Pokrajinska delegacija položila vence povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine

Delegacija Pokrajinske vlade položila je danas vence u Novom Sadu u znak sećanja na Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, pre 105 godina, 25. novembra 1918. godine.
Pokrajinska delegacija položila vence povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine
Foto: 021.rs
Oni su položili vence na centralnom Trgu slobode u Novom Sadu, pokraj spomen-ploče postavljene na zgradi u kojoj je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena donela "tu istorijsku odluku".
Položili su venac i pored spomenika političaru i novinaru Jaši Tomiću, koji je 25. novembra 1918. godine, kao jedan od lidera Srba u nekadašnjoj Austrougarskoj, na Velikoj narodnoj skupštini pročitao odluku o prisajedinjenju.
 
Pokrajinski sekretar za nauku Zoran Milošević rekao je da je "ideja slobode ponovo aktuelna, kao i ideja zajedništva, dok smo stvarali zajedničku državu".
"Važno je da se podsetimo koji su motivi stvarali ovu zemlju, ali isto tako da se danas i sutra borimo za vrednosti koje su je održale, a to je pre svega multietnički koncept, posvećenost zajedničkim ciljevima i, naravno, napredak. Srbija ne može da stoji i čeka da to neko drugi uradi, zajedno možemo sve", poručio je Milošević.
 
Na Trgu slobode venac od lovorovog lista na spomen-ploču položio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, a vence su položile i delegacije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.
 
Za danas su odvojeno polaganje venaca najavili i delegacije Srpske radikalne strane i Srpskog pokreta Dveri.
  • Franciskus

    24.06.2024 04:28
    Sinonimi
    Pogledajte sinonime od termina prisajedinjenje. Obratite pažnju na neke kao npr: prisvojiti, zaposednuti, posesti, prisvojiti, nasilno priključiti...


  • Професор

    25.11.2023 20:28
    Слава и хвала српској војсци на слободи а прецима на Великој Скупштини која је гласала за присаједињење.
  • 9

    25.11.2023 20:24
    U našem kraju
    Se venac polaže na gtob pokojniku . Ovaj pokojnik pogibe bez opaljenog metka od strane takozvanih "oslobodilaca". Imali su sreće jer su sve ratove izgubili a pogotovo ovaj za pravdu, jednakost , čast ,a i na Kosovu su pobedili .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".