Sve veći broj srčanih bolesnika u Vojvodini

Broj obolelih od akutnog infarkta miokarda iz dana u dan raste, saopštio je danas Institut za kadriovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.
Broj obolelih od akutnog infarkta miokarda iz dana u dan raste, saopštio je danas Institut za kadriovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Od ključne je važnosti da se pacijenti jave u što kraćem roku i na vreme, tačnije čim osete bol, hitnim medicinskim službama, kako bi srčani mišić bio očuvan i uz brzu intervenciju bio uspostavljen protok krvi kroz zapušeni krvni sud, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na taj način može očuvati srčani mišić u meri kao da se infarkt gotovo nije ni dogodio i obezbediti nastavak visokog kvaliteta života, uz kontrolu svih faktora rizika.

Institut je sa Opštom bolnicom u Sremskoj Mitrovici i Domom zdravlja u tom gradu potpisao Ugovor o saradnji, po kojem će služba hitne pomoći u najvećem sremskom gradu hitno transportovati pacijente sa simptomima infarkta u Institut u Sremskoj Kamenici.

Institut je ranije potpisao slične ugovore sa bolnicama i domovima zdravlja u Vrbasu, Zrenjaninu, Novom Bečeju i Šidu, a uskoro će ovaj dokument o saradnji biti potpisan i u Bačkoj Topoli.

  • 30.11.2011 21:00
    Stres ako ne direktno,indirektno sigurno prouzrokuje fizička oštećenja. Sigurno ste čuli da su ljudi koji imaju neki poremećej štitne žlezde bili pod hroničnim stresom. Isto tako remeti lučenje određenih hormona koji opet naruševaju imunološki sistem. Digestivni problemi takođe mogu biti posledica stresa.... Što se tiče faktora rizika i to arterijskog pritiska kao najozloglašenijeg uzročnika infarkta,uzročnik njegove promene je ni manje ni više nego stres.
    Što se tiče holesterola niti je glad, niti je previše hrane uzrok već genetika.
    @Duchess of Shangay
    I ja volem načitane, naročito one koji barataju stručnom terminologijom a ne znaju šta ona znači.
    Zdravim načinom života jedino možemo da ublažimo stres i da pokušamo da prevarimo genetiku, ali sam po sebi zdrav način života nije garancija za dobro zdravlje i dug život.
  • Tiberius

    30.11.2011 18:11
    duchess je u pravu, stres stvarno ne prouzrokuje fizicka ostecenja ali doprinosi donosenju losih zivotnih odluka. problem je kao i u vecini slucajeva u glavi.
  • Pezos

    30.11.2011 12:03
    Duchess of Shangay
    "Kako samo volem ove nacitane...."
    Kako samo volim ove što sve znaju. Ja sam sa 43 godine preživeo 2 infarkta. Radio sam po evropskom radnom vremenu od ujutru pa dok ne završiš posao. Kada sam saznao da moj gazda prodaje firmu iz razloga što tu nije više bilo astronomske zarade, počela je i moja golgota. Ishrana, jedeš ili ne jedeš jednom u toku radnog dana. Dođeš kući i u večernjim satima ručaš i večeraš odjedanput. Gazda samo nazove i kaže otpusti nekog imaš viška radnika, a znaš situaciju kod svakog od njih. U glavi ti je stalno "a štaću i gde ću ja". Kući žena dvoje dece, snaja koja treba da se porodi. Dali se to možda zove stres ? Mesecima sam to "guto" u sebi sklanjo se od svih. Dok nije došo dan D. Posle završetka bolovanja gazda mi je dao nogu. Firma u kojoj sam radio je u tom periodu je prodana. Prvo što mi je rečeno za oporavak je bez stresa, redovna ispravna ishrana i cigara. Voleo bih da mi neko objasni kako uraditi prve dve stavke. Ne radim 7 godina ( neće niko da me zaposli zbog 70% telesnog oštećenja). U invalidsku penziju ne mogu , malo radnog staza i može samo ako si 100% invalid ili dobro podmažeš. Tako da prijatelju moj STRES je veće zlo od cigareta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti