Novosađanke organizuju skup solidarnosti sa ženama BiH, povodom nasilja nad ženama

Novosađanke okupljene oko protesta "Novi Sad protiv nasilja" organizuju protest solidarnosti sa ženama Bosne i Hercegovine, povodom još jednog slučaja nasilja nad ženama.
Skup se održava u ponedeljak, 21. avgusta, od 16 časova, na Trgu slobode.
Žene u Bosni i Hercegovini pozvale su na masovno okupljanje u ponedeljak i na blokadu ulica u svojim gradovima.
 
Povod je poslednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu
kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.
"U istom trenutku, mi žene Novog Sada okupićemo se na Trgu slobode i poslati poruku podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovone. Ukazaćemo na krizu i dramatičan porast broja ubistava žena u čitavom regionu. Tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i u medijima", navode organizatorke skupa u Novom Sadu.
 
"Baš kao što žene u Bosni i Hercegovini traže utvrđivanje odgovornosti u konkretnom slučaju kao i promene zakona i reakciju nadležnih institucija, mi u Srbiji zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, efikasno i delotvorno", ističe se u najavi skupa.
  • Baba Vos

    19.08.2023 18:36
    lale,

    a koji je tvoj predlog kako prevenirati to nasilje o kojem je u vesti rec, a koje je sveprisutno kako kod nas, tako i u bosni, nazalost?
  • Лале

    19.08.2023 15:24
    Бла бла бла, замути па проспи

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".