Inspekcija naložila NP "Fruška gora" da ukloni betonske stubove, radove finansira izvođač

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je nepravilnosti u vezi sa ogradama na dve lokacije u Nacionalnom parku Fruška gora.

Kako je objavio Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", u odgovoru na njihovu prijavu, inspekcija navodi da su na lokalitetu "Vorovo" konstatovani novopostavljeni betonski stubovi, kojima su delom zamenjeni prethodni drveni stubovi, a delom "izvršeno popunjavanje između drvenih stubova".

Inspekcija je naložila Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora" da boju betonskih stubova na ovom lokalitetu uskladi sa prirodnim okruženjem nacionalnog parka, korišćenjem zagasitih nijansi zelene i smeđe.

Takođe, postupajući inspektor naložio je i da se betonski stubovi oko uzgajališta Ravne zamene drvenim. 
U vezi sa ovim ogradama i reakcijom inspekcije, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", upitao je koliku finansijsku štetu je izazvala ova aktivnost i zašto se upravljač nacionalnog parka ne pridržava Uslova zaštita prirode koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
 
OŠFG takođe pita i da li će neko snositi pravnu i materijalu odgovornost za nanošenje materijalne štete, s obzirom na to da je postavljanje skoro 1.000 stubova ukupno na ova dva lokaliteta koštalo više od devet miliona dinara.
 
Iz Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" za 021.rs kažu da su sporni stubovi postavljeni zbog oštećenja ograde koja je nastala zbog velikog broja kišnih dana tokom prolećnih meseci.
 
"Desilo se oštećenje ograde na lokalitetima Ravne i Vorovo i postojala je pretnja da životinje koje se nalaze u prihvatilištu izađu u prirodu. Na tržištu u tom periodu nisu mogli da se hitno nađu odgovarajući drveni stubovi, pa je izvođač zbog hitnosti posla i zaštite imovine uradio ogradu sa betonskim stubovima", navodi se u odgovoru JPNP Fruška gora. 
Iz ovog javnog preduzeća za 021.rs dodaju i da su nakon izlaska inspekcije i dobijanja zapisnika razgovarali sa izvođačem radova koji je rekao da će postupiti po merama inspekcije i sanirati sve o sopstvenom trošku. 
 
"Samim tim će biti ispunjeni uslovi za sprovođenje svih mera koje je inspekcija naložila", zaključuje se u odgovoru preduzeća.
  • Rvi

    18.10.2023 18:25
    Smetaju vam betonski stubovi a ne smeta vam bespravna seča šuma,pola Fruške Gore ste isekli,to ne smeta .
  • V.A.Laki

    18.10.2023 09:22
    Прописи су прописи!
  • Mareee

    17.10.2023 15:05
    Proslediti
    Proslediti de je potrebno ima toliko lokaliteta po Srbiji koje treba to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.