Galerija Matice srpske: Svečano otvorena izložba "Paja Jovanović i Gustav Klimt"

Izložba "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" otvorena je u petak, 13. oktobra, u Galeriji Matice srpske.

Na izložbi su predstavljena tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. 

Ova tri dela, od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima, govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija. 

U prostoru Galerije Matice srpske prvi put je spojeno stvaralaštvo Paje Jovanovića i Gustava Klimta, pokrenuće se dijalozi o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.
 
Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Daniel Uhtman u ime dr Sabine Hag, direktorke Umetničko-istorijskog muzeja u Beču, Franc Smola u ime Stele Rolig, direktorke Galerije Belvedere, Njegova ekselencija gospodin Kristijan Ebner, ambasador Republike Austrije, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije. Otvaranje izložbe upotpunio je Novosadski duvački kvintet.
 
Dr Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt ostvarenje jednog velikog profesionalnog sna.
 
"Pred nema je jedna neobična izložba malog formata koja kroz dela Paje Jovanovića i Gustava Klimta ukazuje na snažne veze srpske i austrijske kulture. Odabrane slike ilustruju jedinstvo centralnoevropskog kulturnog prostora i ukazuju na važnost zajedničkog rada muzejskih ustanova i stručnjaka", navela je upravnica GMS.
 
Po mišljenju dr Sabine Hag koje je preneo kustos Daniel Uhtman, kolektiv Galerije je Klimta pametno stavio u relaciju sa Pajom Jovanovićem.
 
"Nije isključeno da su se on i Gustav Klimt upoznali. To je uzbudljiva pomisao koja će sigurno obogatiti obilazak izložbe koju otvaramo", preneo je Uhtman.
"Naročito nam je drago što ovo posebno umetničko delo po prvi put možemo da predstavimo publici u domovini njenog tvorca, u Srbiji, i posebno me raduje kada vidim na kakav srdačan prijem je to delo naišlo ovde u Galeriji Matice srpske", naveo je kustos Franc Smola u ime Stele Rolig. 
 
Ambasador Republike Austrije, Kristijan Ebner izjavio je da je "cilj naše kulturne saradnje da promovišemo austrijsku umetnost, kulturu i nauku, kao i da izgradimo održive mreže i kontakte koji dovode do dugoročne razmene ideja i stručnjaka između naše dve zemlje".
  • Petar

    14.10.2023 16:10
    Užas
    Najavljivali Klimta kroz sve medije a ono neka mala slika 20x30 cm iz nekog ranog perioda bez bilo kakvih umetničkih vrednosti, niti reprezentuje Klimtov opus. Jedan veliki kulturni fijasko. Neke izložbe je bolje i ne održati. Ono što ima u Kineskoj cetvrti sto je mala galerija postavila je sto puta kvalitetnije nego ovo u GMS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".