BOŠ nagradio "Pokretače promena": Među dobitnicima Novosadska biciklistička inicijativa

Novosadska biciklistička inicijativa, udruženje građanki Femplatz, inicijativa "Ne damo Mlavu" i Aleksandra Paunović ovogodišnji su dobitnici priznanja "Pokretači promena" Beogradske otvorene škole.
Ovo je peta godina kako se dodeljuje ova nagrada najboljim pokretačima promena u društvu - građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote sugrađana, doprinoseći razvoju lokalne zajednice.
Novosadska biciklistička inicijativa pobedila je u kategoriji "Saradnjom do promene", koja ističe primere dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva. NSBI je izradio detaljan dokument "Mapiranje problema na biciklističkoj infrastrukturi u Novom Sadu", a zahvaljujući svim naporima, Grad Novi Sad je u proteklih pet godina sanirao 20 kilometara biciklističkih staza, ali i radio na izgradnji 30 novih kilometara biciklističkih staza, čime je unapređena bezbednost biciklista. 
"Ovom saradnjom je unapređen biciklistički saobraćaj što potvrđuju i brojke - 2017. je Novi Sad imao oko devet odsto biciklista u saobraćaju, dok danas taj procenat iznosi oko 12 odsto", navodi se u obrazloženju.
 
U kategoriji "Prvi glas građana" za kampanju koja je kroz svoje aktivnosti pokrenula veliki broj građana dobitnik je Udruženje građanki FemPlatz iz Pančeva. Femplatz je realizovao inicijativu "#StopFemicidu - Koja je sledeća?" koja je podrazumevala informisanje i zagovaranje uspostavljanja nezavisnog tela za borbu protiv femicida (Femicide watch) i preduzimanje koraka za sprečavanje i procesuiranje femicida. 
 
"Kampanja senzibilizacije javnosti uključila je objavljivanje više od 100 postova na društvenim mrežama, preko 100 medijskih nastupa i intervjua kako bi se informisala javnost", navodi se u obrazloženju.
 
U kategoriji "Pohod na aktivizam" kao najuspešnija inicijativa neformalne grupe nagrađena je inicijativa "Ne damo Mlavu", koju je sprovela neformalna grupa Mlavska vojska iz Petrovca na Mlavi. 
 
Inicijativa je pokrenuta zbog zabrinutosti građana zbog zagađenja reke Mlave cijanobakterijom. Građani su se okupili na četiri građanska zbora na reci Mlavi, kada su potpisivane prijave Inspekciji za vanredni inspekcijski nadzor zbog nepostupanja preduzeća koje upravlja minihidroelektranom po inspekcijskom nalogu. 
 
Kao rezultat ovih aktivnosti, poslat je zahtev Opštini da uvrsti u budžet hidrološku analizu vode, tromesečno i mesečno u toku sezone, što je Opština i uvrstila u svoj budžet.
 
U kategoriji "Pokretač promena" koja slavi pojedince koji su se istakli, nagradu je dobila Aleksandra Paunović za inicijativu "Upis u registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija".
Aleksandra Paunović je ove godine iznenada obolela od akutne limfoblasne leukemije. Na kraju njenog lečenja, biće potrebna transplatacija koštane srži, tj. matičnih ćelija. Aleksandra se iz bolnice, gde je na terapiji, povezala sa udruženjem Leuka i Zavodom za transfuziju i sprovela inicijativu i kampanju za Upis u registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija. 
 
Inicijativa je bila vrlo uspešna i za jedan dan se u Ćićevcu 95 ljudi upisalo u registar davalaca matičnih ćelija.
 
Nagrade su dodeljene u okviru obeležavanja 30 godina postojanja Beogradske otvorene škole.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".