je cvetanje ambrozije: Šta tim povodom radi "Zelenilo"?

Cvetanje ambrozije je krenulo, a sa njim i alergijske reakcije. Pojedini Novosađani žale se na alergiju, ali i na nedovoljno ažurne gradske službe kada je reč o tretmanima protiv ove biljke.
Novosađani, počelo je cvetanje ambrozije: Šta tim povodom radi "Zelenilo"?
Foto: Pixabay

Portalu 021.rs javio se Novosađanin koji je naveo da na Keju skojevaca u Petrovaradinu, između dva mosta, cveta "plantaža ambrozije".

Nakon što smo uputili pitanja u vezi sa ovom lokacijom i tretmanima protiv ambrozije na teritoriji celog grada, iz JKP "Gradsko zelenilo" za 021.rs poručuju da je Kej skojevaca u režimu redovnog održavanja i da će ova travnata površina biti pokošena tokom današnjeg dana, 15. avgusta.

Iz "Zelenila" poručuju da se, i pored obimnog posla na uklanjanju posledica nastalih tokom dva nevremena, radi i na redovnim aktivnostima, pa tako i na suzbijanju ambrozije.
 
"Ovih dana ambrozija se uklanja na Bulevaru Evrope i u produžetku istog, kao i u prigradskim naseljima", ističu.
 
Kako objašnjavaju, programom suzbijanja ambrozije uređuje se održavanje uređenih i neuređenih javnih zelenih površina pod ambrozijom i drugim alergogenim biljkama za 2023. godine, na teritoriji grada, na ukupnoj površini od 9.500.00 kvadrata.
 
Radnici "Zelenila" ambroziju uklanjaju košenjem (površina od 8.842.000m2) i hemijskim merama, odnosno upotrebom herbicida, na površini od 658.000m2.
 
"Ovi radovi vrše se u periodu od maja do novembra, a u skladu sa meteorološkim uslovima i stanjem na terenu sistematski, primenom odgovarajućih mera, onoliki broj puta u toku​ vegetacione sezone kako stanje na terenu iziskuje, a na osnovu naloga za rad izdatog od strane Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, a na osnovu izdatih preporuka za rad od strane službe monitoringa. Monitoring ovih površina vrše PMF i Poljoprivredni fakultet", dodaju.
Kako košenje u fazi cvetanja utiče na alergije?
 
Pulmološkinja Slavica Plavšić na Tviteru je povodom cvetanja ambrozije objavila upozorenje namenjeno onima kojima pate od alergije na ambroziju.
 
"Ako ovih dana počnete da kijate, kašljete, da vam curi nos, svrbe oči, osećate nelagodnost, 'buči' vam u glavi, nervozni ste i dekoncentrisani, a niste prehlađeni, pomislite na -alergiju! Kreće sezona alergije na ambroziju , najjači polenski alergen koji postoji i na koji je alergično oko 10 odsto stanovništva", navela je.
 
Pomenula je lokaciju na Novom Beogradu gde je nikla ambrozija koja se sada kosi i ocenila da to nikako ne bi smelo da se radi, jer se biljka nalazi u fazi cvetanja, "kada je polenizacija najintenzivnija, a sitna zrna polenovog praha, koja su izuzetno laka i vazduhom se mogu preneti čak i na oko sto kilometara udaljenosti".
 
 
Ambrozija cveta od prve polovine jula do kraja septembra i oktobra i, kako kaže pulmološkinja, izaziva najburnije reakcije od svih polenskih biljaka.
 
"Alergija na ambroziju je sve češća, povećava se uz godine u godinu i može se javiti i kod osoba koje predhodno nisu ispoljavale alergijske reakcije na druge alergene. Zbog toga mnoge osobe mogu imati intenzivne simptome alergije upravo narednih dana jer se najavljuju visoke temperature koje će ubrzati cvetanje amrozije. Zrela biljka proizvodi polen u velikim količinama, može stvoriti i do osam miliona polenovih zrna, a zrno polena zadržava klijavost i po 40 godina", navela je. 
 
Dodala je da je granična vrednost za ambroziju 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, a da se na našem području dešava da izmerene vrednosti budu i do 900 polenovih zrna po kubnom metru. 
  • Votson

    16.08.2023 14:46
    elementarno
    Ambrozija se ne može unilštiti košenjem. Čim bude niknla cvetaće i baciće seme
  • Surova realnost

    15.08.2023 21:16
    Zar ne mozemo nista sami da uradimo za sebe za svoje komsije za svoj grad. Izgledamo kao razmazena deca koja sve ocekuju od drugih i kmece kada im nesto nije po volji.
  • Slobo

    15.08.2023 20:10
    Ambrozija
    Na Limanu 1 [plaćamo porez kao prva zona] park ove godine NIJE košen Grading je radeći kanalizaciju nasuo zemlju istvorio polje ambrozije U to je stigla [neplanski] seca polomljenog i drugog drveća Drva su oterali a ostalo smo mi skupili na gomile Tako čeka bolja vremena granje đubre trava i ambrozija Ali zato prete zateznim kamatama ako ne platimo treću ratu na vreme a prva zona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti