Računi za gas šokirali građane

Na računima koje su građani nedavno dobili, poskupljenje gasa je veće od najavljivanih 10 procenata, o kojima se jedino govorilo u javnosti.

Na računima koje su građani nedavno dobili, poskupljenje gasa je veće od najavljivanih 10 procenata, o kojima se jedino govorilo u javnosti.

Cena tog energenta je u Novom Sadu povećana za više od 20 odsto, kaže predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", Radomir Ćirilović. "Cena gasa za građane u Novom Sadu je bila 33,78 dinara po metru kubnom, a na računu za novembar cena je 40,92 dinara - osnovna cena bez PDV-a", rekao nam je Ćirilović.

U preduzeću "Novi Sad gas" kažu da je toliko poskupljenje odobrila Vlada Srbije na osnovu njihovog zahteva na koji je saglasnost dala Agencija na energetiku. Niko, međutim, to nije saopštio građanima, nego se javno govorilo samo o poskupljenju koje je odobreno Srbijagasu. Sekretar preduzeća "Novi Sad gas", Sonja Zrnić, navodi za Radio 021 da je nabavna cena gasa samo jedan od elemenata koji utiču na krajnju cenu.

"Distributeri imaju i povećanje ostalih troškova iz kojih se pokriva redovno održavanje distributivnih mreža, sva osnovna sredstva koja distributer mora da kupi da bi mogao da radi i sve ono što predstavlja trošak poslovanja jednog preduzeća", kaže Sonja Zrnić.

Jedan od Novosađana kojima su stigli računi veći od očekivanih, kaže da ga više ništa ne iznenađuje. "U ovoj državi ništa nas ne sme iznenaditi, tako da se uglavnom ne iznenađujemo kad jedno obećavaju, a drugo se na kraju desi", priča ovaj Novosađanin. Navodi da će morati da pronađe način kako da se svi računi uklope u kućni budžet, ali kaže da na grejanju ne može mnogo da štedi: "Štedeti moramo nekako, ali pošto je i unuk povremeno kod nas, onda ne može mnogo da se štedi na grejanju, pa ćemo morati na drugom mestu."

Slična situacija je i u drugim vojvođanskim mestima, gde je cena gasa povećana i do 25 odsto. (G. Mihailović)

  • korisnik gasa

    06.02.2015 11:30
    ovo vise nije normalno u ovoj drzavi.Mogu da rade sta hoce sa sirotinjom.Treba pomoci Bajatovicu i Vucicu malo im je para
  • Skorenovcanin

    30.01.2014 08:53
    Pokralisu nas.
    Nije poskupljenje gasa problem,nego kradja, preko
    manipulisanje kvalitet gasa.Politicarima je bitno dase brojilo okrece.Zalosno ali ovoce
    potrajati,sve dok politicari upravljaju nasom
    privredom
  • 15.01.2014 20:31
    Uzas
    Sa 4000 din. Dobio sam racun na 8000 din. Ovo nije normalno zivim u zgradi ,a da se grejem na struju upola bi manje potrosio ova drzava je prokleto uzasna,a za sve je kriv narod zato sto je glupav i trpi ovakve okolnosti OVO SE ZOVE SRBIJA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti