Pošta Srbije: Normalizovan rad u Beogradu i Novom Sadu, tokom vikenda u tri smene

Javno preduzeće Pošta Srbije saopštilo je večeras da poštanski centri u Beogradu i Novom Sadu funkcionišu i da će rad nastaviti i tokom vikenda, u tri smene.
Pošta Srbije: Normalizovan rad u Beogradu i Novom Sadu, tokom vikenda u tri smene
Foto: 021.rs
Potpuna normalizacija poštanskog saobraćaja u čitavoj Srbiji može se, kako je navedeno, očekivati početkom naredne nedelje. 
 
Dodaje se da je raspisan konkurs za poslove poštara i dostavljača u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu. 
"Pošta Srbije se izvinjava svim građanima partnerima i korisnicima usluga na kašnjenju pošiljki i svim ostalim posledicama koje je proizvela obustava rada dela radnika. Takođe, zahvaljuje svim sindikatima na konstruktivnosti pri dijalogu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, sa kojom je i potpisan sporazum o prestanku obustave rada", navedeno je u saopštenju.
 
Prema tom sporauzmu, radnicima u tehnologiji odmah se povećavaju plate za deset odsto, a zatim za još toliko od 1. januara 2024. godine.
To je, kako je navedeno, kumulativno povećanje plata radnicima u tehnologiji od 21 odsto u odnosu na njihovu trenutnu zaradu.
 
Radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara naredne godine od deset odsto.
 
Dodaje se da će svim radnicima, osim rukovodstvu, bti isplaćena jednokratna finansijska pomoć od 20.000 dinara do 25. novembra.
 
Radnicima koji su se vratili na posao, a kojima su već isplaćene umanjene zarade zbog obustave rada, ta razlika će biti nadokađena uz sledeću platu, zajedno sa putnim troškovima.
 
Jedna od stavki sporazuma jeste i obavezan redovan šestomesečni dijalog sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije, kome će prisustvovati i predstavnici svih sindikata, navodi Pošta.
Dok uprava tvrdi da je rad normalizovan, poštari širom Srbije u štrajku su od 24. oktobra.
 
Zbog štrajka koji traje sada već više od četiri nedelje, skoro je potpuno stala isporuka pisama, računa i pošiljaka.
 
Zahtevi poštara su i dalje isti:
  • momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika,
  • momentalno povećanje plate od minimum 30 odsto,
  • isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu do kraja oktobra,
  • prekid "tihe" diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca (izaslanja kao vid zastrašivanja, stimulacije kao vid nagrađivanja poslušnika) i
  • zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.
"Pošta" tvrdi da je postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su u sredu, 15. novembra potpisali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata.
 
To su saopštile Pošta i Vlada Srbije, međutim, radnici navode da to nije tačno i poručuju da nastavljaju sa štrajkom. Radnici su više puta do sada isticali da nemaju svoje predstavnike i da u ovome ne učestvuju sindikati, a povećanja od 10 odsto su već odbijali.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Stanko

    22.11.2023 12:21
    Podrška svim radnicima
    Podržavam sve radnike u strajku, posebno postare, sa velikim torbama i paketima, da golu egzistenciju ne mogu odrzati.
    Sramno za drzavu, a kad treba glasanje onda preko svojih SNS glasnika ucenjuju i dosadjuju i radnicima i svim gradjanima u zemlji.
  • Loptica

    21.11.2023 13:00
    Sramota
    Jadna nam je drzava kad nije u stanju da ispuni zahtev jednog napacenog radnika koji po svemu sudeci MORA BITI HAMAL za drzavu. Ne traze ljudi vile i presednicku platu vec normalne uslove za zivot
  • Postar

    20.11.2023 08:46
    Pa konkurs se nikad i ne zatvara,niko nece da radi za 50 000,a oni hoce da upase stare radnike sa prijemom novih.Bas bi voleo da vidim te nove specijalce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".