I dalje puno pijanih za volanom

Novosadska policija je od početka godine zaustavila skoro 4.500 pijanih vozača, a njih 260 direktno su izazvali udes.

Novosadska policija je od početka godine zaustavila skoro 4.500 pijanih vozača, a njih 260 direktno su izazvali udes.

Kako navode u Saobraćajnoj policiji, iako je broj prekršaja smanjen u odnosu na prethodnu godinu, ipak, još uvek je mnogo onih koji ne razmišljaju o posledicama kada sedaju za volan pijani. Samo u toku jedne večeri saobraćajci u Novom Sadu zaustave i do 85 alkoholisanih vozača, od čega je bar desetak njih toliko pijano, da završavaju u stanici na trženjenju. Među najčešćim prekršiocima su mlađe osobe, starosti od 17 do 24 godina.

- Broj ovih prekršaja jeste smanjen od stupanja novog Zakona na snagu. Međutim, svakako je alarmantan podatak da smo u prvih 11 meseci zadržali na trežnjenju u policijskim prostorijama 1.251 vozača, a to su svi oni koji su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi - kaže za Blic Dejan Milojević iz Odeljenja saobraćajne policije u Novom Sadu.

Kako najavljuje, u predstojećem prazničnom periodu, kada je i najveći broj onih koji voze pijani, saobraćajne policajce biće teško zaobići. - Bićemo raspoređeni na bulevarima, u Hajduk Veljkovoj ulici, ka Petrovaradinu, Ribarskom ostrvu i na svim ostalim frekventnim saobraćajnicama. Takođe, kontrolisaćemo saobraćaj i na sporednim putevima i u zavučenim ulicama kako vozači ne bi mogli da nas izbegnu. Nova godina i praznici jesu period u godini kada ljudi nemilice sedaju za volan pod dejstvom alkohola i zato apelujemo na sve da poštuju propise - rekao je Milojević.

Po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, vozačima je dozvoljeno da imaju 0,3 promila, a onima koji imaju do 0,5 promila alkohola u krvi piše se mandatna kazna u iznosu od 5.000 dinara. Za sve iznad toga slede prekršajne prijave, a kazne su od 15.000 do 120.000 dinara, od šest do 14 negativnih poena, kao i oduzimanje dozvole od tri do osam meseci. Takođe, kazna je i zatvor do 30 dana.

  • Anja

    14.12.2011 01:20
    @Y
    Pa tako ispada, ali normalan covek nikada nece voziti tako kretenski da ubija ljude na putu. A mi svi smo imali srece sto nismo u nekom pogresnom trenutku naisli dok je vozilo ovih 4500 alkoholisanih. Nije isto kada ispred tebe izleti trezan vozac koji je u stanju da upravlja vozilom i situacijom (a iz nekog razloga se zamislio ili zbunio) i kad ti izleti pijani debil koji ni svoj zivot ne postuje i potpuno nekontrolisano se ponasa.Za takve ne postoji nikakvo opravdanje kao ni one sto divljaju po putevima. Treba oduzimati dozvolu momentalno, kolko god da su pili, ovako ko ima recimo 0.5 ili 0.7 promila ponovo seda u kola i nastavlja kao i uvek. to sto dobije koji poen i plati kaznu, ne znaci d aje kupio sigurnost za druge vozace ili pesake. Kao sto ni vezivanjem pojasa ne znaci da necu zgaziti nekoga.
  • Y

    12.12.2011 15:32
    Ispada..
    ...da daleko više saobraćajnih udesa naprave trezni.
  • ah

    12.12.2011 13:41
    A zdravo bi me zanimalo da saznam, samo tih najgorih 1251 sto su isli na trezenjenje, koje su tacno kazne dobili? Kad je kazneni sistem takav da umesto da te opali, on te pomiluje, sta se onda ocekuje? Pametnom i odogovornom nisu potrebne ni ovakve kazne, a divljoj bahatoj bagri je ovo smesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti