Pogledajte gde će se u Novom Sadu nalaziti nove sirene za uzbunu - od postojećih, mnoge ne rade

Ukupno 112 alarmnih sirena biće postavljeno širom Novog Sada i okolnih mesta, u okviru buduće mreže sistema za javno uzbunjivanje.
Pogledajte gde će se u Novom Sadu nalaziti nove sirene za uzbunu - od postojećih, mnoge ne rade
Foto: 021.rs

Novosađani i Novosađanke upravo mogu da se upoznaju sa nacrtom Plana generalne regulacije mreže sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno Novog Sada i Čeneja, Veternika, Futoga, Begeča, Rumenke, Kisača, Stepanovićeva, Kaća, Budisave, Kovilja, Bukovca i Ledinaca.

Jedan od akata koji su osnov za izradu ovog plana je i Akustička studija, koju su Saobraćajni institut CIP i Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda uradili za potrebe Grada još 2020. godine.

U ovom nacrtu navodi se izvod iz Generalnog urbanističkog plana, prema kom će u uslovima neposredne ratne opasnosti i rata funkcionisati sistem radio-veza, žičanih i kurirskih veza, sistem veza odbrane i sistem MUP-a.
 
"Svi navedeni sistemi se oslanjaju na opšti sistem PTT (žičane veze) i delom su integrisani u jedinstvenu celinu. Predviđa se i funkcionisanje sistema radio-amatera koji je razvijen na ovoj teritoriji", navodi se u nacrtu ovog dokumenta.
 
Prema popisu iz 2022. godine, Novi Sad ima 367.121 stanovnika i 168.495 stanova, ali ne i funkcionalni sistem za javno uzbunjivanje. U to smo mogli da se uverimo u julu ove godine, kad su Novi Sad razorile dve oluje, jedno dete je poginulo, a pričinjena je ogromna materijalna i nematerijalna šteta.
 
Da sirene - od kojih su neke vidljive na višim objektima u gradu, u velikom broju nisu u funkciji ne čudi kad znamo da je aktuelni sistem za javno obaveštavanje i uzbunjivanje izgrađen početkom osamdesetih godina prošlog veka. Osim što je zastareo, nije ni adekvatno održavan, navode urbanisti u ovom nacrtu.
 
Konkretno, u okviru postojećeg sistema ima 59 alarmnih sirena - od 51 električne sirene u funkciji su 42, od četiri elektronske sirene radi samo jedna, a sve četiri pneumatske sirene su pokvarene. I pokrivenost Novog Sada sirenama je mala, manja od 10 odsto površine grada.
 
 
Kod izbora lokacija za nove, ispravne sirene, urbanisti ističu da je bilo neophodno locirati centar naselja gde su velike zgrade, rezidencijalne delove sa retkim zgradama i prigradske delove naselja sa niskim objektima. Bitno je uzeti u obzir i prepreke koje mogu da spreče širenje zvučnih talasa, kao i druge neposredne izbore buke.
 
U nastavku pogledajte na kojim lokacijama je planirano da nove sirene budu postavljene.
 
 
Alarmne sirene će biti na javnim i privatnim površinama, pa se od vlasnika privatnih površina očekuje da omoguće instaliranje sirena i pristup kako bi se iste održavale.
Visina stubova na kojima će biti postavljene sirene je osam, 10 ili 12 metara, ali visina može da bude i veća.
 
Ovaj nacrt je na javnom uvidu do 3. oktobra.
 
O novom sistemu za javno uzbunjivanje govori se već godinama. Naš portal je pre nekoliko godina pisao kako će novi sistem biti u sklopu sistem protivpožarne zaštite i "Službe 112", koja je predviđena novim Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kao deo nacionalnog sistema 112.

Broj 112 je samo mrtvo slovo na papiru jer nadležni nisu gotovo ništa učinili kako bi isti zaživeo. Ministar policije Bratislav Gašić u junu je najavio početak rada ovog sistema za jul 2023, ali se to nije dogodilo. Tek je, kako su izveštavali mediji, formirana radna grupa
  • Wendoor

    06.09.2023 16:10
    Ispravno razmisljanje
    Trebace nam.
  • Novosađanka

    06.09.2023 06:13
    Crkvena zvona
    Ljudi Božji!
    A na stara dobra crkvena zvona (kojih više nema a koja su se pritom vekovima dokazala!) ste zaboravili?
    Trebalo bi razmisliti o ponovnom postavljanju istih u crkvene tornjeve gde su bili i ranije... U svakom slučaju bila bi jeftinija za održavanje!
    Gde su one sada? Da nisu sva utopljena?!
  • Marija

    05.09.2023 19:25
    ?
    Da li zivite blizu tih sirena,to je strahota !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti