Dokumenta u policiji samo za hitne slučajeve

Štrajk policije ušao je u treći dan i ne nazire mu se kraj, što između ostalog znači da će građani do pasoša i drugih ličnih dokumenata do daljeg moći da dođu samo u slučajevima kada štrajkači procene da je to hitno.
Štrajk policije ušao je u treći dan i ne nazire mu se kraj, što između ostalog znači da će građani do pasoša i drugih ličnih dokumenata do daljeg moći da dođu samo u slučajevima kada štrajkači procene da je to hitno.

Nezavisni sindikat policije pokrenuo je štrajk zahtevajući da se pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova poboljša materijalni položaj, isplate zaostala potraživanja, poput putnih troškova i dnevnica, da se pooštri kaznena politika prema napadačima na ovlašćena službena lica, te da se striktno primenjuju odredbe posebnog kolektivnog ugovora. Da li će i kada ovi zahtevi biti ispunjeni, zasada nije poznato, ali se čini da do tada prekida štrajka neće biti.

Zoran Stanimirović iz Nezavisnog sindikata policije kaže za Radio 021 da u tom sindikatu ne nameravaju da prave ustupke državi, jer ranije data obećanja nisu ispunjena. "Stalno smo potpisivali protokole, a slagali su nas uvek. Nema odustajanja dok se ne ispune svi zahtevi", kaže Stanimirović.

A do ispunjenja zahteva građani kojima su sada potrebna lična dokumenta ne mogu da čekaju. Jedna od slušateljki Radija 021 kaže da zbog štrajka ne može da registruje auto koji joj je potreban za posao i smatra da policija na taj način krši zakon, jer joj uskraćuje pravo na rad. Stanimirović odgovara da je štrajk u skladu s propisima i da to što se građanima čini da na mestima gde se izdaju dokumenta ne radi nijedan šalter, ne znači da minimum procesa rada nije obezbeđen. "Rade se prioritetni slučajevi, kada su invalidi u pitanju, trudnice, za lečenje ili kada je reč o smrtnim slučajevima", objašnjava Stanimirović.  

Na pitanje zašto policija maltretira građane kojima su potrebna dokumenta, a ne ministra unutrašnjih poslova, Ivicu Dačića ili direktora policije, Milorada Veljovića, Stanimirović kaže da štrajkači prvenstveno imaju problem s Ministarstvom finansija, u kojem se odlučuje kako će se raspolagati državnim novcem. "Radikalizacije će biti sigurno, ako ovo ne urodi plodom", kaže Stanimirović. On dodaje da građani mogu ili ne moraju da podrže štrajk, ali da policajci moraju da se izbore za ono što im pripada. (Dejan Stojičić)

  • Миле

    19.12.2011 12:28
    @sale novosadjanin
    Г. Сале НС, дозволите да Вам се обратим нимало хипотетички - пукли сте! И није ми Вас жао. Хе, хе.
  • Simke

    16.12.2011 08:54
    strajk u ns
    U Bg rade registraciju, izdaju dokumenta, u Sm takodje!
    Zasto uvek u Ns prave problem? U Ns i kada rade uvek je guzva i neorganizovanost. Izgleda da samo Mup Ns strajkuje, moze im se.
    Sad nas bas prave budalama! Ako ce da strajkuju svi pravac pred Vladu Republike Srbije. Hoce li mi mozda Mup Ns refundirati troskove prevoza za vreme "njihovog" strajka?
    Jos jedan podatak: plata policajca,sluzbenika(srednja skola) je 34000 din + 10000 din na ruke = 44000 din. Da li je to malo (narocito za policajce kursiste sa osnovnom skolom, cirka 50% policajaca)?
    Pa gospodo draga iz Ns Mup-a, dokle vise?
  • ja

    15.12.2011 09:53
    malo vam je sto ste na budzetu i sto vasa drugi hrane ......ja ranim pola drzave i ne bunim se sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti