Pokrajina izdvojila više od 101 milion dinara za sanaciju verskih objekata pogođenih olujom

Više od 101 milion dinara dodeljeno je iz pokrajinskog budžeta verskim zajednicama za sanaciju štete nastale tokom julskih oluja.
Ugovori o sanaciji štete dodeljeni su danas predstavnicima verskih zajednica za ukupno 69 oštećenih objekata.
"Brojne su opštine i hramovi kojima su dodeljena sredstva više nego neophodna, jer su lokalni budžeti, kao i pomoć stanovništva, nedovoljni i zato je naše trajno opredeljenje da zaštitimo sve verske objekte", poručila je pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.
U ime Eparhije bačke zahvalio se protojerej Brane Milovac, ističući da će ovim sredstvima biti sanirano 18 crkvenih objekata, kojima su oštećeni krovovi, prozori, zvonici i oluci.
 
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će sredstva u iznosu od 580.000 dinara biti usmerena za sanaciju zgrade Baletske škole i za zamenu prozora na zgradi Jevrejske opštine. Velika šteta je nastala i na spomenicima na Jevrejskom groblju u Novom Sadu, te će i deo njih biti obnovljen.
 
Na osnovu pristiglih zahteva, dodeljena sredstva će biti usmerena za sanaciju krovova, oluka, prozora, zvonika, apsida, gromobrana i druge građevinske radove i popravke.
 
Na osnovu odluke Pokrajinske vlade, preko resornog sekretarijata, za Eparhiju bačku izdvojeno je 21,4 miliona dinara, za Eparhiju banatsku 390.000 dinara, Eparhiju sremsku 26,5 miliona, i za Eparhiju šabačku 1,3 miliona dinara.
 
Za Subotičku biskupiju za sanaciju tornjeva, fasada i prozora za 12 objekata izdvojeno je 9,5 miliona dinara, za Zrenjaninsku biskupiju 2,6 miliona, a za Srijemsku biskupiju preko 14 miliona dinara.
Jevrejska opština u Novom Sadu dobila je 580.000 dinara, Grkokatolička crkva 6,4 miliona, a Reformatska hrišćanska crkva u Sivcu u opštini Kula 18 miliona dinara.    
 
Dodelom sredstava u iznosu od 101,7 miliona dinara biće sanirana oštećenja na verskim objektima u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Rumi, Somboru, Staroj Pazovi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Opovu, Odžacima, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu, Irigu, Beočinu i Kuli.
  • Jarvis

    03.10.2023 16:46
    Pih!
  • Lala

    03.10.2023 16:22
    Sramota
    Na crkvi na Almaškom groblju nema ni dan danas krsta na vrhu, koji je pao za vreme trajanja nevremena,a nemoguće da crkva nema para da ga vrati na svoje mesto. Već je to čist nemar i bezobrazluk onog ko je zadužen za tu crkvu
  • naravno

    03.10.2023 14:22
    "Marim ja za bezbožnike prve vrste,
    Što ćorišu levom dok se desnom krste
    Baška što za nji ne vredi nijedna od zapovedi,
    Donacije već otvore rajske dveri za zlotvore"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".