"Andrić bio Jugosloven"

Sarajevski novinar i reditelj Boro Kontić izjavio je večeras u Novom Sadu da je književnik Ivo Andrić bio iznad pojedinačnih nacionalnih identiteta i da je to razlog zašto ga balkanske nacije odbacuju ili svojataju.
Sarajevski novinar i reditelj Boro Kontić izjavio je večeras u Novom Sadu da je književnik Ivo Andrić bio iznad pojedinačnih nacionalnih identiteta i da je to razlog zašto ga balkanske nacije odbacuju ili svojataju.

Kontić, koji je autor dokumentarnog filma o Ivi Andriću "Bez naslova", nakon projekcije je rekao da su Andrića počeli naročito da odbacuju ili svojataju početkom devedesetih godina prošlog veka, u vreme početka ratova i uspona nacionalizama. "Ivo Andrić odjednom više nije bio Hrvat, već je postao veliki Srbin. Počeli su da ga odbacuju i da ga svojataju. A Andrić je bez sumnje bio jugoslovenski pisac po svemu, pa je logično da su počeli tako da ga tretiraju baš u vreme kada je Jugoslavija počela da se raspada", kazao je Kontić.

Prema njegovim rečima, niko nije spreman da prouči činjenice o Ivi Andriću, već se poluistine o njemu uzimaju kao činjenice i na osnovu njih se izvlače i konsekvence. "Andrić je jednom upozorio - kad čujete da vam neko priča kako su, na primer, ugroženi Srbi ili Hrvati, odmah bežite od takve osobe. Andrić je bio veliki pisac i kao takav je imao senzore da je ovde moguća katastrofa", kazao je Kontić.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić- Solomon kazala je da je Andrić bio iznad nacionalnog identiteta i ocenila da je to razlog zašto svima smeta. "Društva u regionu su retko spremna da propitaju sama sebe i da se pogledaju u ogledalo", ocenila je Nikolić-Solomonova.

Projekciju filma "Bez naslova" i tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

  • Vox populi

    03.12.2011 17:28
    Sapienti sat
    E moj DERANE,kazi ti tvom deranu da on mom deranu ne moze da kaze deran jer da znas derane da mozes biti deran ...
  • Koritovski

    02.12.2011 19:45
    sekira u med
    Blago nama do boga miloga - travnička majka Hrvojka i tata Hrvoje podariše nam sina Srbislava! A mi se o njega noktima otimamo kao da je u pitanju Dante Šekspirović Dostojevski!
  • Zubović

    02.12.2011 19:34
    cica sa sto lica
    Andrić je Hrvat i katolik po oba roditelja i nikad i nigde se nije drugačije izjašnjavao. (Na internetu se može videti njegov upisni formular na univerzitetu u Krakovu, gde je svojeručno napisao da je ''Chorwat, RKT''. U mladosti je pisao na čistom hrvatskom književnom jeziku (poeziju i ''Ex Ponto''), a bio je, sigurno ne bez svoje volje, zastupljen u ''Mladoj hrvatskoj lirici''. U kraljevini SHS je počeo da gradi političku karijeru, pa je sa svojim hrvatstvom ''olabavio''. Bio je blizak profašističkim idejama i kao takav se približio Milanu Stojadinoviću. Zalomilo mu se mesto ambasadora u Nemačkoj, a njegov se potpis našao i na Trojnom paktu. Zbog toga je za vreme okupacije bio štićen od Nemaca, ali su mu se gaće zatresle po oslobođenju. Brzo je sklepao neku novelu (''Zeka'') o junačnom zemunskom penzioneru koji se spremao da minira most preko Save i objavio je u knjizi ''Nove pripovetke''. Potom mu je lukavi drug Tito predložio da svojeručno napiše molbu za prijem u KPJ, što je, verovali ili ne, jadni Andrić i učinio. (Jakog li komuniste!). Život mu je bio spasen, ali je otad izbegavao da se nacionalno izjašnjava (pa kao Srbin, jer to nikad i nigde nije izrekao). Samo se jednom, na pitanje novinara oštroumno i demagoški izvukao: ''Pripadam svakome ko me hoće.'' No svoje izvorno bosansko hrvatstvo nikad nikakvom gumicom nije izbrisao. Niko to od njega nije ni tražio. (U jednoj monografiji SANU iz 1992. je izričito navedeno da je bio Hrvat.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti