Psihološka podrška obolelima od karcinoma: Počinju predavanja, pogledajte termine

Dom zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo sprovodi projekat "Psihološka podrška obolelima od karcinoma", a prvo predavanje održaće se sdanas, 21. septembra.
Psihološka podrška obolelima od karcinoma: Počinju predavanja, pogledajte termine
Foto: 021.rs
Karcinom, kao vrlo prisutna dijagnoza, nosi sa sobom niz promena, ne samo kod obolelog, nego i u okviru njegovog okruženja (porodica, partner, prijatelji, kolege). Promene nisu samo fizičke prirode, već i emotivne.
Osoba (kao i njeno blisko okruženje) koja se suočava sa teškim oboljenjem poput karcinoma, prolazi kroz niz emotivnih promena koje, ukoliko se minimiziraju ili negiraju, mogu odvesti obolelog u još jednu dijagnozu poput anksioznih poremećaja ili depresije.
 
Zato je važno da čoveka posmatramo kao jedinstvo tela, duha i duše, te izlečenje jednog onkološkog pacjenta uključuje i mentalnu negu, tačnije psihološku pomoć i podršku, poručuju iz DZNS.
Predavanjem će biti ponuđena, kako stručna, tako i iskustvena, znanja i veštine u cilju psihološke podrške obolelima od karcinoma i njihovom bliskom okruženju.
 
Prvi deo projekta održavaće se u toku septembra i oktobra.
 
Predavači su psihološikinja Nevena Studen i edukatorka Jelena Đanković.
 
Termini predavanja: 
 
• Mesna zajednica Žitni trg, ul. Dimitrija Avramovića 8, četvrtak, 21. septembar u 18 sati
 
• Mesna zajednica Bistrica, Braće Dronjak 11, sreda, 27. septembar u 16 časova 
 
• Mesna zajednica Veternik, Ive Lole Ribara 1/a, u sredu, 4. oktobra, takođe u 18h
 
• Gradski sportski savez Novog Sada, Masarikova 25, sreda, 11. oktobar u 13.15 sati 
 
• Parking servis, Filipa Višnjića 47, u sredu, 18. oktobra, u 14.15 č
 
• Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom grada Novog Sada, Bulevar Despota stefana 5, sreda, 25. oktobar u 18 časova 
  • Žexs

    21.09.2023 20:01
    Borba
    Podrzavam ovu odlucnost i treba pomoci ljudima i deci koja se bore,jer i sam sam prosao tu borbu i znam sta to znaci.Ovi ljudi se bore sa bolescu a i sami sa sobom, i njihovi najblizi treba da znaju da samo pozitivnos i osmeh daju nadu i ljubav za tu borbu.
    Ljubav i muzika su najace oruzje za tu borbu koja je njima gora od bilo cega.
  • Mima

    21.09.2023 13:21
    Moj grad
    Bravo za kolege iz Doma zdravlja. Psihološka podrska preko potrebna svima name, a posebno obolelima. Srecno!
  • duhovna

    21.09.2023 09:57
    podrška
    dobra stvar pohvalno!!! ovde treba uključiti i duhovnu podršku od strane iskusnih duhovnika koja može biti i veća od psihološke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".