Veliki planovi za kompleks Novosadskog sajma: Umesto hotela zgrada od 10 spratova, vijadukt...

Konceptualni plan prostora kompleksa Novosadskog sajma predviđa da bude srušen hotel "Sajam" i na njegovom mestu izgrađena zgrada od 10 spratova.
Pored ove novine, gradski urbanisti u nacrtu Plana generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma, koji je sada na ranom javnom uvidu, predviđaju i da kompleks sajma u delu ka Bulevaru Evrope dobije osmospratnice.
Plan obuhvata prostor od 28,36 hektara koji pokriva kompleks Novosadskog sajma i okolni prostor u delu Ulice Branka Bajića zajedno sa reformatorsko-evangelističkim grobljem.
 
Razlozi za promenu dosadašnjeg urbanističkog plana, koji je obuhvatao Sajmište sa okolinom, urbanisti obrazlažu birokratskom rečenicom "da se preispituju rešenja iz važećeg plana i usklađivanje sa Generalnim urbanističkim planom grada (GUP i prostornim potrebama korisnika prostora".
Prema GUP-u, ovaj prostor je predviđen kao specijalizovan centar - sajam, koji, pored svoje glavne namene, može da sadrži i "opštegradske centre" kako bi se ovi centri povezali sa strukturom grada u celini, što laički govoreći znači da se mogu graditi i stambeno-poslovne zgrade.
 
Ova formulacija takođe omogućava da se u konceptualnom planu unese rušenje hotela "Sajam" i to tako da umesto dvospratnice sa potkrovljem nikne desetospratnica na prostoru od 4.685 kvadratnih metara.
 
Recimo da promena namene prostora nije iznenađenje, jer je hotel već duže vreme van funkcije zbog lošeg poslovanja i zgrada je prodata. Kako se može videti u katastru, naslednici nekadašnjeg vlasnika Dragana Amidžića više nisu upisani kao vlasnici, nego je to sada građevinska firma "MD Ventures", koja je osnovana novembra prošle godine i u 100-odstotnom je vlasništvu firme "MD invest 021", pri čemu su obe registrovane na obližnjoj adresi Branka Bajića 9.
 
 
Ostatak prostora, koji iznosi 22,7 hektara, i dalje će biti u funkciji Novosadskog sajma. 
 
Severni deo, severno od ulice Novosadskog sajma, biće zadržan u obliku kako je danas, uz mogućnost rekonstrukcije ako se za to ukaže potreba, pri čemu bi se montažni objekti zamenili stalnim. Visina je planirana do visokog prizemlja plus jedan sprat, što zadržava postojeću visinu.
 
S druge strane, južni deo kompleksa, koji je bliži Bulevaru Evrope, sada se planira za gradnju novih objekata visine do osam spratova.
 
"U delu površine kompleksa koji je orijentisan ka Bulevaru Evrope predviđa se izgradnja novih objekata, kao i multifunkcionalnog objekta, spratnosti do P+8, koji treba da je u funkciji izložbenog prostora za potrebe sajma. Van sajamskih priredbi, objekat može biti u funkciji sporta, komercijalnih sadržaja, kulturnih i sličnih dešavanja. Prostor manježa treba natkriti, dograditi u istočnom delu uz tribine i povezati toplom vezom sa postojećom halom. Moguća je i potpuno nova organizacija prostora, koji je u funkciji konjičkog sporta veći deo godine. U okviru kompleksa predviđena je izgradnja garaže kapaciteta oko 400 parking mesta. Planirani objekti, izuzev multifunkcionalnog objekta uz Bulevar Evrope i garaže, ne smeju nadvisiti Master centar koji je visinski reper", navodi se u konceptualnom planu.
 
Gradnja ovako visokih zgrada u delu kompleksa sajma prema Bulevaru Evrope će se tako uklopiti sa već postojećim planovima gradskih urbanista koji su dozvolili zidanje stambenih zgrada iste visine visini u Branka Bajića i na Bulevaru Evrope.
 
Dodajmo da se planira, što je u skladu sa GUP-om, produženje ulice Novosadskog sajma prema Bulevaru Evrope, što bi se izvelo gradnjom vijadukta dužine od oko 300 metara iznad prostora Sajma.
Uvid u Plan generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma moguć je u Mesnoj zajednici "Detelinara" vu Braće Popović 4 i u JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3.
 
Konceptualni plan se može pogledati na sajtu GradaUrbanizma.
 
Zainteresovani primedbe i sugestije u pisanoj formi mogu poslati Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, najkasnije do 12. septembra ili mejlom na planiranje@uprava.novisad.rs .
  • Penal

    01.09.2023 14:42
    Sve moze kad si na veceri sa Milosem V. i kad je drugi ucesnik vecere poznati fudbaler
  • Stanar

    30.08.2023 22:23
    Vijadukt
    Planirani vijadukt prolazi, po ovim skicama, kroz moju ostavu na terasi i dnevni boravak... tako su to lepo zamislili... Gde samo nalaze ovako bistre strucnjake?
  • Aleksandar

    30.08.2023 22:08
    Malo je
    Ja mislim da u onom dvoristu sajma možete da dignete 5 takvih zgrada ...bem Vas sta uradiste od divnog grada ...morao sam pobeci iz njega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti