NDNV: Niko ne može zabraniti medijima da izveštavaju sa događaja u javnom interesu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je kršenje Zakona o javnom informisanju od strane Vlade Srbije i udruženja poljoprivrednika koji učestvuju u pregovorima.
NDNV: Niko ne može zabraniti medijima da izveštavaju sa događaja u javnom interesu
Foto: 021.rs
Zakon se, kako navode, krši pokušajem sprečavanja novinara iz različitih redakcija da izveštavaju sa događaja koji je u javnom interesu.
 
Podsećamo, Vlada Srbije uslovila je nastavak pregovora s poljoprivrednicima zabranom da sastanku prisustvuju novinari 021.rs, N1 i TV Nova.
 
Udruženja poljoprivrednika koja učestvuju u protestu su, nakon konsultacija, odlučila da pristanu na ovaj zahtev.
Iz NDNV-a podsećaju Vladu Srbije, udruženja poljoprivrednika, ali i celokupnu javnost, da član 14. Zakona o javnom informisanju  glasi:
 
"Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri. Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika, medija i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihoovj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu."
"Ukazujemo da ni državne institucije, niti bilo koja udruženja, ili pojedinci ni na koji način ne mogu da raspoređuju kad i koji mediji mogu ili smeju da izveštavaju, te da oni koji sebi uzimaju takvu 'slobodu' u ruke zapravo deluju protiv javnog interesa i prava na javno informisanje. Niko ne može da spusti rampu za pojedine novinare ili medije, pa makar bio i iz Vlade Srbije", navodi NDNV.
 
Dodaju da će o diskriminaciji medija koji profesionalno obavljaju svoj posao i ograničavanju slobode javnog informisanja obavestiti relevantne međunarodne organizacije.
  • Neko

    26.11.2023 19:46
    ?
    Ili svi ili niko.Zašto kukate,šta je tu sporno?Da li je trebalo kao pre nekoliko godina (mislim da je Djilas bio) da se jednima dozvoli prisustvo a drugima ne?
  • Platon

    26.11.2023 09:49
    Država
    Izbori su šansa za promene ove krpeži od države! Zato SVI na izbore !!!
  • Zapadna tribina

    26.11.2023 07:38
    Opet
    Paori ispadate naivni, i dokazujete samo lične interese, a za narod koji vas je podržavao, zahvaljujući informacijama slobodnih media, uprljaste svoj obraz ovim potezom.
    Kada vam budu blokirali kuću i dvorišta, neće se ni znati, jer B92, Prva, i svi ružičasti ne pišu o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".