Sindikat najavljuje štrajk zbog direktora Karlovačke: Tvrde da je prekršio zakon, evo šta on kaže

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) obustaviće rad u školama, u ponedeljak, 13. novembra, jer je, kako tvrde, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov prekršio zakon.
Sindikat najavljuje štrajk zbog direktora Karlovačke: Tvrde da je prekršio zakon, evo šta on kaže
Foto: 021.rs
Kako navodi NSPRS, Stojkov je zaposlio novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je obaveza.

Nasuprot tome, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov za 021.rs navodi da Nezavisni sindikat prosvetnih radnik Srbije u ovoj školi nije reprezentativan jer od 112 zaposlenih ima samo osmoro članova ovog sindikata. On, između ostalog, navodi da nije prekršio zakon.
U sindikatu poručuju da je direktor prekršio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na štetu zaposlenog, kao i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.
 
"Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno jer ga je zaposlena, oštećena Jelena Petrović, blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme", navode iz ovog sindikata.
 
Stojkova je i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot upozorio da je po svim važećim propisima "prioritet angažovanje već zaposlenog umesto prijem novog radnika".
 
"Zbog kršenja zakona i nanošenja štete zaposlenom, NSPRS zahteva od Ministarstva prosvete razrešenje Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije", navode oni.
 
Dodaju da je obustava rada koja je najavljena za ponedeljak, 13. novembar upozorenje prosvetnim vlastima da se "neće tolerisati nezakonito ponašanje direktora škola". Kažu da će se protesti intenzivirati na različite načine ukoliko ovo upozorenje ne bude dovoljno da zaštiti prava Jelene Petrović u Karlovačkoj gimnaziji.
 
"Pozivamo sve kolege iz prosvete da pokažu solidarnost s oštećenom nastavnicom iz Karlovačke gimnazije, jer ako se dozvoli kršenje zakona i kolektivnog ugovora na njenu štetu, svaki zaposleni se ubrzo može naći u njenoj poziciji", navode iz ovog sindikata.
Direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov za 021.rs navodi da Nezavisni sindikat prosvetnih radnik Srbije u ovoj školi nije reprezentativan jer od 112 zaposlenih ima samo osmoro članova ovog sindikata. 
 
Kako poručuje, prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, u članu 5. piše: "Preuzimanje zaposlenih vrši se tokom nastavne godine uz saglasnost radne podgrupe".
 
"Ovu saglasnost mi nemamo. Na ovo radno mesto niko nije preuzet već po hitnosti, da učenici ne gube časove. Zaposlena je koleginica na određeno vreme do preuzimanja radnog mesta zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos", objašnjava Stojkov za 021.rs.
 
Podsetimo, Stojkov je došao na mesto direktora Karlovačke gimnazije posle trenutnog načelnika Gradske uprave za obrazovanje Radovana Kovačevića.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Mile

    07.11.2023 18:38
    Proveriti
    Po ovome karlovačka gimnazija je sitan primer u odnosu na broj i način ne zakonitog zapošljavanja u Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu, gosn.Radivoj je onda po tome još davno trebao biti smenjen!!!
  • Anđelija

    07.11.2023 10:57
    Sindikat
    Bolje bi bilo da sindikat radi ono zbog čega je osnovan a ne da smenjuje ljude koji rade svoj posao.Oni samo zatalasaju i onda ih nema , ni jedan član sindikata (jedinice) nije zaštićen svi mogu dobiti otkaz sem Predsednika sindikata te jedinice.
  • Da

    07.11.2023 10:18
    NSPRS nije ništa uradio po pitanju veronauke u školama. Zašto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.