Problemi u Petrovaradinu zbog vršnjačkog nasilja

Grupa roditelja iz Petrovaradina najavila je da neće slati decu u Osnovnu školu "Jovan Dučić" dok uprava ne reši problem jednog dečaka drugog razreda koji, kako kažu, maltretira sve ostale mališane, pa i učiteljicu.
Grupa roditelja iz Petrovaradina najavila je da neće slati decu u Osnovnu školu "Jovan Dučić" dok uprava ne reši problem jednog dečaka drugog razreda koji, kako kažu, maltretira sve ostale mališane, pa i učiteljicu.

Oni optužuju školu da još od njegovog polaska u prvi razred zna za problem, ali da ga je guranjem pod tepih dovela do alarmantnih razmera.

Kako navode pojedini roditelji, jedan dečak psuje i poliva vodom učiteljicu i tuče drugu decu, a ona praktično i ne drži nastavu jer se ceo čas raspravlja sa njim. Zbog obesnog mališana su roditelji ostale dece imali sastanke sa njegovim roditeljima, međutim, oni su odbili da potraže pomoć Centra za socijalni rad.

Nakon toga, roditelji deteta na koga se vršnjaci žale su se i sami odbratili za pomoć Ministarstvu prosvete sa tvrdnjama da je upravo njihovo dete maltretirano u školi, piše Press. Oni navode da je školski psiholog utvrdio da dete nema problema sa hiperaktivnošću, već se teško prilagođava na školu, a navode da druga deca sad njega tuku.

  • 16.12.2011 06:23
    Ko su indigo deca?
    Indigo deca su samouverena,ne prizanju kanone i odbacuju pravila.Deca koja odbijaju da se uklope u okvire koje su iscrtale stare generacije.Njima je nemoguce upravljati.Odbacuju autoritete.Indigo deca upijaju znanje kao sundjer,narocito ako im se dopada ono o cemu uce.Oni nose u sebi kosmicku osobinu koja nedostupna ostalom svetu.Njihovo ponasanje je kraljevsko,kao da su dosli na svet u narocitoj misiji,nerazumljivoj odraslima.Zbog toga se ponasaju na nacin nerazumljiv starijim generacijama.Indigo deca ne reaguju na optuzbe, na primedbe, ako po njihovom sudu nisu osnovane.Oni nikad ne pokazuju osecanja,jednog trenutka mogu da se vesele a posle nekoliko minuta da sede apaticno, a vidljivo je da razmisljaju o necemu sto samo oni znaju.Kako otkriti Indigo dete

    * Ona dolaze na svet kraljevske velicine a tako se ponasaju.
    * Oni su uvereni da imaju pravo da budu tu gde su i cude se drugima kad drugima nije to jasno.
    * Svako indigo dete visoko ceni sebe.
    * Njima nije svojstveno povinovanje autoritetima.
    * Oni se ne mire s tradicionalom vlascu.
    * Njima nije zanimljivo nista za sta nije porebna stvaralacka misao.
    * Neke stvari jednostavno nece da cine.Komplikovano im je da cekaju u redu ili da stoje u stroju.
    * Oni brze i bolje otkrivaju nacine na koje nesto treba uraditi,zbog cega cesto odaju utisak da su „rusitelji sistema“,revolucionari.
    * Ako ne nadju sebi slicne,odaju utisak nedrustvenih bica.Kad oko njih nema ljudi sa slicnim interesovanjima,cesto se zatvaraju u sebe.
    * Indigo deca su rodjeni filozofi.Oni duboko razmisljaju o smislu zivota,o cilju coveka u zivotu,o bogu,o vasioni.
    * Indigo deca poseduje visoku osetljivost i naizmernu energiju.
    * Njemu brzo postaje dosadna svaka aktivnost,osim kada je licno zainteresovano.
    * Indigo deca ce se pobuniti i protiv najvisih autoriteta,ako te licnosti se prema njemu ne odnose s uvazavanjem.
    * Indigo deca su prepuni velikih ideja,ali nemaju nikakve mogucnosti da ih pretvore u zivot.
    * Oni odbijaju da bubaju,svoja znanja sticu citajuci knjige,listajuci enciklopedije.
  • 15.12.2011 11:41
    sve mi je ovo vec poznato
    Nazalost ovo nije samo problem u drugom razredu,nego i u starijim razredima.Sve pocinje od uciteljice koja stiti mamine i tatine sinove zbog bolje finansijske situacije,Ne pricam napamet i ne nagadjam licno sam se uverila u to.Dete sam ispisala iz te skole upravo zbog nasilja i ne preduzimanja nikakvih mera povodom toga.Mnogo zivaca i vremena sam izgubila pokusavajuci da resim problem,ali jednostavno niko u skoli (pocevsi od pedagoga,psihologa,razrednih staresina pa do direktora)ni prstom mrdnuo nije.Zalbe zavrse verovatno u nekoj fioci,pa onda na depeniji.Bogu hvala svi problemi su nestali kada smo okrenuli ledja O.S. "J.Ducic".Moje dete ima svoj mir i uziva "novoj" skoli:)...a Vi vadite oci i cupajte kosu zbo lenstina koji rade u toj skoli i neodgovornih roditelja koji od dece prave huligane,mangupe i nasilnike
  • 15.12.2011 08:09
    Odrasli osvestite se
    Nije sve CRNO ili BELO! Postoji sredina koju treba pronaći. Jesmo li se zapitali kako se moje dete ponaša u školi? Nedobijamo nikakve informacije osim onih koje čujemo od naše dece. A šta ako i naše dete vrši nasilje nad drugima? Nasilje je i uvreda, psovka, ruganje i omalovažavanje ličnosti drugoga a ne samo fizički napad. Kada to shvatimo moćićemo da to prenesemo našoj deci i sprečimo i takvo njihovo ponašanje prema drugima. Ako mi roditelji damo svoj doprinos sprečićemo mnoge probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti