I novosadski genije hoće da se školuje van Srbije

Mladi novosadski matematičar Stefan Velja (16), koji je na Svetskoj naučnoj juniorskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojio bronzanu medalju, školovanje bi voleo da nastavi u inostranstvu.
Mladi novosadski matematičar Stefan Velja (16), koji je na Svetskoj naučnoj juniorskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojio bronzanu medalju, školovanje bi voleo da nastavi u inostranstvu.

Ovaj učenik Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" slaže se sa kolegom Teodorom fon Burgom, koji bolje uslove za rad i negovanje talenata vidi izvan Srbije, piše "24sata".

"Država generalno ne stoji iza nas đaka koji se takmičimo i predstavljamo mlade talente. I za odlazak na ovo takmičenje imali smo teškoća jer je Ministarstvo prosvete imalo rebalans budžeta, uostalom uvek se nađe nešto što ih spreči da nam pomognu", priča Stefan.

On podseća da se ponavlja stara priča u kojoj se talenti veličaju samo kada nešto značajno osvoje, kao što su sada u Durbanu. Zbog toga najviše bi voleo da nastavi studije u inostranstvu jer su uslovi bolji. U slučaju neuspeha, Stefanova druga opcija biće studije na Prirodno-matematičkom fakultetu. "Još je rano da o tome razmišljam, tako da nisam ni gledao gde bih mogao da odem i šta da studiram, ali ako se to i desi, svakako bih voleo da se jednog dana vratim u zemlju", kaže ovaj gimnazijalac.

Iako su mu početna interesovanja bila iz oblasti geografije, istorije i grčke mitologije, Stefan se najbolje pokazao rešavajući matematičke zadatke. Već u 3. razredu je krenuo na takmičenja iz matematike i fizike, a kasnije i iz informatike. Tokom osnovne škole osvojio je više od 30 medalja i nagrada. Kako kaže, za njegove uspehe zaslužna je i okolina, koja mu pruža veliku podršku. Ovaj srednjoškolac uspeva da se bavi muzikom u jednom amaterskom bendu, a poseduje i diplomu "The professional level", koju je stekao sa 14 i po godina, čime je postao jedan od najmlađih profesora engleskog jezika sa diplomom Kembridža.

  • U Južnoafričkoj Republici

    15.12.2011 12:39
    Nepotpuna vest
    može uvek napravite više štete nego koristi. Na tom takmičenju nisu učestvovala deca iz "jakih" država, Amerike, Nemačke, Engleske itd.
    Samo mesto određuje i rang takmičenja)...
    Tamičenje nije bilo samo iz matematike, nego sveopšte znanje iz osnovne škole...
    ITD

    U svakom slučaju lep uspeh i trud roditelja da im dete nešto postigne.
  • Spark

    15.12.2011 10:51
    Bravo mali
    Nedaj da te lazu. Pali odavde sto pre.

    Jedna srpska poslovica:
    Ako zlo neće od tebe, a ti beži od njega.

    Bolje zdrav i bogat, nego bolestan i siromasan!
  • 15.12.2011 09:47
    malo tamo malo amo
    U FR sretoh mladu osobu iz centralne Srbije:necu reci koji grad/
    koji u FR studira za bankarskog menadjmenta, na doradu ili obuku ce otici u drugu zemlju EU/imena ne zelim spominjatu/
    inace student je samofinasirajuci,,samo prvu godinu je bila placena od strane roditelja, a ostalo finasira drzava, dobre ocene i radi kada je slobodan

    ne zna da li da se vrati posle zavrsetka skolovanja

    ja kazem, ne vracaj se, nikome u Srbiji nisu potrebni stvarno pametni mladi ljudi
    ako se uclanis u neku stranku, uspeces i sa kupljenom diplomom

    na to ta mlada osoba kaze "tako govori i moja porodica"
    inace majka od te mlade osobe, je prevremeno penzionisana jer nije bila ni u jednoj stranci a po zanimanju je lekar, i zato ta mlada osoba sebe samu skoluje, nema se novaca od porodice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti