Obeležen Dan dužijance programom u centru Novog Sada

Povodom Dana dužijance - nacionalnog praznika Bunjevaca, kao i dvadesete godišnjice Nacionalnog saveta Bunjevaca, na spomen ploču Velike narodne skupštine položen je venac od novog žita.
Obeležen Dan dužijance programom u centru Novog Sada
Foto: Grad Novi Sad
U Katoličkoj porti je održan program tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetve.
Manifestaciji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac koji je istakao da Grad neguje dobru saradnju sa svim nacionalnim zajednicama u Novom Sadu, kao grad koji je poznat po prefiksu "multi" - kao multinacionalan, multikulturalan i multikonfesionalan.
"U Novom Sadu imamo bogatu tradiciju u kojoj se uvek poštovalo i svoje i tuđe, i to je ono čime se posebno ponosimo. Novi Sad je uvek bio sigurna kuća za sve one koji su u svojim srcima gajili toleranciju, ljubav i međusobno razumevanje, kao i želju da živimo u jednom harmoničnom gradu i društvu. Čestitam vam Dan dužijance i da nam bude rodno i da nam vlada sloga", izjavio je zamenik gradonačelnika.
 
Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicam istakla je da obeležavanjem Dužijance Bunjevci slave najuzvišenije ljudske vrednosti, kao što su marljivost, pošten rad i istrajnost. 
 
 
Bunjevačkoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, kao i brojni Novosađani.
 
Dan dužijance prvi je u nizu od tri događaja kojima ove godine Bunjevci obeležavaju kraj žetve. Pre Novog Sada, ona je održana u Subotici, a po prvi put će se održati i u Beogradu 20. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti