Prodaja stanova skočila za 20%

Strah da će evro biti zamenjen drugom valutom ili izgubiti na vrednosti, uticao je na povećanu potražnju za nekretninama.
Strah da će evro biti zamenjen drugom valutom ili izgubiti na vrednosti, uticao je na povećanu potražnju za nekretninama.

Magdalena Vadoc iz agencije "Grad nekretnine" kaže za Radio 021 da je promet nekretnina povećan za 20 odsto u odnosu na stanje od pre nekoliko meseci. I dalje se najviše traže stanovi manje kvadrature, ali je povećana i potražnja za ostalim nekretninama, manjim lokalima koje uglavnom traže mlađi ljudi koji započinju svoj posao, većim stanovima i kućama u okolini koje kupuju višečlane porodice, te građevinskim placevima za gradnju kuća. Ako prodavci svoje nekretnine ponude po realnoj ceni, kupac će se vrlo brzo naći, kažu u ovoj agenciji.

Svetska ekonomska kriza prethodnih godina dovela je do smanjene potražnje za kupovinom nekretnina, što je rezultiralo padom cena nekretnina u proseku za 30 odsto i do njihovog vraćanja na neki realni nivo, tako da je ovo pravo vreme da se pronađe i kupi veoma atraktivna nekretnina po realnoj ceni. Kupci nisu spremni da plaćaju nerealne cene kvadrata,  tako da se u zavisnosti od lokacije, spratnosti i starosti zgrade, garsonjere i jednosobni stanovi prodaju po ceni od 1.000 do 1.200 evra po metru kvadratnom, jednoiposobni i dvosobni stanovi od 800 do 1.000 evra, a oni veće kvadrature po ceni koja je niža od 1.000 evra za metar kvadratni, kaže Magdalena Vadoc.

I dalje se najpovoljniji stanovi mogu naći na Staroj Detelinari i Satelitu gde cena kvadrata u prodaji ne prelazi 800 evra, kao i stanovi na Telepu i Adicama gde cena kvadrata uglavnom ne prelazi 750 evra. Nekretnine se retko kada prodaju ispod realne cene i to samo u slučaju kada su prodavci i investitori na to primorani, pritisnuti finansijskim obavezama.

U "Grad nekretninama" očekuju da će početak primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je primorao banke da vrate kamatne stope na nivo u momentu zaključenja ugovora o kreditu i koji onemogućava banke da ubuduće povećavaju kamatne stope u toku otplate kredita, takođe dovesti do toga da se veći broj građana koji još uvek nema rešeno stambeneo pitanje odluči za kupovinu nekretnina. Od pre nekoliko dana kupci se mogu odlučiti i na stambene kredite u dinarima, kod kojih je kamatna stopa veća nego kod onih izraženim u evrima, ali za korisnike tih kredita neće biti straha od kretanja kursa.

  • nenad

    13.12.2011 15:26
    Pitanje
    Da li neko realno zna koliko se krecu cene m2 u sirem centru grada za jedniposobne i manje dvosobne stanove?
  • maman

    13.12.2011 10:09
    @anonimus, Informatika
    Za 2 osobe prijavljene u stanu, sa toplom vodom, oko 8000 mesečno ...
  • zA Anonimus - Katasrofa

    13.12.2011 08:48
    Stanovi koji su novi zaista koštaju, jer su građ. dozvole, placevi i ostali troškovi prema državi visoki. Ali visoki su takođe i profiti preduzimača. Međutim, stanovi koji su u vreme otkupa stanova pokupovani po bagatelnim cenama i koji su stari i neodržavani naravno i ne zaslužuju 1 200 evra po kvadratu, pa tačno i da se nalaze kod zgrade Banovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti