Seča oštećenih stabala na Fruškoj gori koštaće 115 miliona: Poznato šta će biti urađeno sa drvećem

Olujno nevreme koje je prošlog meseca pogodilo Vojvodinu nije nanelo štetu samo naseljenim mestima. Na Fruškoj gori šteta je utvrđena na 71.000 m3.
Kako za 021.rs odgovaraju iz Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora", nakon nevremena, angažovani su svi raspoloživi resursi kako bi se u što kraćem roku raščistile javne saobraćajnice, a paralelno sa tim zaposleni su obišli teren kako bi utvrdili obim štete koji su pretrpeli šumski ekosistem, infrastruktura i lovno-tehnički objekti.

"Na osnovu trenutno izvršenih monitoringa, štete od nevremena nad šumskim ekosistemima iznose približno 71.000 m3, a odnose se na izvaljena, prelomljena kao i oštećena stabla na celoj teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Trenutni podaci predstavljaju procenu nakon obilaska stručne službe za uzgoj i zaštitu šumskih ekosistema, koja je krenula sa detaljnim premerom i doznačavanjem oštećenih stabala, što je kompleksan posao, te samim tim iziskuje duži vremenski period kako bi se utvrdile tačne količine", navode u javnom preduzeću za naš portal.

Kako se može videti na Portalu javnih nabavki, JPNP "Fruška gora" je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa privrednim subjektima za seču i izvlačenje drvnih sortimenata nakon olujnog nevremena.
 
Vrednost ovih ugovora je 115 miliona dinara.
 
U javnom preduzeću navode da će, kada stabla budu posečena, obeležena i izvučena na šumska stovarišta, biti prodata. 
 
Dodaju da će se prihod od prodaje upotrebiti za ponovno pošumljavanje, popunjavanje i podsađivanje oštećenih površina na Fruškoj gori. 
Kako su ranije saopštili iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu potpuno je uništilo i 1.300 hektara šume samo na teritoriji Bačke, dok je procena za Frušku goru bilo 14.000 uništenih hektara. Iz Zavoda su rekli i da je količina uništenog drveća nastalog nakon nevremena jednaka godišnjoj potrošnji korišćenja šuma. Prijavljen je i određen broj stradalih životinja.
  • noname

    31.08.2023 10:57
    moglo je i više
    115 miniona kome u džep
  • Nenad

    30.08.2023 14:06
    Seklo i pre,seče se o dalje,i bez tih 115 miliona
  • Proleter

    30.08.2023 13:14
    Zna se šta će sa drvima
    Podeliće drva svojim članovima to jest botovima pred izbore. A izreklamiraće se kako su podelili drva najsiromašnijim. Živi bili pa videli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".