FOTO: Špicerov dvorac u Beočinu večno čeka bolje dane - nepoznato kad će početi sanacija zdanja

Tri godine nakon pokretanja državnog projekta "Dvorci Srbije", posle čega je dvorac Špicer u Beočinu identifikovan kao jedan od prioriteta za kompletnu sanaciju, nema nikakvih informacija o radovima.
FOTO: Špicerov dvorac u Beočinu večno čeka bolje dane - nepoznato kad će početi sanacija zdanja
Foto: 021.rs
Dvorac star više od 120 godina je zvanično utvrđeni spomenik kulture koji je u svojini Republike Srbije, ali bez ikakve namene, ostavljen da propada i izaziva opasnost za posetioce koji i dan-danas obilaze lokaciju kako bi se uverili u (izbledelu) velelepnost ove potencijalne turističke destinacije.
Iako je država 2020. godine odlučila da pokrene revitalizaciju poznatih srpskih dvoraca, a u ceo posao uključila i međunarodne eksperte, u Ministarstvu kulture ćute na pitanja 021.rs o napretku planova za Špicerov dvorac u Beočinu.
Poslednja sanacija bila pre sedam godina
 
Ovaj spomenik kulture sve je samo ne zaštićen. Zbog izuzetne opasnosti, dvorcu su posete zabranjene, zaštitna ograda oko njega vandalizovana je početkom 2021. godine, a lokacija je više deponija nego što je spomenik istorije porodice Špicer.
 
I dalje privlači pažnju jer je mešavina različitih stilova - gotike, baroka, renesanse i drugih elemenata koji se i dalje "drže", uprkos uticaju decenija nebrige.
 
Neki od prepoznatljivih elemenata ovog dvorca su skulpture, "Špicer bašta", saletla, kružne stepenice i drugi detalji koji ukazuju na bogatstvo ukusa, karakter i potencijal - dokaz su brojne namene koje je dvorac imao pre nego što je potpuno zaboravljen.
 
Poznato je da je bio lokacija za snimanje filmova (snimali su Želimir Žilnik, Emir Kusturica), čak i holivudske kamere su ovde boravile, a iako je Kusturica svojevremeno bio izrazio nameru da ga kupi i održava, to se nije dogodilo.
 
Na pitanje 021.rs šta se događa sa projektom revitalizacije Dvorca Špicer, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu za 021.rs da je 2016. godine tadašnje Ministarstvu kulture i informisanja obezbedilo sredstva za interventne radove na demontaži krova, kojem je pretilo urušavanje i koje bi izazvalo urušavanje većeg dela objekta.
 
"Tom prilikom je izrađena privremena zaštitna krovna konstrukcija i zatvaranje svih otvora (prozora i vrata). Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo građevinarstva, saobraća i infrastrukture zajednički su 2021. godine pokrenuli projekat 'Dvorci Srbije - zaštita kulturnog nasleđa'. U tom cilju, Ministarstvo je obrazovalo radnu grupu za utvrđivanje broja i stanja dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca koji imaju status kulturnog dobra, na teritoriji Republike Srbije, kao i onih za koje se pretpostavlja da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost i istoriju", kaže za 021.rs direktor Zavoda Saša Martinović.
 
On dodaje da je potom i Vlada Srbije formirala Međuresornu radnu grupu za analizu utvrđenog stanja, predlaganje namene i korišćenja objekata - dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca u državnoj svojini.
 
"Za sada ne raspolažemo informacijama da li vlasnik, odnosno držalac ima planove za preduzimanje mera na tehničkoj zaštiti Dvorca u Beočinu", napominje naš sagovornik.
 
Čeka bolje dane; Foto: 021.rs
 
Javnost je iz medijskih saopštenja mogla da sazna da je ministarka kulture Maja Gojković krajem maja prošle godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavila projekat "Dvorci Srbije". Poručila je da je cilj tog projekta "da se uz pomoć zemalja, kao što je u prvom redu Francuska, koje su svoje dvorce stavile u funkciju kulturne diplomatije i turizma, dođe do održivih rešenja za korišćenje srpskih dvoraca kada oni budu restaurirani".
 
Da su Francuzi pokazali interesovanje da pomognu u revitalizaciji pokazuje i činjenica da su francuski eksperti boravili u Srbiji ove godine i čak obišli dvorac u Beočinu, te dobili zadatak da se sačine analizu stanja.
Kako izgleda kompletan plan, da li on danas postoji i druga pitanja nemaju odgovore jer iz Ministarstva kulture već skoro tri nedelje ne odgovaraju na pitanja 021.rs. 
 
Može se zaključiti i da će se država za realizaciju ovog projekta, a budući da će samo sanacija Špicerovog dvorca biti vrlo zahtevna, obratiti Evropskoj uniji kako bi dobila sredstva iz EU fondova.
  • Homer

    12.06.2024 08:36
    Dakle koliko to godina treba da prodje da se nesto u ovoj drzavi obnovi I neki objekti repariraju.Ceo vek.Nedaj boze da je ovo blizu mora,ili u inostanstvu pare bi debele drzave od turizma uzele. Sta reci nemar do te mere da covek zadavi nekog.
  • Нормала

    25.08.2023 11:00
    Исправка за Ацу
    Ацо брацо, комунизам егзистира и то у својој најгорој еволутивној форми, деца тих комуниста и удба под вековним патронатом иностраних фактора и наметнутих "стратегија развоја" дезинтегришу последње атоме српског друштва и државе, што се може рећи и за све остале бивше југословенске републике, само је негде то мање изражено.
  • aca

    23.08.2023 09:43
    W
    "Kada komunisti restauriraju dvorce to je gore od rušenja. Npr na dvorac Jagodić stavljena je PVC stolarija..."

    aha, verovatno je to stavio tito, pošto komunizam ne egzistira već 35 godina u srbiji, sve ste rasturili. pre tita i posle tita, svi su bili sjajni i dobri, naročito oni dinastičari što su na vlast dolazili međusobnim ubijanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti