Ko su Novosađani na SNS listi za parlament: Stara i nova lica, ali i preletači

Od ukupno 250 kandidata na izbornoj listi Srpske napredne stranke za narodne poslanike, samo je 14 Novosađana.
Ko su Novosađani na SNS listi za parlament: Stara i nova lica, ali i preletači
Foto: 021.rs

Prvi na listi je nekadašnji prvi čovek Novog Sada, Miloš Vučević.

Prvo mesto na listi je logično, s obzirom na to da je Vučević od maja ove godine došao na čelo Srpske napredne stranke kada je Aleksandar Vučić odstupio sa tog mesta, nakon godina obećavanja da će to učiniti.

Miloš Vučević
 
Miloš Vučević je bivši gradonačelnik Novog Sada, aktuelni ministar odbrane i predsednik najmoćnije i najveće političke partije u Srbiji.
 
Pre nego što je postao potpredsednik Vlade, Miloš Vučević je bio dugogodišnji gradonačelnik Novog Sada. Jedini je gradonačelnik u istoriji grada koji je dobio tri mandata za upravljanje vojvođanskom prestonicom, a na čelu Novog Sada bio je najduže u istoriji - punih deset godina.
 
Miloš Vučević je rođen 10. decembra 1974. godine, oženjen je i otac je dvoje dece. Išao je u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu, nakon čega je bio učenik Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu.
 
Odabirom Pravnog fakulteta krenuo je stopama oca Zorana, koji je bio advokat i predsednik Skupštine grada iz redova Srpske radikalne stranke. Diplomirao je 1999. godine i počeo da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji.
 
Njegov pravi politički život počinje posle pristupanja Srpskoj naprednoj stranci, čiji je član od osnivanja. Predsednik Gradskog odbora postao je 2011. godine. Godinu dana kasnije postao je gradonačelnik Novog Sada.
 
Još dok je bio gradonačelnik Novog Sada u javnosti je stekao imidž osobe u koju Aleksandar Vučić ima poverenja. Više godina se pričalo o tome da je za njega spremna fotelja u Nemanjinoj 11, ali je ministar u Vladi Srbije postao nakon izbora održanih 2022. godine, kada je i ukazano na to da bi mogao uskoro da postane i premijer.
 
Kao ministar u vladi Srbije zarađuje 124.650 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je posedovanje dva stana, četvorosobnog i dvosobnog, te jedne garaže. Ovu imovinu stekao je kupovinom. 
 
Njegovom imovinom bavio se KRIK, koji je otkrio više nekretnina koji su se vodili na ime njegovog (sada pokojnog) oca, majke i sestre. 
Biljana Pantić Pilja
 
Biljana Pantić Pilja je bila narodna poslanica četiri puta do sada. Prvi put je izabrana za poslanicu u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, , tako da je na funkciji narodne poslanice od 2012. godine do danas.
 
Rođena je 11. maja 1983. godine. Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu. Advokatica je od 2011. godine, zaposlena je u advokatskoj kancelariji "Vučević", koju je osnovao otac Miloša Vučevića.
 
Od osnivanja Srpske napredne stranke do juna 2010. bila je predsednica stranačkog Mesnog odobra Bistrica. Prvi put za narodnu poslanicu izabrana je na izborima 2012, a potom i 2014.  i 2016. godine. 
 
Od 2014. do 2016. godine bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije.
 
Ona je, inače, u periodu od 2016. do 2020. bila kadar naprednjaka iz Novog Sada sa najvišim troškovima u Skupštini Srbije, te je za njen rad iz budžeta izdvojeno 8,1 milion dinara, objavio je CINS.
 
Među stranačkim kolegama naročito je cenjena i zbog toga što ume da se obruši na političke protivnike i medije koji ne izveštavaju po diktatu vlasti. Tako je pojedine medije umela da nazove "antisrpskim", dodajući da su u pitanju "domaći izdajnici i strani plaćenici". 
 
Ivan Antić 
 
Među kandidatima je i Ivan Antić, komercijalista iz glavnog grada Vojvodine, rođen 1978. godine. Ipak, Antić je delu javnosti poznatiji kao učesnik bitke na Košarama. On je bio deo obezbeđenja komandanta Ljubinka Đurkovića na Kosovu, gde je ranjen tokom rata.
 
Antić je prvi put izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao dvanaesti na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. 
 
Član je Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.
 
Antić je i predsednik Udruženja veterana "Košare" koje je osnovano 2021. godine, a čije kancelarije su u Novom Sadu otvorene u februaru ove godine. Ovo udruženje podržao je i Miloš Vučević, a na otvaranju kancelarija bio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
 
Milan Radin
 
Milan Radin prvi put se na mestu narodnog poslanika našao nakon izbora u junu 2020. godine. U 12. sazivu bio je član Odbora za evropske integracije, kao i zamenik člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe, bio je član Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju.
 
Prema arhivi Otvorenog parlamenta, nije bio mnogo aktivan, odnosno vidljiv u Skupštini Srbije.
 
Rođen je 1988. godine u Beogradu, a prebivalište mu je Novi Sad. Završio je Fakultet za evropske pravno političke studije u Novom Sadu. Postdiplomske studije je pohađao na Fakultetu tehničkih nauka.
 
Bio je zaposlen kao izvršni direktor "Male Mlekare", i kao ovlašćeni predstavnik osnivača u Skupštini akcionara Elektrovojvodine.
 
Bio je zastupnik mlekare u Čurugu i Kogitatum centra, a jedno vreme bio je i član nadzornog odbora Novosadskog sajma, te član upravnog odbora Fondacije "Svetozar Miletić".
 
Polaznik je obrazovnog programa Beogradske otvorene škole "PolitiKAS", generacija 2014/15.
 
Član je Srpske napredne stranke i član Saveta za privatne preduzetnike gradskog odbora stranke u Novom Sadu. Bio je deo delegacije Unije mladih Srpske napredne stranke na XII kongresu Evropske narodne partije (YEPP) u Atini.
 
U izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije može se videti da ima poslaničku platu od 120.000 dinara, dvosoban stan i garažu je nasledio, kao i trećinu udela u manjoj vikendici. U svom posedu ima dva automobila, "jaguar X-type 2.0d" iz 2004. i "fiat bravo" iz 2007. koje je kupio.
 
Uglješa Grgur
 
Uglješa Grgur je poslanik u trenutnom sazivu, ali na listi Socijalističke partije Srbije. Postao je poslanik u februaru 2023. godine, kada je Zvonimir Stević (SPS) podneo ostavku, nakon što su mediji objavili da je na sednici o Kosovu gledao pornografski sadržaj na telefonu.
 
Član je Odbora za Kosovo i Metohiju, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni, kao i utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera je privremeno radno telo 13. saziva Narodne skupštine Republike Srbije.
 
Grgur se sada našao na listi naprednjaka, preletevši tiho iz jedne partije u drugu. Ranije je bio i odbornik i šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Žitište. Član DS je bio do 2008. godine, kada je prešao u Demokratsku stranku Srbije. Od 2022. godine funkcioner je Udruženja "Naša Drina", koje je na listi Socijalističke partije Srbije.
 
Bio je uhapšen u aferi poznatoj kao "Građevinska mafija" 2008. godine. Nakon višegodišnjeg suđenja, pravnosnažno je oslobođen svih optužbi.
 
Rođen je 1962. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Vlasnik je privatne detektivske agencije u Novom Sadu.
 
Jasmina Obradović
 
Jasmina Obradović iz Futoga je bila narodna poslanica četiri puta do sada. Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodne poslanice od 2012. godine do danas.
 
Članica je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i zamenica člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, članica je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.
 
U ovom sazivu parlamenta bila je "neprimetna", budući da se nijednom nije javila za reč, ali je zato za svaki predloženi akt na sednicama na kojim je prisustvovala galasala "za".
 
Rođena je 1961. godine, a po zanimanju je tehničarka pravne struke. 
 
Od 2005. godine zaposlena je u JKP Lisje Novi Sad. U ovom javnom preduzeću prima platu od 85.000 dinara za poziciju "savetnik direktora", a kao poslanica proteklih godina 30.000 dinara mesečno. U svom vlasništvu Obradović ima po četvrtinu zemljišta površine 749 kvadrata, četvrtinu kuće od 250 kvadrata, četvrtinu garaže od 60 kvadrata, kao i pomoćne objekte. Vlasnica je i polovine zemljišta od 720 kvadrata i polovine kuće od 246 kvadrata. Sve to stekla je nasledstvom.
 
Na lokalnim izborima 2012. godine bila je izabrana za odbornicu u Skupštini grada Novog Sada.
 
Bila je predsednica Mesnog odbora Srpske napredne stranke Futog.
 
Igor Bečić
 
Igor Bečić je poznato lice srpske politike i sada je ponovo našao mesto u Narodnoj skupštini. Rođen je u Ravnom Selu 1971. godine, a diplomirao je 2005. na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, potom je na privatnim fakultetima završio i master studije, te je i magistrirao. Njegovo zvanje je magistar industrijskog menadžmenta. Dugogodišnji radikal prešao je na stranu naprednjaka po osnivanju partije.
 
U Narodnoj skupštini sedi duže od četvrt veka, što ga čini jednim od poslanika sa najvećim brojem dosadašnjih poslaničkih mandata. Kao poslanik prima 30.000 dinara, a kao službenik u "Srbijagasu" dobija 130.000 dinara, uz to što prima i 8.000 dinara invalidnine kao ratni vojni invalid. Njegova imovinska karta se znatno podebljala od 2010. godine do danas. 
 
Prema evidenciji Agencije za sprečavanje korupcije, 2010. je prijavio posedovanje kuće od 220 kvadratnih metara, a danas su u njegovom vlasništvu trosobna i dvosobna kuća, pomoćni objekat, njiva, te građevinsko zemljište, što je sve stekao nasledstvom. Ono što je kupio jeste trosoban stan. 
 
U trenutnom sazivu je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove. Takođe, šef je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, član je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, i zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.
 
Staša Stojanović
 
Staša Stojanović iz Ledinaca ponovo se pojavila na listi naprednjaka za stolicu u Narodnoj skupštini.
 
Stojanović je rođena 1991. godine u Novom Sadu. Kako je navela u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu završila je u Sremskoj Kamenici, a Elektrotehničku školu u Novom Sadu, smer elektrotehničar energetike.
 
Široj javnosti postala je poznata nakon što je u maju 2021. prekinula konferenciju za medije koju je ispred Gradske kuće u Novom Sadu organizovala omladina Narodne stranke, a od tada su se ređale sporne izjave i vesti vezane za njenu biografiju.
 
Resorni odbor Demokratske stranke u avgustu 2022. godine tražio je da  od nje da vrati mandat u Skupštini Srbije, jer je, kako su naveli, obmanula birače tako što se na izbornoj listi lažno predstavljala kao master inženjer i to na zvaničnoj listi "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje". Nakon toga, ona je najavila tužbu protiv N1, televizije koja je prenela ovu vest, navodeći da joj je zanimanje "master inženjer", a obrazovanje "diplomirani inženjer", što "nije isto".
 
Takođe, kako je 021.rs krajem prošle godine pisao, Stojanović nije na vreme prijavila imovinu Agenciji, iako je ona tvrdila da je sve "uredno predala", suprotno tvrdnjama Agencije.
 
Prema najnovijoj imovinskoj karti koja je objavljena u januaru ove godine, Stojanović kao poslanica prima mesečno oko 32.000 dinara, dok kao glavna stručna saradnica za podršku tržištu u Elektrodistribuciji prima 164.416 dinara mesečno. Poslanica nema imovinu na svoje ime.
 
Stojanović se, inače, nakon diplomiranja 2018, zaposlila u Elektroprivredi Srbije kao "saradnik za finansije i računovodstvo". Kako je sama navela, u politici je od 2011. godine, kao simpatizerka i članica Srpske napredne stranke. Akademiju mladih lidera završila je 2019. godine. Iste godine na predlog gradonačelnika Miloša Vučevića postaje članica Gradskog odbora Novi Sad Srpske napredne stranke. 
 
Nikola Bokan
 
Nikola Bokan prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 80. na listi "ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve". 
 
Poznat je i kao najmlađi poslanik u ovom sazivu Skupštine Srbije, ali i kao sin novosadskog političara Tomislava Bokana. Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za evropske integracije.
 
U parlamentu se oglasio čak tri puta, a za sve predložene akte, njih 295, dao je glas "za".
 
Bokan mlađi je diplomirani pravnik, rođen 1999. godine. Kako se navodi u imovinskom kartonu Nikole Bokana, kupovinom je stekao vlasništvo nad dvosobnim stanom od 60 kvadrata i garsonjerom. Osim toga, kupio je i "Jeep Renegade 1.6 Longitude" iz 2016. godine. Najmlađi poslanik je prijavio i da nema depozite u bankama. 
 
Ovaj advokatski pripravnik je prijavio i prihode koje ostvaruje. Jedina zarada dolazi iz njegovog poslaničkog rada - kao predstavnik građana u parlamentu dobija naknadu od 74.800 dinara na mesečnom nivou, a uz to sleduje i mesečni poslanički dodatak od 37.200 dinara. 
 
Milorad Bojović
 
Milorad Bojović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 25. na listi "ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve". Izgleda da se dobro pokazao u svojoj prvoj ulozi narodnog poslanika, tako da se ponovo našao među kandidatima naprednjaka.
 
U skupštini je govorio osam puta, braneći medije sa nacionalnom frekvencijom čiji su rad kritikovali poslanici opozicije, govoreći o prethodnoj vlasti i njihovom odgovoru na nasilje u društvu tada, ali i hvaleći sadašnju vlast.
 
U trenutnom sazivu je član Odbora za kulturu i informisanje, i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe, član je Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.
 
Rođen 1973. godine, po zanimanju je novinar - publicista. Tokom dugogodišnje karijere pisao je za Večernje novosti, Politiku, Danas, Građanski list, Pečat, Novi standard, IN4s, Nacional... 
 
Vlasnik je PR agencije za komunikacije i odnose s javnošću "Olorin Press". 
 
Svoje kolumne, u kojima neretko kritikuje opoziciju ili pohvalno piše o naprednjacima, objavljivao je u Dnevniku i NS uživo, glasilima bliskim aktuelnoj vlasti.
 
U Skupštini prihoduje 27.320 dinara mesečno, a vlasnik je i trosobne kuće od 60 kvadrata i šume od pet hektara. Obe nepokretnosti je nasledio. 
 
Gojko Palalić
 
Gojko Palalić prvi put je postao narodni poslanik nakon parlamentarnih izbora održanih u junu 2020. godine. Bio je poslanik samo u jednom mandatu i nije ponovo seo u skupštinsku klupu 2022. godine. 
 
Rođen je 1988. godine. Završio je osnovne i master akademske studije na Fakultetu tehničkih nauka, odsek za Inženjerstvo zaštite životne sredine. 
 
Radio je kao savetnik u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Novog Sada. 
 
Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Palalić je zaposlen i kao pomoćik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, a na ovoj poziciji prima 125.000 dinara mesečno.
 
Željko Rebrača
 
Bivši košarkaš i aktuelni predsednik KK Vojvodina Željko Rebrača postao je nedavno član Srpske napredne stranke i odmah se našao na listi kandidata za poslanička mesta, i to na visokom 20. mestu.
 
Željko Rebrača je predsednik KK Vojvodina od juna prošle godine.
 
Na poslednjoj utakmici Voše za plasman u ABA 2 ligu viđen je u loži sa istaknutim novosadskim naprednjacima, gradonačelnikom Đurićem i predsednikom FK Vojvodina Dragoljubom Zbiljićem.
 
Rebrača je u igračkoj karijeri sa reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, a ima i tri zlata - jedno sa Svetskog prvenstva u Atini 1998. i dva na Evropskim šampionatima u Grčkoj 1995. i Španiji dve godine kasnije.
 
Klupski šampion Evrope bio je sa Partizanom i Panatinaikosom.
Ljiljana Resanović
 
Na listi kandidata je i nekoliko relativno novih imena u politici. Među njima je i Ljiljana Resanović.
 
Reč je o diplomiranoj ekonomistkinji iz Novog Sada. Kako je navedeno na njenim nalozima na društvenim mrežama, Resanović je zaposlena u Elektrodistribuciji Srbije, kao glavna stručna saradnica za kontrolu ekonomsko-finansijskih poslova, a prethodno je u istom preduzeću bila direktorka sektora za kontrolu ekonomsko-finansijskih poslova.
 
Resanović je i predsednica Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća "Belilo" u Sremskim Karlovcima.
 
Tanja Rađenović
 
Naprednjaci za poslaničko mesto kandiduju i Tanju Rađenović iz Novog Sada.
 
Rađenović se našla na 127. mestu na listi naprednjačkih kandidata, a osim toga da je po struci diplomirani menadžer, o njoj se ništa više ne zna. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 46

  • Roska Blvr

    08.11.2023 18:17
    Sledeći izbori Staša ministarka.....samo Vučević da uzme premijersku fotelju eto nje u Vladi
  • Moka

    08.11.2023 10:57
    A rajić i banjac
    A gde su dve leve ruke vučevićeve - rajić i banjac? Nisu valjda zglajzali
  • Limanac

    08.11.2023 09:07
    A gde je na spisku Dusan Djukic? Djuka gde siii....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".